Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

Τι σκέφτονται τα κομματικά επιτελεία και ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή

Στο δρόμο προς τις Βρυξέλλες!

Εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες ο χάρτης των υποψηφιοτήτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, υπάρχουν και οι ευρωεκλογές.

Εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες ο χάρτης των υποψηφιοτήτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, υπάρχουν και οι ευρωεκλογές.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η συζήτηση για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές άνοιξε με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσει την εκλογή του στην Ευρωβουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αφήνει έτσι τη Β' Αθήνας και θα χρειαστεί να ψάξει σταυρούς σε ολόκληρη την επικράτεια, δεδομένου πως ο εκλογικός νόμος δεν άλλαξε τελικώς - παρά τις περί του αντιθέτου σκέψεις - κι έτσι και οι φετινές ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό κι όχι με λίστα.

Η «μετακόμιση» Κουρουμπλή από τη Β' Αθήνας στο ευρωψηφοδέλτιο σηματοδοτεί μια γενικότερη τάση που θα εκδηλωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προοπτική της ήττας στις εθνικές εκλογές φέρνει αντιμέτωπους με το φάσμα της μη εκλογής τους αρκετούς υπουργούς και νυν βουλευτές. Έτσι, μετά και το «σπάσιμο» της Β' Αθήνας σε τρεις τομείς, υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη που ψάχνουν διέξοδο εγκαταλείποντας τις εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας και αναζητώντας την τύχη τους στη Β' Αθήνας. Με τη σειρά τους, λοιπόν, στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, αναζητούν τη δική τους διέξοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις ευλογίες του πρωθυπουργού, ο οποίος κατ' αυτόν τον τρόπο τους χρυσώνει το χάπι.

Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, η ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ έχει θεωρητικά τρία κενά, καθώς έχουν αποχωρήσει κι έχουν κρατήσει την έδρα Σοφία Σακοράφα, Κώστας Χρυσόγονος και Νίκος Χουντής. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο εάν και οι τρεις νυν ευρωβουλευτές (Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου) θα είναι ξανά υποψήφιοι. Πάντως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν θα εκλέξει έξι ευρωβουλευτές, εάν είναι δεύτερο κόμμα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Στη ΝΔ, από την άλλη πλευρά, είναι ειλημμένη απόφαση να ηγηθεί του αγώνα για τις ευρωεκλογές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επίσης θα μετακομίσει από τη Β' Αθήνας στις Βρυξέλλες. Κι όπως είναι λογικό, η προοπτική της εξουσίας φέρνει ρεύμα αντίθετο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχουν, δηλαδή, ευρωβουλευτές που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην εγχώρια πολιτική σκηνή, όπως η Μαρία Σπυράκη, και αντίστοιχα υπάρχει απροθυμία κεντρικών στελεχών να επιδιώξουν την εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Άγνωστο παραμένει, επίσης, τι θα πράξουν οι νυν ευρωβουλευτές, Γιώργος Κύρτσος και Θόδωρος Ζαγοράκης, καθώς πληροφορίες τους θέλουν να μην είναι ξανά υποψήφιοι. Αντιθέτως, στο δρόμο προς τις Βρυξέλλες, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, φέρεται να είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος.

Στο Κίνημα Αλλαγής, τέλος, δεδομένο θεωρείται πως Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, με απόφαση της Φώφης Γεννηματά, ενώ αντιθέτως έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου. Για το ευρωψηφοδέλτιο ακούγεται έντονα και θεωρείται σίγουρο- εν πολλοίς- και το όνομα του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Δήμο της Αθήνας, ύστερα από 8 χρόνια θητείας.

Send this to a friend