Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσφεύγει το ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση του C41 με πρώην υπουργούς του Καραμανλή

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου πρόκειται- σύμφωνα με πληροφορίες- να προσφύγει αύριο το πρωί το Κίνημα Αλλαγής, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την πολύκροτη υπόθεση με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, του C4I, στην οποία εμπλέκονται 3 πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου πρόκειται- σύμφωνα με πληροφορίες- να προσφύγει αύριο το πρωί το Κίνημα Αλλαγής, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την πολύκροτη υπόθεση με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, του C4I, στην οποία εμπλέκονται 3 πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωστής Μοσχολιός

Στην ουσία το Κίνημα Αλλαγής περνά στην κατά μέτωπον αντεπίθεση και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του λεγόμενου «σκληρού ροκ», όπως είχαμε αναφέρει στο TheCaller, βάζει στο «στόχαστρο» τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Ενδεικτική, εξάλλου, των προθέσεων του Κινήματος Αλλαγής σε αυτή την υπόθεση που αναμένεται να την πάνε μέχρι τέλους, είναι η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη, πως "ο κ. Τζανακόπουλος λέει πολλά αλλά δεν λέει τίποτα επί της ουσίας. Θα μας απαντήσει γιατί δεν ήρθε το βούλευμα στη Βουλή ή φοβάται τις δεξιές και ακροδεξιές παραφυάδες του;".

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θα επισκεφθούν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουν ένα κείμενο, με το οποίο- όπως υποστηρίζουν- θα ρωτούν τους λόγους, για τους οποίους η σχετική υπόθεση δεν προχώρησε, πως εξελίχθηκε και γιατί έχει σταματήσει ο έλεγχος.

Αυτό που αναμένεται να θέσουν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής είναι γιατί δεν πήγε στη Βουλή η συγκεκριμένη υπόθεση, αφού αναφέρονται ονόματα πολιτικών προσώπων, αλλά και να της καταθέσουν στοιχεία, τα οποία διαφάνηκαν και από την ερώτηση που κατέθεσαν 6 βουλευτές του κόμματος στη Βουλή, την Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ειδικότερα, οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Κουτσούκος,  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Καρράς, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Ιλχαν Αχμετ κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, στην οποία- μεταξύ άλλων- οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το δημόσιο. Σημειωτέον, ότι οι τρεις πρώην υπουργοί τους οποίους καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγής είναι νυν πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βύρων Πολύδωρας, καθώς και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Αναλυτικά η ερώτηση των 6 βουλευτών:

"1.  Με το με αριθμό 1732/23.10.2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμοδίου Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (για κακουργήματα) οι κατηγορούμενοι για μια σειρά από κακουργήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων, απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, παθητική δωροδοκία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αντικείμενο των κατηγοριών ήταν οι τροποποιήσεις των συμβάσεων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) και την έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής, που έγιναν στις 29.03.2007, 29.10.2008 και 16.02.2009.

2. Σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση (βλ. 2η σελίδα 100ου φύλλου) διαπιστώθηκε ότι οι Υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ (βλ. ιδίως 2η σελίδα 19 φύλλου επ. και 2η σελίδα 125 φύλλου επ.).

Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά (βλ. 2η σελίδα 19ου φύλλου – 1η σελίδα 20ου φύλλου):

(α) της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

(β) της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

(γ) της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής.

Ειδικότερα, κατά το βούλευμα (βλ. 2η σελίδα 21ου φύλλου), οι ως άνω Υπουργοί, με τις ανωτέρω πράξεις τους, που αποτέλεσαν μια ενιαία διαδοχή ενεργειών, ελάττωσαν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου -της οποίας η διαχείριση τους ήταν εμπιστευμένη- κατά το ποσό των 147.819.943,14 €, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους της ζημίας που προκάλεσαν.

3. Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου επ.) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7ητροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής).

4. Ακόμη, σύμφωνα με το βούλευμα (βλ. 1η σελίδα 22ου φύλλου): «την απόφαση να τελέσουν τις ανωτέρω πράξεις απιστίας κατά τα αντικειμενικά τους στοιχεία οι τρεις ανωτέρω Υπουργοί, τους την προκάλεσαν με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν…».

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, καθώς και το συνολικό περιεχόμενο του βουλεύματος, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον ίδιο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής;

β) Εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς στην υπόθεση;

γ) Έχει κοινοποιηθεί κατά Νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες; Έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων;

δ)   Προτίθεται ο Υπουργός να διατάξει κατά Νόμον έρευνα ούτως ώστε να διαπιστωθεί ποια όργανα της Δικαιοσύνης δεν επιτέλεσαν ενδεχομένως το καθήκον τους;".

Send this to a friend