Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Τουρκία και προσφυγικό/μεταναστευτικό στην ατζέντα της πρώτης Συνόδου Κορυφής για τον πρωθυπουργό

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός σε Σύνοδο Κορυφής, με την Τουρκία να βρίσκεται στο… κέντρο του τραπεζιού και την Ελλάδα να έχει ακριβώς εξ αυτού του λόγου ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός σε Σύνοδο Κορυφής, με την Τουρκία να βρίσκεται στο… κέντρο του τραπεζιού και την Ελλάδα να έχει ακριβώς εξ αυτού του λόγου ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, άλλωστε, αλλά και η παραβατικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μπήκαν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ύστερα από παρασκηνιακές και μη επαφές του κ. Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική εισβολή στη Συρία επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ ήδη έχει προταθεί από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ η επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, όπως έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό: η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία είναι απολύτως καταδικαστέα, ενώ εκφράζεται ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ISIS.

Ο κ. Μητσοτάκης με την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής επιδιώκει η Ελλάδα να έχει ενεργό στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ενώ στηρίζει ασφαλώς το αίτημα της Κύπρου για πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που είχαν τεθεί ως απειλή απέναντι στην Άγκυρα τον Ιούλιο και ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Προς τούτο, οι επαφές του Μαξίμου και των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας με Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες είναι συνεχείς, ενώ το τελευταίο 10ήμερο έχουν ενταθεί και οι επαφές με την Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, χθες βράδυ δείπνησε με τον Γάλλο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνάντησή τους συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η παραβατικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη Συρία και οι τελευταίες εξελίξεις στο Brexit.

Ειδικά για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η Ελλάδα επιθυμεί σε κάθε περίπτωση τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να μην καταστούν πλήρως ανεξέλεγκτες οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση της Άγκυρας θα πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο θα πρέπει να εξαρτάται άμεσα πλέον από την επαρκή εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να δημιουργήσει για το εν λόγω ζήτημα ένα «μέτωπο του Νότου» και συγκεκριμένα με Ιταλία και Ισπανία. Επίσης, εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική στην ΕΕ για το άσυλο και ότι οι χώρες που βρίσκονται στη ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να μην έχουν μόνον δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και όλη η Ευρώπη να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη σε χώρες που σηκώνουν το βάρος της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα.

Send this to a friend