Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους δρόμους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εργασιακό- Στη Βουλή φέρνει ο Τσίπρας τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας

Θέσεις μάχης στη Βουλή, τους χώρους δουλειάς και τις κινητοποιήσεις απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση που ήδη έχει μιλήσει για “μάχη των μαχών” προσδιορίζοντας και το πλαίσιο της αντίδρασής της.

Συγχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό αξιώνει απαντήσεις για την εκτόξευση των χρεών της ΝΔ στα τέσσερα χρόνια προεδρίας Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι κομματικές οργανώσεις θα δώσουν το παρών και στην συγκέντρωση της ερχόμενης Πέμπτης-ημέρα απεργίας- για το νομοσχέδιο-ολετήρα όπως το χαρακτηρίζουν, κάτι που έκαναν και στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στις 5 Μαϊου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει αύριο (Τρίτη) συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ενώ ακολούθως θα συναντήσει και νέους εργαζόμενους που απασχολούνται σε χώρους που δημιουργούν συνθήκες επισφάλειας γι’ αυτούς.

Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη θα παρουσιάσει επισήμως και την πρότασή του για τα εργασιακά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κουμουνδούρου για την προβολή των θέσεων του κόμματος για μείζονα θέματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λένε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Κατά την Κουμουνδούρου το αντεργατικό όπως το χαρακτηρίζει νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον χώρο της εργασίας κι έρχεται ως συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου το νομοσχέδιο καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Σημειώνει επίσης ότι καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας, ενώ στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων με τιμωρητικές διατάξεις για την αποτροπή της συμμετοχής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Ένα ακόμη θέμα για το οποίο αναμένεται να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους η Κουμουνδούρου είναι και αυτό της αύξησης των χρεών της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν τα χρέη της γαλάζιας παράταξης να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλαδή από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά 118 εκατομμύρια ευρώ προκαλούν πολλά ερωτηματικά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ζητάει εξηγήσεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τους λόγους της αύξησης του συνολικού χρέους στα 342 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση ζητώντας απαντήσεις έχοντας αποπληρώσει τα χρέη που είχε από δικό της δανεισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγη ώρα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για να πληροφορηθεί πώς το ⅓ των συνολικών χρεών της ΝΔ το έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία τετραετία και τα υπόλοιπα ⅔ είχαν δημιουργηθεί από τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ σε 42 χρόνια!

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει να πληροφορηθεί: “Η αύξηση των χρεών της ΝΔ στις τράπεζες κατά σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος και συγκεκριμένα κατά 34 εκατομμύρια ευρώ το 2020 οφείλεται σε νέα δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει το κόμμα του, σε ενδεχόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή σε αδυναμία αποπληρωμής των υφιστάμενων χρεών;

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιατί δε συμφέρει την Ελλάδα μια οριστική ρήξη ΗΠΑ – Τουρκίας
Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα καταστραφεί αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας
Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο ρόλος Μπάιντεν και οι στόχοι της Αθήνας
Τσίπρας: Αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα «προνόμια» – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη
Μήνυμα Γεννηματά στα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές: Καλείστε να αποδείξετε ότι η νέα γενιά μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Έσπασε ο πάγος» – Σε θετικό κλίμα η συνάντηση