• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 22:07

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι συναντήσεις με Τραμπ-Έρντογαν, το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης

Ο βασικός λόγος για τον οποίο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της ατζέντας.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της ατζέντας.

Στο προσκήνιο βρίσκονται η οικονομία και οι επενδύσεις, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, αλλά και αυτή με τον Ντόναλντ Τραμπ, συνοψίζουν σχεδόν - και πάντοτε από πλευράς σπουδαιότητας - το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ειδικά δε για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, από την κυβέρνηση έλεγαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος συνηθίζει να έχει ελάχιστες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, συνεπώς αυτό καταδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη-Έρντογαν έρχεται εκτός από το Αιγαίο και το Κυπριακό το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι ροές από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ο κ. Έρντογαν απειλεί διαρκώς την Ευρώπη ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Παράλληλα, ως προς την οικονομία και τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, σημαντικό θα είναι το γεύμα που στο οποίο θα συμμετάσχει ο κ. Μητσοτάκης μαζί με Αμερικανούς επιχειρηματίες και το οποίο οργανώνεται από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος (σ.σ.: είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πρόσφατα κι είχε συναντήσει στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό).

Τέλος, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς είναι η πρώτη επίσημη των δύο ανδρών και στο επίκεντρο ασφαλώς θα βρεθεί η συμφωνία των Πρεσπών και η πορεία εφαρμογής της, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της διά του κ. Μητσοτάκη πως η συμφωνία είναι απαράδεκτη κι εθνικά επιζήμια, αλλά από τη στιγμή που κυρώθηκε από τη Βουλή, δεν μπορεί ν’ αλλάξει ή να καταργηθεί.

Send this to a friend