Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Στο προσκήνιο η οικονομία: Τι είπαν Μητσοτάκης-Στουρνάρας - Σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου για το φορολογικό, τι θα περιλαμβάνει

Κοντά στην ολική άρση των capital controls βρίσκονται κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Κοντά στην ολική άρση των capital controls βρίσκονται κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της ΤτΕ συμφώνησαν επίσης ότι ο δημοσιονομικός χώρος για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη φορολογία θα προκύψει από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ενώ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις τόσο της ΤτΕ όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, ο κεντρικός τραπεζίτης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι η πρόταση της ΤτΕ δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην Κομισιόν και πως οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Τόνισε δε ότι στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κι άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, σημειώνοντας ότι πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου για πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια.

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο με αντικείμενο το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις φόρων για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, καθώς θα προηγηθεί αυτό για το επιτελικό κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι άμεσες προτεραιότητες που θα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:

  •         Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε βάθος διετίας.
  •         Η μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%.
  •         Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας.
  •         Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, όπως και του φόρου υπεραξίας.
  •        Η έκπτωση φόρου για ενεργειακή αναβάθμιση των οικοδομών.
  •        Νέα φορολογική κλίμακα, με καθιέρωση χαμηλού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, με ταυτόχρονη διατήρηση του αφορολόγητου.
  •         Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
  •       Η μείωση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (στο 22% και 11%).
  •      Η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.
  •    Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Οι μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και για τα προϊόντα που εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο.

Σημειώνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι θα έχουν τις πρώτες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείου και τους νέους υπουργούς. Η συζήτηση πάντως για τον προϋπολογισμό του 2020 και τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, στην επόμενη φάση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Άλλωστε, και ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως πρώτα θέλει να δώσει δείγματα γραφής με τις μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσει και στη συνέχεια να μπει στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% που είναι σήμερα στο 2%.

Send this to a friend