Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: «Κράξιμο» για τη μονομαχία με βάρη – «Απάνθρωπο», «απαράδεκτο», «βασανιστήρια», έγραψαν στο Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα “ράφια” τα self test, στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης η επαναλειτουργία των σχολείων – Αγωνία για το ιικό φορτίο, γρίφος οι αποφάσεις για το Πάσχα

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την επανεκκίνηση των διά ζώσης μαθημάτων στα σχολεία, με την επιτροπή των ειδικών να αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Όλα δείχνουν ότι οι ειδικοί θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση την επανέναρξη των μαθημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα (12/4), λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη το γεγονός ότι θα έχουν ήδη διατεθεί – ξεκινώντας από σήμερα – τα πρώτα self test από τα φαρμακεία και τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον τα Λύκεια, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, δηλαδή στις περιοχές όπου αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές της χώρας, όπου άνοιξαν από προχθές Δευτέρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εξάλλου η διακύμανση που παρουσιάζεται στις τάσεις του ιικού φορτίου σε διάφορες πόλεις από τα λύματά τους. Σταθεροποίηση επικρατεί στην Αττική και πτώση σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, αλλ’ αντιθέτως μεγάλη επιβάρυνση στο Βόλο, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει αυξηθεί εμφανώς τις τελευταίες ημέρες και η πίεση στα νοσοκομεία και γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και την ανάπτυξη απλών κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ, ακόμη και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν 4.309 κρούσματα, αλλά και 79 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 751. Το ποσοστό θετικότητας κινήθηκε κοντά στο 6%.

Την ίδια στιγμή, με άλυτο γρίφο μοιάζει το τι θα συμβεί με τις μετακινήσεις το Πάσχα και εάν θα επιτραπεί τελικώς ή όχι η μετακίνηση από νομό σε νομό. Οι ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων τη χρήση των τεστ για να γίνουν ασφαλείς μετακινήσεις – να επιτρέπεται δηλαδή η μετακίνηση μόνο με τη διενέργεια rapid ή self test και με την επίδειξη του αποτελέσματος σε τυχόν έλεγχο.

Θετικά συμβάλλουν ως προς την «απελευθέρωση» των μετακινήσεων τόσο η πορεία των εμβολιασμών και η επιτάχυνσή τους, αλλά και το γεγονός ότι η εστίαση θα μείνει κλειστή το Πάσχα και θ’ αποφευχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο μεγάλος συγχρωτισμός. Όλα, ωστόσο, εξαρτώνται άμεσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί η λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση στο σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφές και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση και τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες καλούμαστε να τηρήσουμε μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης: όσο προφυλασσόμαστε τόσο να εργαζόμαστε και όσο πειθαρχούμε τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ν’ ανοίγει να μην ξανακλείνει», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού χαιρετισμού του στο συνέδριο της ΕΣΕΕ.

Μπακογιάννη για μετακίνηση εκτός Νομού το Πάσχα: Να ανοίξουμε με τεστ για να πάει ο κόσμος στα εξοχικά και τα χωριά του
Κρίσιμη εβδομάδα για… Πάσχα στο χωριό – Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι γενικότερες συνθήκες καθυστερούν τις αποφάσεις
Γεννηματά κατά κυβέρνησης: «Επιδείξατε ανεπάρκεια και ανικανότητα» – 5 προτάσεις από το Κίνημα Αλλαγής για τον Τουρισμό
Γερουλάνος κατά κυβέρνησης: Τα έχει κάνει μαντάρα- Πιστεύει ότι θα αγοράσει τη χαμένη αξιοπιστία της με τα χρήματα της ΕΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άνοιγμα της εστίασης
Πελώνη για κορονοπάρτι: Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα