ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Η συνάντηση θα γίνει στο Σούνιο, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
«Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά και ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δύο χωρών και της περιοχής.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά σχολείο – και μας φυλάκισε, όπως είπε, σε πολλά ζητήματα: «Είναι ζητήματα που άλλες χώρες τα λύσανε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ας ήταν και σε διαφορετικά στρατόπεδα, που σε μας όμως αναδείχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να μην βγούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, και δη της Βαλκανικής, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική όλων μας. Και η ανάπτυξη κάθε χώρας στην περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει και στην παραπέρα ανάπτυξη της Ελλάδας».
«Ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, και το μέλλον στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Ροή Ειδήσεων
16/01/2025 | 17:00
Σταματίνα Τσιμτσιλή – Δημήτρης Παπανώτας σε διάλογο όλο νόημα: «Αν συνεχίσεις έτσι, εσένα θα σε έχω σίγουρα μαζί μου»
16/01/2025 | 16:50
Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός
16/01/2025 | 16:30
Βαγγέλης Περρής: «Είναι άκομψο να μιλάμε για αντικαταστάτες του Γιώργου Παπαδάκη, σεβασμός»
16/01/2025 | 16:27
Ο Νιλ Γιανγκ εκφράζει την άποψή του για την ταινία για τον Μπομπ Ντίλαν “A Complete Unknown”
16/01/2025 | 16:21
Εμπλοκή στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα – Τουλάχιστον 81 νεκροί, ενώ ο Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς για υπαναχώρηση στους όρους
16/01/2025 | 16:20
Συρία: Σύλληψη Αιγύπτιου τρομοκράτη – Η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει για την έκδοσή του στη χώρα του
16/01/2025 | 16:10
Καρκίνος ωοθηκών: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για έγκαιρη διάγνωση με τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ – Ποιοι οι στόχοι του
16/01/2025 | 16:00
Σοκάρει η Κορίνα Βασιλείου για Στέλιο Καζαντζίδη: «Τον απείλησαν με όπλο να σταματήσει το τραγούδι ή να πεθάνει»
15/01/2025 | 07:43
«Πρεμιέρα» για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ – Τα οφέλη για τον επιβάτη
15/01/2025 | 09:42
Κώστας Φραγκολιάς σε Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Άμα “την κάνεις”, θα μας πάρεις μαζί;»
15/01/2025 | 10:17
Ραμόνα Βλαντή: «Αχ η γλυκούλα μου η Βίκυ Κουλιανού… οι θέσεις παίρνονται από τις γνωριμίες»
15/01/2025 | 09:25
Φωτεινή Ντεμίρη: «Το εισόδημα από τις επαναλήψεις των σειρών είναι αστείο, παίρνουμε 100-200 ευρώ το χρόνο»
15/01/2025 | 18:45