• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 01:09

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Στη ΝΔ διαβάζουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο πίσω απο τους αριθμούς

-Με όχημα το ΕΛΚ ο Μητσοτάκης υπόσχεται αλλαγές στο πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα

-Μόνο με νέα κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να υπάρξει προοπτική και επαναδιαπραγμάτευση της σκληρής λιτότητας.

-Τι λένε για μειώσεις μειώσεις στους φόρους και για άλλη πολιτική

Μία ημέρα στην ουσία μετά την δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου μνημονίου σαράντα σελίδων που κατατέθηκε στην Ε.Ε από τους θεσμούς, η Νέα Δημοκρατία άρχισε να διαβάζει πίσω από τα γράμματα και τους αριθμούς για το τι πραγματικά θα ισχύσει για την επόμενη πενταετία όπως ορίζει η συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Σύμφωνα με την ανάγνωση στο πολυσέλιδο κείμενο των θεσμών , η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να δώσει προοπτική και ανάπτυξη στην οικονομία ενώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα βρίσκεται υπό σκληρή επιτροπεία, όπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές εντός και εκτός χώρας μετά και τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Οπως αναφέρουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας , “μπορεί το πρωθυπουργικό επιτελείο και ο κ. Τσίπρας να επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα αφήγημα καθαρής εξόδου αλλά δεν τους βγαίνει καθώς η πορεία της οικονομίας δεν επιτρέπει στους δανειστές να κάνουν επιπλέον χάρες”, όπως σημειώνουν ορισμένα στελέχη της Πειραιώς.

Συμφωνία για το χρέος με βάση το αυτόματο μηχανισμό δεν φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα, λένε , αφού οι Γερμανοί επιμένουν να διαφωνούν και η προληπτική γραμμή φαίνεται να είναι υπαρκτό ενδεχόμενο, λόγω και των εξελίξεων στην Ευρώπη.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα προβλέπει υλοποίηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, ενώ στα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και παραπέμπουν στα κείμενα που μόλις υπογράφηκαν.

Σε κάθε περίπτωση λένε συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για αλλαγές αφού δεν διαθέτει πολιτική ισχύ. Μόνο μια φρέσκια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί και υπό προϋποθέσεις, λένε οι δανειστές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΕΛΚ καθώς θεωρούν ότι το πρόγραμμά του είναι αξιόπιστο και υλοποιήσιμο τονίζουν .

Την θέση αυτή επιβεβαίωσε πως η ΕΕ και ειδικά οι κυβερνήσεις που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι έτοιμες για επαναδιαπραγμάτευση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές και ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του ΕΛΚ, Ντάρα Μέρφυ, ο οποίος μίλησε στο Capital.

Δήλωσε ότι "υπάρχει ενσωματωμένο στο ελληνικό πρόγραμμα περιθώριο αλλαγών” και υπογραμμίζει πως "μεταξύ των κυβερνήσεων που ανήκουν στο ΕΛΚ, υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη για το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Εξήγησε πως “υπάρχει πάντα το περιθώριο σε οποιαδήποτε συμφωνία με την τρόικα, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας γενικά, ανεξάρτητα από τη σχέση με μια χώρα που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα - να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις.

Αυτό βεβαίως αν έχουν προηγουμένως εκπληρωθεί οι βασικοί στόχοι του προγράμματος “. Επιβεβαίωσε ότι μπορεί να περιληφθεί η μείωση των φόρων στο πακέτο , υπενθυμίζοντας την πολιτική της Ιρλανδίας που μείωσε τους φόρους ταξιδίων και το ΦΠΑ αλλά “συνεχίσαμε να λαμβάνουμε σκληρά μέτρα μείωσης των δημόσιων δαπανών, διεύρυνσης της φορολογικής μας βάσης, φορολόγησης ακινήτων, και άλλων μέτρων που μας επέτρεψαν να μειώσουμε ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα"´.

Send this to a friend