Αθήνα

6 oC

αίθριος καιρός

Στα παρασκήνια της Βουλής: Οι διάδρομοι, η ορκωμοσία, οι ατάκες και τα... συναπαντήματα

Το κλίμα ήταν από νωρίς πανηγυρικό στη Βουλή κι αυτό δεν ήταν έκπληξη. «Σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο», έλεγαν κάποιοι, αλλά η σύγκριση μάλλον ήταν… ατυχής.

Το κλίμα ήταν από νωρίς πανηγυρικό στη Βουλή κι αυτό δεν ήταν έκπληξη. «Σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο», έλεγαν κάποιοι, αλλά η σύγκριση μάλλον ήταν… ατυχής.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μάλλον έμοιαζε με τελετή αποφοίτησης με τόσο κόσμο - κυρίως συγγενείς και φίλους των νέων βουλευτών. Ανάλογο, άλλωστε, και το ντύσιμο, ενώ τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας είχαν από νωρίς δημιουργήσει συνωστισμό στο φυλάκιο εισόδου στα Λουλουδάδικα της Βασιλίσσης Σοφίας, αφού ο κόσμος ήταν περισσότερος από ποτέ, όπως έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός. Στα θεωρεία είχε ούτως ή άλλως από νωρίς δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορούσε να πλησιάσει δίχως πρόσκληση.

Οι αβρότητες πάντως περίσσεψαν ανάμεσα στους βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - τον οποίο έσπευσε ν' αγκαλιάσει και να ασπαστεί πριν μπει στο γραφείο του η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Κατερίνα Μονογιού - συνέστησε «καλή δύναμη σε όλους, γιατί θα τη χρειαστούμε».

Ιδιαίτερης υποδοχής ακόμη και από συναδέλφους τους των άλλων κομμάτων ήταν οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία (Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου), οι οποίοι έδειχναν επίσης εξοικειωμένοι λόγω... προτέρας εμπειρίας. Την ίδια ώρα, το καφενείο της Βουλής είχε γεμίσει από νωρίς και ο αντικαπνιστικός νόμος φαίνεται πως είχε πάει... περίπατο, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα είναι εξαιρετικά αυστηρός στην εφαρμογή του.

Κεντρικά πρόσωπα ήταν ασφαλώς οι υπουργοί, κάποιοι εκ των οποίων άκουγαν τα πρώτα αιτήματα για... ρουσφέτια, ενώ τα βλέμματα συγκέντρωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου με το νέο λουκ του κι ο οποίος χαιρετούσε όποιον έβρισκε μπροστά του - ακόμη και τους συγγενείς των βουλευτών. Συντεταγμένα έφτασαν στη Βουλή οι βουλευτές του Μέρα25, οι οποίοι έμοιαζαν σαν σε παρέλαση με «μπροστάρη» τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι βουλευτές της ΝΔ πάντως δεν πρόλαβαν να κάνουν... κατάληψη στο καφενείο της Βουλής, στο οποίο είχαν πιάσει από νωρίς πόστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - έστω και με άλλο κοινοβουλευτικό ρόλο πλέον και στον οποίο θα πρέπει να συνηθίσουν το επόμενο διάστημα. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, οι βουλευτές καλούνταν να υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας και στη συνέχεια να παραλάβουν μία χάρτινη τσάντα με το λογότυπο της Βουλής, η οποία περιείχε τον «μπούσουλα» του νέου βουλευτή.


(EUROKINISSI/)

Ανάμεσα σ' αυτούς που έκλεψαν τα βλέμματα ήταν η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, η οποία είναι κυριολεκτικά... με τη κοιλιά στο στόμα, αφού βρίσκεται στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από την άλλη, λίγο μετά την απόφαση να προταθεί ως αντιπρόεδρος της Βουλής από το Κίνημα Αλλαγής, έκανε... αυτοψία στους διαδρόμους και τα πρόσωπα που έβρισκε είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά ήταν ΠΑΣΟΚοι, όπως έλεγε γελώντας. Η γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες του Κωνσταντίνου Μπογδάνου κέρδισε τα βλέμματα αρκετών, ενώ θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι εντυπωσιακές τουαλέτες των κυριών, βουλευτών και μη.

Send this to a friend