Αθήνα

 

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

1100 7146d79f 6862 4783 beac acf69c6c7968
Η Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: O ιστορικός βομβαρδισμός που σημάδεψε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
kasselakis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: «Τιμή μου που θα πάω στρατό- Καλύτερα ο Μητσοτάκης να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους κι όχι με εμένα»

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το μέγεθος των καταστροφών από τη κακοκαιρία επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Chanell.

Δείτε επίσης

mitsotakis76
Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Εγκλωβισμένος στο προσωπικό lifestyle- Εμείς ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς

Όπως υπογράμμισε «πρόκειται για μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια του κράτους που έχει κομματικό πρόσημο» και προσέθεσε: «Ο μηχανισμός αδυνατεί να σώσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος είναι το κράτος που δεν έχει προστατεύσει τον πολίτη του, δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Το γεγονός ότι υπάρχει κλιματική κρίση κάνει ακόμη πιο σημαντικό την προστασία του πολίτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να «υπάρξει ανασυγκρότηση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».

«Υπάρχει μπέρδεμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών. Χρειάζεται συντονισμός, καλύτερο οργανόγραμμα και καλύτερη απορρόφηση των πόρων ώστε να γίνουν και τα απαραίτητα έργα. Χρειάζεται μεγάλη αρωγή από το κράτος» επισήμανε, λέγοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί ξανά τον Βόλο.

Σχολιάζοντας την κριτική του πρωθυπουργού ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Καλύτερα ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να μην ασχολείται με εμένα. Υπάρχει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος που απαντά στον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζωές στα χέρια του που βασίζονται στον εκσυγχρονισμό του κράτους». Ακόμη, απάντησε στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί τοξικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός που είπε τον Αλέξη Τσίπρα και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση μιλάει για τοξικότητα; Συνήθως εκείνοι που μιλούν για τοξικότητα είναι οι ίδιοι τοξικοί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε «δεν είναι πρόβλημα η απουσία μου από την Βουλή» και προσέθεσε ότι «τα μέλη με επέλεξαν για να τους εκφράσω. Είναι μία ανακούφιση για μένα ότι υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τεράστιο το έργο που πρέπει να γίνει».

Απαντώντας στις αιτιάσεις για το «πόσο αριστερός είναι και αν κατά την προεκλογική του περίοδο έδωσε περισσότερο βάρος στην επικοινωνία και όχι στη ουσία» απάντησε: «Το να είσαι αριστερός είναι στάση ζωής και αξιακός κώδικας, είναι ταυτόχρονα και πολιτική και η δική μου επιλογή είναι να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Επιλέγω να ζω την ζωή μου για προσφορά στον τόπο και στους ανθρώπους. Είμαι αριστερός, και όταν πήγα στη Μακρόνησο αναρωτήθηκα για ποιο λόγο τόσα παιδιά δεν έχουν δει αυτό το νησί και δεν ξέρουν την ιστορία του». Για το ότι δεν έχει πολιτικές θέσεις απάντησε: «Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους υποψηφίους που έβαλε ξεκάθαρες θέσεις για τον διαχωρισμό κράτους Εκκλησίας, για το στράτευμα, για την δικαιοσύνη, για τα πανεπιστήμια. Οι θέσεις μου αποτελούν σχέδιο για μία πατριωτική σύγχρονη αριστερά. Ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτές τις θέσεις που με ώθησε να θέσω υποψηφιότητα. Όταν ο κόσμος άρχισε να με παροτρύνει να κατέβω για πρόεδρος».

Σε ερώτηση για το αν θα κάνει αλλαγές και αν θα φέρει νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα φέρω νέα πρόσωπα. Οι νοοτροπίες μπορεί να είναι νέες και παλιές, δεν είναι θέμα ηλικιών. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες ανεξαρτήτως ηλικίας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην χώρα μας και πρέπει να το αξιοποιήσουμε». Για την γενική οπτική του επανέλαβε ότι «θα δώσει έμφαση στον κοινωνικό κράτος και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη οικονομία με κοινωνική δικαιοσύνη». Για το κρίσιμο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανέφερε: «Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να έχουμε συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια. Πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα δημόσια έχουν κάνει τεράστιο έργο και έχουν αναδείξει επιστήμονες που διακρίνονται στο εξωτερικό». Σημείωσε ακόμη ότι «θα έχουμε κυβερνητικό πρόγραμμα στους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε να χτίζουμε από τώρα με τη κοινωνία σε αμφίδρομη σχέση».

Σε ερώτηση για το που θα κατευθύνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχέση και με τα αίτια της εκλογικής ήττας απάντησε: «Είναι πολλοί οι λόγοι που ένα κόμμα έχασε την μισή του δύναμη. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική αλλά στην αυτοδύναμη σύγχρονη αριστερά και μόνο με ένα ισχυρό λαϊκό μήνυμα θα δει η χώρα αλλαγή απέναντι στους μηχανισμούς των συμφερόντων. Η παράταξη της αριστεράς πρέπει να μεγεθυνθεί. Η αριστερά δεν πρέπει να φοβάται την κανονικότητα, γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα με την ακρίβεια, τις καταστροφές, την έλλειψη ασφάλειας όπως έδειξε ακόμη και το περιστατικό με τους Κροάτες Χούλιγκαν». Κωδικοποίησε τις θέσεις του λέγοντας: «Κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία, πάταξη της διαπλοκής. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει γείωση με την κοινωνία. Ο νέος κόσμος, τα μυαλά που έχουμε να γίνουν όχι μόνο μέλη αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή πολιτικής».

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε: «Σέβομαι τα όργανα και τις καταστατικές διαδικασίες 100%, όμως θα πρέπει στην διαμόρφωση της πολιτικής να συμμετέχουν οι ομάδες μελών. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν αλλά θα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Δεν πρέπει να παριστάνουμε ότι ξέρουμε τις λύσεις επειδή είμαστε ένα όργανο σε κλειστό χώρο».

Για τις εσωκομματικές έριδες μετά την εκλογή του σημείωσε: «Το κόμμα πρέπει να έχει ενιαίο πολιτικό λόγο. Προφανώς σε μία εκλογική διαδικασία μπορεί να υπάρχει και θέση για οργή, από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και να υπηρετούμε τους λόγους που είμαστε στη πολιτική και είμαστε στην πολιτική για τους πολίτες». Είπε ακόμη ότι έχει ζητήσει να δει τα στελέχη του κόμματος ακόμη και τον Νίκο Φίλη που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του: «Έχω ζητήσει να δω τον κ. Φίλη από κοντά και είπε ότι θα έλθει. Είπα ότι ξεσκονίζω το κόμμα και εδώ είμαι. Η αριστερά όμως είναι συντροφικότητα. Εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο και απαντώ στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να βλέπει το κόμμα σαν ιδιοκτησία. Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος και νιώθω τεράστια ευθύνη. Δεν παριστάνω ότι είμαι κάτι ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει στην σκέψη μου κίνδυνος διάσπασης». Όσο για το πότε θα γίνει το Συνέδριο του κόμματος απάντησε: «δεν ξέρω, θα συνεδριάσουν τα όργανα για το συνέδριο».

Για την ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία επισήμανε: «Υπάρχουν ολιγοπώλια, φαίνεται από το ποσοστό κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο. Μία από τις λύσεις είναι και η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Ας αρχίσει πιλοτικά η κυβέρνηση από τις περιοχές που έχουν πληγεί και ας δούμε αν θα πετύχει. Στον Έβρο πηγαίνουν απέναντι στην Τουρκία για να ψωνίζουν».

Σε ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα και αν πρέπει να είναι βασικός στόχος απάντησε: «Επενδυτική βαθμίδα όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις από το 2010; Η επενδυτική βαθμίδα είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη, με την συγκράτηση των αμοιβών, την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, την υποστελέχωση δικαστηρίων. Φτωχοποιήσαμε τον Έλληνα πολίτη και μέσω του πληθωρισμού για να κερδίσουμε την επενδυτική βαθμίδα».

Όπως είπε στην συνέχεια: «Θα δώσω έμφαση στο κοινωνικό κράτος το οποίο αποδομήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης παρά τα εξαιρετικά δημοσιονομικά περιθώρια που είχε, πάει να ιδιωτικοποιήσει το κράτος αντί για να το φτιάξει. Χρηματοδοτούμε από το μέλλον των παιδιών μας. Τα έργα 500 εκατ. στην Θεσσαλία που δεν έγιναν θα μας κοστίσουν 2 δισ.. Η συνετή διαχείριση των πόρων μας και η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η κοινωνία αλλάζει από κάτω προς τα επάνω και όχι με ένα pass που σε κάνει εξαρτημένο. Δεν είναι δυνατόν να είμαι 35 ετών και να βλέπω ανθρώπους της ηλικίας μου να ζουν με τους γονείς τους. Στέγη, αποκέντρωση, πράσινη μετάβαση και κοινωνικό κράτος είναι βασικά στοιχεία».

Σε ερώτηση για το αν οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος θα επιφέρουν αύξηση της φορολογίας απάντησε: «Δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση της φορολογίας, έχει πληρώσει αρκετά ο κόσμος, οι επενδύσεις που θα γίνουν και η σωστή διαχείριση θα εξασφαλίσουν πόρους από το μέλλον όπως στην περίπτωση των έργων που δεν έγιναν και τώρα μας κοστίζουν περισσότερο».

Για τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη απάντησε: «Όχι δεν μπαίνουμε σε σκέψεις για αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και αν είναι προσιτός και φιλικός σε μένα ο κ. Θεοχάρης δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λάθος, όπως όταν αντιπαρατεθήκαμε για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Από την θέση που έχει να προσέχει λίγο παραπάνω για το τι λέει και τι εξαγγέλλει».

Όσο για τα εθνικά θέματα ανέφερε: «Ο διάλογος ειδικά μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την προσέγγιση είναι ευπρόσδεκτος, όπως είναι θετικό ότι έχουν μειωθεί οι παραβιάσεις στο Αιγαίο». Συμφώνησε με την παραπομπή στην Χάγη διευκρινίζοντας ότι «θα αφορά μόνο την διευθέτηση για υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσεις που προωθούν την ειρήνη και τα εθνικά μας συμφέροντα. Για εμάς αποτελούν κόκκινες γραμμές η εθνική κυριαρχία και η αποστρατικοποίηση των νησιών.

Τέλος για το θέμα της στρατιωτικής του θητείας και αν θα καταταγεί απάντησε: «Θα πάω και είναι τιμή μου που θα πάω στον στρατό. Είμαι πολύ χαρούμενος. Θα πάω σύντομα, εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και μπουν τα πράγματα στην σειρά. Αν και δεν επιλέγω εγώ, ωστόσο θα ήθελα να πάω στην παραμεθόριο και σε ακριτικό νησί. Είναι συγκινητικό να μπορώ να ζω στην χώρα μου και να μπορώ να προσφέρω».

Ροή Ειδήσεων

spaliaras 081223

08/12/2023 | 20:58

Γιάννης Σπαλιάρας: «Με πλησίασε για φωτογραφία και ξαφνικά με χούφτωσε στα γεννητικά όργανα»

08/12/2023 | 20:42

Βουλή – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: «Κυβέρνηση θεατής σε προαναγγελθέν έγκλημα»

08/12/2023 | 20:34

Νάντια Μπουλέ: «Πέρασα δύσκολα στην τηλεόραση, προσπαθούσα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας»

08/12/2023 | 20:19

Χαμόγελο του Παιδιού: Βρέθηκε η 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

08/12/2023 | 20:10

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

08/12/2023 | 19:58

Πάτρα: Αυτοπυροβολήθηκε 22χρονος – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση
renti3 epeisodia 081223

08/12/2023 | 19:50

Επεισόδια στου Ρέντη: Πάνω από 200 άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα από όσους προσήχθησαν χθες – Ποια η κατάσταση της υγείας του αστυνομικού

08/12/2023 | 19:42

Δήλωση Οικονόμου για τα επεισόδια στου Ρέντη: «Αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ.»

08/12/2023 | 19:31

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελίες του Κώστα Αρβανίτη κατά ΕΕ για αδράνεια στις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα
kairos 061223

08/12/2023 | 19:25

Καιρός αύριο: Πού θα πέσει η θερμοκρασία το Σάββατο

08/12/2023 | 19:13

Χαλάνδρι: Παραδόθηκε στον ΕΟΔΥ ο ύποπτος φάκελος που εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ

08/12/2023 | 19:06

Κίνηση στους δρόμους: Πού είναι έντονο το μποτιλιάρισμα
nikos papandreou 081223

08/12/2023 | 18:54

Ν.Παπανδρέου: Το δημογραφικό είναι «ωρολογιακή βόμβα» και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

08/12/2023 | 18:48

Νίκος Γιάννης για Survivor: «Άμα θέλουν να βγάλω και εγώ λίγο τα ρούχα μου»

08/12/2023 | 18:40

Ζ.Κωνσταντοπούλου: Η Πολιτική Προστασία δεν είναι σύνθημα – Δεν γίνεται με διαβλητές και επιλήψιμες διαδικασίες και σκοτεινές διατάξεις
kyrmitsotakis erdogan maximou 071223
Μητσοτάκης: Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ – Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε
erdogan mitsotakis 071223
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Στο Μαξίμου ο Τούρκος πρόεδρος – Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
terdogan sakellaropoulou 071223
Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: «Καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο»
efi axtsioglou 071223
Αχτσιόγλου: Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Πέτρο Κόκκαλη – Πολιτικός ο λόγος που δεν ανέλαβα επικεφαλής της Νέας Αριστεράς
erdogan 071223
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος – Τον υποδέχθηκε ο Γ.Γεραπετρίτης – Σε λίγο η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
mitsotakiskyriakos erdogan 200923 (1)
Στην Αθήνα σήμερα ο Ερντογάν: Η θετική ατζέντα και η συνάντηση με Μητσοτάκη – Το πλήρες πρόγραμμα