• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
  • 15:16

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών ο Μητσοτάκης - Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, τα πλεονάσματα και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων

Στη συνήθεια των επισκέψεων στα υπουργεία επιστρέφει μετά τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά η σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών έχει μια ιδιαιτερότητα.

Στη συνήθεια των επισκέψεων στα υπουργεία επιστρέφει μετά τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά η σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών έχει μια ιδιαιτερότητα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Εκτός από τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ποια είναι η ατζέντα της συνεδρίασης; Ασφαλώς πρωταρχικό ζήτημα είναι η αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, με το ελληνικό αίτημα να υποβάλλεται στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής από τον υπουργό Οικονομικών και τα οφέλη για τον προϋπολογισμό να ανέρχονται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα και τη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση των στόχων, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη ν' αλλάξει τη στρατηγική της, παρά τις αιτιάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτιμά συγκεκριμένα πως το 2020 θα καταφέρει μέσω της επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα να κερδίσει δημοσιονομικό χώρο και να μειωθεί με έμμεσο τρόπο το 3,5% για τα πλεονάσματα στο 2,9%, ενώ το 2021 θα βρει τη χώρα - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις - με μειωμένο τον ονομαστικό στόχο του 3,5% τουλάχιστον στο 2%, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις, μέτρα ανάπτυξης και επενδύσεις.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα τεθούν και ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, καθώς ειλημμένη είναι η απόφαση να τρέξουν άμεσα οι υποθέσεις της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Send this to a friend