Αθήνα

10 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Στα χαμηλά στρώματα, την επαρχία, τους συνταξιούχους και τους αγρότες στοχεύει με παροχές η κυβέρνηση - Γιατί αγνοεί τη μεσαία τάξη

Τις εκλογικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών – μαρτυρά η πολιτική παροχών από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Τις εκλογικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών – μαρτυρά η πολιτική παροχών από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τόσο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τους τελικούς ωφελούμενους όσο και από το κοινωνικό μέρισμα γίνεται ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση στοχεύει κυρίως στα χαμηλά στρώματα, στην επαρχία και τους αγρότες, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Ειδικά για τις τελευταίες, η μείωση του φόρου πρακτικά... αναβάλλεται για το 2022, αφού τότε ο συντελεστής θα πέσει κάτω από το 26% που θα έπρεπε να είναι σήμερα, με βάση το δεύτερο - και όχι το τρίτο - μνημόνιο.

Το μοναδικό μέτρο το οποίο επί της ουσίας ευνοεί τους επαγγελματίες κι έτσι ένα τμήμα της μεσαίας τάξης είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2019 αντισταθμίζει ένα μέρος των μειώσεων.

Από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, επίσης, όπως έγραψε το TheCaller.gr, ευνοημένες είναι οι μικρές περιουσίες με αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ, ενώ μηδενικές είναι οι ελαφρύνσεις για όσους έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ευνοούνται όσοι έχουν ιδιοκτησίες σε «φθηνές» περιοχές, στην επαρχία ή αγροτικά ακίνητα, αλλά όχι η μεσαία τάξη (π.χ. ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας).

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το δε κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα μοιραστεί όπως και πέρυσι, κατά βάση θα μπει στις τσέπες όσων δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Συνεπώς, απευθύνεται και πάλι στους οικονομικά αδύναμους και δεν ευνοεί όσους έχουν εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ, δηλαδή όσους κερδίζουν (καθαρά) περίπου 800-1.000 ευρώ το μήνα. Κατά τον ίδιο τρόπο, το βάρος στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους δόθηκε κυρίως στη μη περικοπή των συντάξεων, όπερ σημαίνει πως και εδώ η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συνταξιούχοι που κατά βάση έχουν μικρότερα εισοδήματα από τους μισθωτούς ή τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, δεν έκρυψε ούτε τον ταξικό χαρακτήρα των κυβερνητικών παροχών, αλλά ούτε και το γεγονός ότι θα τις αξιοποιήσει στο προεκλογικό παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον ΕΝΦΙΑ η μείωση το 2019 είναι μικρότερη απ' ό,τι είχε εξαγγείλει αρχικά, με το σχεδιασμό της κυβέρνησης να προβλέπει - σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός - ότι το δεύτερο «κύμα» ελαφρύνσεων θα έρθει μετά τις εκλογές για το 2020. Δηλαδή, με απλά λόγια, το σύνθημα θα μπορούσε να είναι εν όψει εκλογών: «Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να σας μειώσει τους φόρους».

Send this to a friend