• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 02:34

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Καμία πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος

Στον «πάγο» βάζει ο ESM την υποδόση του 1 δισ. ευρώ- «Καμία εμπλοκή», λέει η κυβέρνηση

Μπλόκο στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ, η οποία έχει απομείνει από την τρίτη αξιολόγηση βάζει ο ESM.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν μεν αναμενόμενη για την κυβέρνηση, ωστόσο ήταν πιθανή, δεδομένου ότι δεν έχει συντελεστεί η απαραίτητη πρόοδος στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η οποία ήταν προϋπόθεση για την αποδέσμευση της υποδόσης.

Πρακτικά, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για αποπληρωμή αντίστοιχου ποσού από τον κρατικό κορβανά, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έγινε, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα - καίτοι το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν μικρή μείωση.

Έτσι, ο ESM ζητάει πρόσθετα στοιχεία από την Ελλάδα εάν έχουν πράγματι γίνει πληρωμές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του και σε όσους οφείλει χρηματικά ποσά, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως η προθεσμία για την εκταμίευση της υποδόσης λήγει στις 15 Ιουνίου. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τότε το ποσό του 1 δις ευρώ θα χαθεί. Σημειώνεται πάντως ότι ο ESM χαρακτηρίζει ως ικανοποιητική την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο έτερο από τα ανοιχτά προαπαιτούμενα, το οποίο δεν είναι άλλο από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Από την κυβέρνηση πάντως σπεύδουν να καθησυχάσουν, τονίζοντας πως η διαδικασία είναι απολύτως τυπική και ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα με την εκταμίευση της υποδόσης. «Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου. Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ πηγή του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε πως υπήρξε θετική εισήγηση από τον ESM για την έγκριση εκταμίευσης και εντός λίγων ημερών θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη για την τυπική έγκριση της αποδέσμευσης του 1 δις ευρώ.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση, το οποίο θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης. Από το μέτωπο της συνεδρίασης του Euro Working Group χθες βράδυ στο Παρίσι δεν προέκυψαν νέα σε ό,τι αφορά το χρέος, ωστόσο έγινε γνωστό πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου στο Παρίσι. Όλα δείχνουν πάντως πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και θα πάρει μέρος στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο.

Send this to a friend