Αθήνα

15 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σπύρος Μπιμπίλας: Έδωσε ένα από τα πρώτα γκέι φιλιά στο ελληνικό θέατρο – «Ήμασταν τότε πρωτοπόροι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος ένα κόμμα μαζικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό και ανοιχτό για όλους για τους δημοκρατικούς πολίτες

Σε πολιτικό γεγονός που θα σηματοδοτήσει την “αρχή του τέλους” της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετατρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις εσωτερικές διεργασίες της Κυριακής για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Το στοίχημα για την ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι η μαζική συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε “να στείλει πίσω τον λογαριασμό” στην κυβέρνηση και να αποτελέσει την αφετηρία για την πολιτική αλλαγή στη χώρα.


Με μία μεγάλη καμπάνια που στηρίζεται σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά σποτς, αφίσες, συνεντεύξεις, περιοδείες και προσωπικό κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους προοδευτικούς πολίτες, “τους μη προνομιούχους” να εγγραφούν ακόμη και την Κυριακή ως μέλη του κόμματος και να ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρεί την ενδυνάμωσή του και την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ως ένα κόμμα μαζικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό και ανοιχτό για όλους για τους δημοκρατικούς πολίτες, όλους όσοι δεν ανήκουν στις ελίτ όπως αναφέρουν τα συνθήματά του.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε 1.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την χώρα με την υποστήριξη εταιρείας πληροφορικής και την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) στην οποία προεδρεύει ο ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης Ηλίας Νικολακόπουλος.

Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν δύο κάλπες μία για τον προεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ θα υπάρχουν και εκλογικά τμήματα που θα διαθέτουν μόνο κάλπη για την εκλογή Προέδρου για όσους έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο για την εκλογή προέδρου.

Η ψηφοφορία σύμφωνα με τις εγκυκλίους της εφορευτικής επιτροπής θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ με δυνατότητα παράτασης εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Στην εκλογή προέδρου μπορούν να πάρουν μέρος όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος από 15 ετών και πάνω ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον συμπληρώσουν εκείνη την ώρα την φόρμα της σχετικής αίτησης.

Όσοι είναι ήδη μέλη έχοντας εγγραφεί έως τις 21/3 στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. πχ μέλος οργάνωσης Αττικής μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της Αττικής.

Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη από τις 21/3 κι έπειτα ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή- επειδή θα ψηφίσουν μόνο για Πρόεδρο- μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας της χώρας.

Αν κάποιο μέλος του κόμματος που έχει εγγραφεί στα μητρώα έως τις 21 Μαρτίου βρεθεί σε άλλη περιφέρεια από αυτήν στην οποία έχει εγγραφεί έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει αλλά μόνο για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για την Κεντρική Επιτροπή πάλι ισχύει η ίδια ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας . Τα περίπου 61.600 μέλη που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως τις 21/3 καλούνται να ψηφίσουν για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο σύνολο 300. Σημειωτέον πως οι υποψήφιοι της τελικής λίστας είναι 728.

Όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογική τμήματα τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει από τις ιστοσελίδες τoυ ΣΥΡΙΖΑ, (syriza.gr) της Αυγής και του left.

Oι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας , άδεια διαμονής, visa ή μπλε βεβαίωση.

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης:

Για την Αττική μπορούν να μπουν έως και 45 σταυροί, για την Κεντρική Μακεδονία έως και 11, για τη Δυτική Ελλάδα έως και 6, για την Κρήτη έως και 5, για τη Θεσσαλία έως και 4, για την Πελοπόννησο έως και 5, για την Ήπειρο έως και 3, για τη Δυτική Μακεδονία έως και 3, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως και 3, για την Στερεά Ελλάδα έως και 3, για το Νότιο Αιγαίο έως και 2 σταυροί, για το Βόρειο Αιγαίο έως και 2 σταυροί και για τα Ιόνια νησιά έως και 2 σταυροί. Για το Εξωτερικό έως και 1 σταυρός.

Οι εκλογές των μελών εξωτερικού διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί στις οργανώσεις μελών εξωτερικού.

Για την συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 3 ευρώ. Από την συνδρομή απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι ηλικίας έως και 30 χρονών.

Για το ψηφοδέλτιο της εκλογής Προέδρου ο φάκελος θα είναι λευκός και δεν είναι απαραίτητος ο σταυρός στο όνομα του υποψηφίου, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή ο φάκελος θα φέρει πάνω το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το Σάββατο 14 Μαϊου και την Κυριακή 15 Μαϊου θα διεξαχθεί παράλληλα με ηλεκτρονικό τρόπο η ψηφοφορία για τις 9 καταστατικές αλλαγές που έμειναν ως εκκρεμότητα στην λήξη του Συνεδρίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι σύνεδροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Συνέδριο, το Σάββατο 16 Απριλίου αναφορικά με την καταστατική αλλαγή για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων

19/05/2022 | 00:48

Θεσσαλονίκη: Επτάχρονος τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω του καγκελόπορτα

19/05/2022 | 00:40

MasterChef: Το υπονοούμενο του Κοντιζά στον Κουτσόπουλο

19/05/2022 | 00:27

Στο έλεος της κακοκαιρίας ξανά η Βόρεια Εύβοια: Πλημμύρισαν σπίτια

19/05/2022 | 00:19

Πώς δύο μπουκάλια «έδειξαν» τον δολοφόνο γυναίκας στο ΑΠΘ το 2015

19/05/2022 | 00:08

Φοιτητικές εκλογές: Τα πρώτα αποτελέσματα των παρατάξεων

18/05/2022 | 23:58

RebuildUkraine: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕ για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας

18/05/2022 | 23:52

Σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική: Απεγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Σταμάτα

18/05/2022 | 23:32

«Χάσατε την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»: Τα παράπονα του Τσαβούσογλου στον Μπλίνκεν

18/05/2022 | 23:22

ΑΑΔΕ: Λιγότεροι οι οφειλέτες στην εφορία τον Μάρτιο του 2022

18/05/2022 | 23:04

Σασμός: Η Μαρίνα κάνει μια αποκάλυψη στην Κατερίνα που θα τη σοκάρει

18/05/2022 | 22:53

Συναγερμός στην Εύβοια: Άνδρας αγνοείται στη Δίρφυ

18/05/2022 | 22:38

Survivor: Ο Εμμανουήλ, ο… Μήτσος και ο «ακατανόμαστος»

18/05/2022 | 22:30

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Μπακογιάννης και Ζέρβας θα δουν μαζί τον τελικό

18/05/2022 | 22:23

Κορονοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων έφερε αύξηση στα κρούσματα στην Αμερική

18/05/2022 | 22:17

Μαγιορκίνης για την ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε πάνω από μία ευρωπαϊκές χώρες
Μετά την ένταση με τη Μηχαηλίδου ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γιαννόπουλο του «Χαμόγελου του Παιδιού»
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι πρώτοι «30» της Κεντρικής Επιτροπής
Σκουρλέτης: Μου γέννησε θλίψη, απογοήτευση και αγωνία η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού
Χαμόγελα στο Μαξίμου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Όσα είπε στον Πούτιν για να τα ακούσει ο Ερντογάν 
Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος, που μας αξίζει
Τι συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ζητεί να μάθει η Κουμουνδούρου