Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες η λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Η αιτία της ρήξης με τον Νίκο Κοτζιά

Δεν είναι απλώς και μόνο ένας γρίφος το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντικείμενο εσωτερικής διαμάχης, ως φαίνεται, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ριχτούν στη μάχη του σταυρού όλα τα κορυφαία στελέχη.

Δεν είναι απλώς και μόνο ένας γρίφος το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντικείμενο εσωτερικής διαμάχης, ως φαίνεται, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ριχτούν στη μάχη του σταυρού όλα τα κορυφαία στελέχη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου και τυπικά στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται στη μοναδική «κλειδωμένη» θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ποια θέση θα καταλάβει.

Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει ακόμη μία μάχη: αυτή της αύξησης των ποσοστών του, καθώς, με τα δεδομένα των ευρωεκλογών, μόνον τρεις από τις 12 θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας οδηγούν στη Βουλή και ο ρεαλιστικός στόχος είναι να εκλεγεί και τέταρτος βουλευτής. Το σενάριο δε που ήθελε ως επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Γραμματικάκη φαίνεται ότι «καίγεται», καθώς, κατά πληροφορίες, υπήρξαν αντιδράσεις στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Από την άλλη πλευρά, μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει και το τι θα συμβεί με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, το όνομα του οποίου ακουγόταν για να καταλάβει μία από τις εκλόγιμες θέσεις, αλλά επίσης φαίνεται πως υπάρχουν αντιδράσεις στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Όσο για τον Πάνο Σκουρλέτη; Παρά το γεγονός ότι επίσης έως χθες η τοποθέτησή του σε εκλόγιμη θέση ήταν δεδομένη, τώρα τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο. Αντιθέτως, έχουν αρχίσει να φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν ως υποψήφιο στη λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος στο Μέγαρο Μουσικής, την περασμένη Δευτέρα.

Άγνωστο παραμένει, εξάλλου, εάν θα επιδιωχθεί η αποτύπωση των ισορροπιών με την Προοδευτική Συμμαχία στη λίστα Επικρατείας, δηλαδή εάν θα είναι υποψήφιος και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση κάποιος από τους «πασοκογενείς» (σ.σ.: ακούγονται τα ονόματα των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Νίκου Μπίστη).

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες απευθείας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά το ζήτημα. Είθισται, άλλωστε, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος να έχει υψηλό συμβολισμό, συνεπώς θα επιδιωχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Τσίπρα.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι παρασκηνιακά η βασική αιτία της ρήξης με τον Νίκο Κοτζιά και της απόσυρσης των υποψηφίων της κίνησης «Πράττω» από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην απόφαση του πρωθυπουργού να μην συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, όπως φέρεται να του είχε ζητήσει εκείνος.

Send this to a friend