Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Στρατηγική απόφαση» κατά Τσίπρα η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προοδευτική Συμμαχία - Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση στην έδρα της ΔΗΜΑΡ

Άλλο ένα βήμα προς τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε μάλιστα συμβολικά στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Άλλο ένα βήμα προς τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε μάλιστα συμβολικά στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο Αλέξης Τσίπρας, δύο 24ωρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σ' αυτή τη μετεξέλιξη και τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας ως «στρατηγική απόφαση».

Προς τούτο αποφασίστηκε μάλιστα να συγκροτηθεί γραμματεία που θα προχωρήσει το φθινόπωρο στη συγκρότηση μιας ενιαίας οργανωτικής επιτροπής ανασυγκρότησης, η οποία θα πορευτεί έως το συνέδριο στα τέλη του έτους. Εκεί, δηλαδή, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «το 31,53% θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για μαχητική προγραμματική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ σε βάρος των συμφερόντων της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας».

Συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και για το ενδεχόμενο εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, με τον κ. Τσίπρα ν' αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοιχτά. Πάντως, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί να γίνει πράξη ο στόχος που έθεσε ο κ. Τσίπρας για εγγραφή τουλάχιστον 140.000 νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ έως το συνέδριο, ούτως ώστε ο συνολικός αριθμός τους να φτάσει τα 170.000 και ν' αντιστοιχηθεί έτσι η κομματική βάση με την εκλογική (σ.σ.: με το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ).

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου έδωσαν, άλλωστε, το παρών αρκετοί «πασοκογενείς» και προερχόμενοι εν γένει από την Προοδευτική Συμμαχία. Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση και με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιλογές που θα κάνει ο κ. Τσίπρας για να στελεχώσει τα κοινοβουλευτικά πόστα, δεδομένου πως τα πρόσωπα που θα επιλέξει θα είναι χαρακτηριστικά των προθέσεών του για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Με Μωραΐτη, Μαριλίζα, Ραγκούση, Κόκκαλη κ.α. το νέο συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας

Στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας, συμμετείχαν οι:

Φίλιππος Γκανούλης
Μενέλαος Γκίβαλος
Θοδωρής Δουλουμπέκης
Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Τάνια Καραγιάννη
Κώστας Καραγιώργης
Ζωή Καρκούλια
Λούκα Κατσέλη
Πέτρος Κόκκαλης
Χρίστος Κοκκινοβασίλης
Θάνος Μαντίκος
Νικος Μπίστης
Θάνος Μωραΐτης
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Παναγιώτης Παναγιώτου
Γιάννης Ραγκούσης
Λάμπρος Ρώσσης
Στέφανος Τζουμάκας
Χάρης Τσιόκας
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Send this to a friend