Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη «μάχη» από σήμερα τα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Καθοριστική εβδομάδα για τη διάρκεια του lockdown στην Αττική

Καθοριστική θεωρείται αυτή η εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν την επόμενη σχετικά με το αν το lockdown στην Αττική θα επεκταθεί και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα μοιάζουν ολίγον τι αντιφατικά, καθώς, από τη μία πλευρά, ο αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε κάτω από 1.000 μετά από αρκετές ημέρες, αλλά, από την άλλη πλευρά, αυτός των διασωληνωμένων ξεπέρασε πάλι τους 300, καταγράφοντας συνεχή αύξηση τα τελευταία 24ωρα. Το τελευταίο στοιχείο είναι έτσι ενδεικτικό για την τάση που θα επικρατήσει – δεδομένων και των μεταλλάξεων του ιού – και δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση για σκληρό lockdown στην Αττική, προκειμένου ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα και να είναι διαχειρίσιμη η πίεση που υπόκειται το σύστημα υγείας.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. η Αχαΐα και η Εύβοια, ενώ ερωτηματικό παραμένει η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο όριο. Την Παρασκευή πάντως, οι ειδικοί έκριναν πως δεν απαιτείται αυστηροποίηση των μέτρων, ωστόσο οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν εάν αυτό θα συμβεί η όχι. Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι δήμοι Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Θήρας και Μυκόνου, ενώ πολλοί δήμοι βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Από σήμερα εξάλλου, θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ορθή εφαρμογή των μέτρων. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή τηλεργασίας δεν θα μπορούν να λαμβάνουν εφεξής βεβαιώσεις μετακίνησης – οι οποίες αλλάζουν για όλους τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – ενώ οι βεβαιώσεις μετακίνησης που εκδίδονται από το σύστημα «Εργάνη» αφορούν αποκλειστικά και μόνο το δηλωθέν ωράριο εργασίας.

Την ίδια στιγμή, από σήμερα εντατικοποιούνται και οι εμβολιασμοί, καθώς ξεκινούν αυτοί για τις ηλικίες 60-64 (σ.σ.: με το εμβόλιο της Astra Zeneca) και 75-79 ετών. Προς τούτο τίθεται σε λειτουργία και το mega εμβολιαστικό κέντρο στο κτίριο της Helexpo στο Μαρούσι, το οποίο επισκέφθηκε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο από τα τέσσερα αντίστοιχα μεγάλα κέντρα που θα έχουν δυναμικότητα έως και 20.000 εμβολιασμών ημερησίως, με στόχο της κυβέρνησης να είναι πλέον η εμβολιαστική κάλυψη 1,7 εκατ. πολιτών έως τα τέλη Μαρτίου.

Εμπόδιο συνιστά πάντως η κακοκαιρία «Μήδεια», αλλά από την κυβέρνηση βεβαιώνουν πως έχει ήδη γίνει ο απαραίτητος ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα ούτως ώστε να είναι όλα τα κέντρα προσπελάσιμα και να μη χαθούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα στην ίδια περιοχή προκειμένου να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια που έχουν προετοιμαστεί και χαθούν οι δόσεις.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι κατά τη σημερινή προγραμματισμένη απογευματινή ενημέρωση θα παρουσιαστεί το πλάνο εμβολιασμών για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, όπως είναι οι οδηγοί στα μέσα μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση κτλ. Θ’ ακολουθήσουν σύντομα και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα – πιθανότατα εντός του Μαρτίου, μαζί με την ηλικιακή ομάδα 70-74.

Αποκάλυψη Ν. Παπανδρέου: «Πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου πλησίασε στη Βουλή τον Γιώργο και του είπε “είσαι παρελθόν”»
Βενιζέλος: Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα Αριστερά
Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη: «Στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο»
Κίνημα Αλλαγής: Αιτία «πολέμου» οι κλειστές διαδικασίες στις εσωκομματικές εκλογές- «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο»
Νέο “προσκλητήριο” Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς – Στόχος να έχουν εμβολιαστεί ως τις αρχές Μαΐου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών
Γιώργος Καραϊβάζ: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για την γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου