Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

Στενό μαρκάρισμα στον Αλέξη Τσίπρα από την Φώφη Γεννηματά στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

Πόρτα του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ στη προσύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.  Η πίεση των ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό λόγω Ζάεφ ανοίγει παράθυρο για μην κύρωση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας. Σε προεκλογικό κλίμα παραδέχεται ότι βρισκόμαστε ο πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης.

 

Πόρτα του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ στη προσύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.  Η πίεση των ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό λόγω Ζάεφ ανοίγει παράθυρο για μην κύρωση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας. Σε προεκλογικό κλίμα παραδέχεται ότι βρισκόμαστε ο πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Γιακουμής

Σε στενό μαρκάρισμα προχωρά η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών στην έδρα του Ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες στην προσύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών όπου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει όλα τα ζητήματα που κυριαρχούν στην Ευρώπη με πρώτο το μεταναστευτικό, την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών αλλά και τις εξελίξεις στο Παρίσι σε ότι αφορά το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και  την πολιτική ήττα του Μ. Μακρόν μετά την υποχώρηση που έδειξε.

Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά συνομιλώντας με τους ευρωπαίους ηγέτες του σοσιαλιστικού χώρου, αναμένεται να δείξει με τον δικό της τρόπο, ότι δεν έχει καμία σχέση ο χώρος που εκπροσωπεί η ίδια με τον χώρο του κ. Τσίπρα. Άλλωστε οι προσπάθειες που γίνονται από τον  ίδιο να εμφανιστεί εκείνος ως εκφραστής και εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς της Ελλάδας στην Ευρώπη, πέφτουν στο κενό άσχετα με το αν κάποιοι από τους ευρωπαίους εμφανίζονται να το θέλουν στις τάξεις του ΕΣΚ.

Άνοιγμα στην κοινωνία με ανατροπές και ριζοσπαστισμό ζητά η Φώφη Γεννηματά

Η κυρία Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κεντροαριστερά που εκφράζει η ίδια δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του κ. Τσίπρα και για αυτό μέσω των κατάλληλων παραλληλισμών που πρόκειται να κάνει μέσα από την εισήγησή της, θα εμφανιστεί κόντρα στην πολιτική του κ. Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς δική της άποψη είναι ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική του, να διαμορφώσει μια διαφορετική πιο ριζοσπαστική και πιο ανατρεπτική. Πιο κοντά στην κοινωνία . Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά της κυρίας Γεννηματά σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία όπως το έγκλημα της Ρόδου που έχει συγκλονίσει με τον άδικο θάνατο της άτυχης 21χρονης κοπέλας ολόκληρη τη χώρα. Μιλώντας στην επιτροπή για το μείζον θέμα του δημογραφικού, η κ. Γεννηματά σημείωσε : «Πρέπει -επιτέλους- να μιλήσουμε ανοικτά. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη βία και τη βία κατά των γυναικών, πόσο μάλλον στην τρυφερή νεανική ηλικία. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα περιθώριο να παρατηρούμε αμέτοχοι την καλλιέργεια του μίσους στην οικογένεια, στις παρέες, στα πανεπιστήμια, στις πόλεις.

Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και το στόμα. Απέναντι σε όσους δικαιολογούν και αιτιολογούν τη βία. Απέναντι σε όσους καλλιεργούν και πολλαπλασιάζουν το μίσος. Απέναντι στον εκφασισμό της καθημερινότητάς μας. Λύση δεν είναι βέβαια η αυτοδικία. Υπάρχει κράτος δικαίου».

Παράθυρο Τσίπρα για μη κύρωση από τη βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών

Στο μεταξύ διαστάσεις λαμβάνει πλέον το θέμα της συμφωνίας των Σκοπίων που προστίθεται στο φόντο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Όλα δείχνουν πως η επιμονή του κ. Ζάεφ να αυτοαποκαλείται «Μακεδόνας» θα έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί αιφνιδίως  η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς καν να έρθει στη βουλή προς κύρωση καθώς για πρώτη φορά το αφήνει ανοικτό για να συμβεί κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στη βουλή και προφανώς θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις που μεταβάλλουν τα δεδομένα ως τώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: : «Τα Σκόπια οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει έχουμε δηλώσει και στους ίδιους και σε όλους πως δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς». Επί προσθέτως είπε  πως «εμείς περιμένουμε με πολύ μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας και έχουμε δώσει μηνύματα όπου απαιτούνται και εκεί πρέπει να δοθούν όχι στο δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο για να μην κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική βουλή, γιατί υπολογίζει πλέον στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και σε σχέση με τα όσα έχουν να κάνουν με το «φλερτ» Μητσοτάκη και Θεοδωράκη παρά του αντιθέτου λεγόμενα. Και φυσικά δεν είναι μόνο οι αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στις συνθέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης αφού ο κ. Π. Καμμένος επιμένει πως αν η συγκεκριμένη συμφωνία έρθει προς κύρωση στη βουλή έτσι όπως είναι και μετά τα λεγόμενα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, εκείνος μαζί με την Κ.Ο. θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά θα συνεχίσουν με την ψήφο τους να την στηρίζουν φτάνοντας όμως στην ανάγκη τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει μετά τις γιορτές σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Η αναφορά ωστόσο του προέδρου της βουλής κ. Βούτση ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, έριξε λάδι στη φωτιά και αναζωπύρωσε τα σενάρια περί αιφνιδιασμού των εκλογών από τον κ. Τσίπρα ακόμη και πριν από τον Μάιο του 2019. Όλα αυτά ο πρωθυπουργός τα ζυγίζει πολύ καλά μέχρι να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Send this to a friend