Αθήνα

10 oC

αυξημένες νεφώσεις

Συμφωνία Μητσοτάκη-δημάρχων για κλειστά κέντρα και αποσυμφόρηση των νησιών - Απειλεί με ανεξέλεγκτες ροές η Τουρκία

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους «τοπικούς άρχοντες» Λέσβου, Χίου και Σάμου ήταν εξ αρχής δύσκολη, ωστόσο κατέστη παραγωγική.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους «τοπικούς άρχοντες» Λέσβου, Χίου και Σάμου ήταν εξ αρχής δύσκολη, ωστόσο κατέστη παραγωγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι δήμαρχοι των νησιών συμφώνησαν τελικώς με το σχέδιο δημιουργίας κλειστών κέντρων, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε από την πλευρά της για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών υπό όρους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, μπαίνοντας ο ίδιος πλέον σε πρώτο πλάνο, θα επισκεφθεί τα τρία νησιά, αρχής γενομένης από τη Σάμο ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και κύριο μέλημα αποτελεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Στην κοινή δήλωση των δημάρχων γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για «ρεαλιστικές λύσεις», καθώς πέραν της αποδοχής της κατασκευής των κλειστών κέντρων ως προϋπόθεση για να κλείσουν οι υπάρχουσες, ανοιχτές δομές, οι δήμοι θα προτείνουν χώρους που θεωρούν κατάλληλους για την κατασκευή των κλειστών κέντρων, ύστερα από άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών, συμφωνήθηκε η άμεση μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα όσων έχουν ήδη εγκριθεί οι αιτήσεις τους για άσυλο και όσων βρίσκονται στις δομές των νησιών για περισσότερους από 14 μήνες.

Απών από τη συνάντηση ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγίου, Κώστας Μουτζούρης. Ο κ. Μητσοτάκης, στο ξεκίνημα της συνάντησης, είπε ότι θα τον δεχόταν στο Μαξίμου, παρά το επίμαχο βίντεο με την άσεμνη χειρονομία εις βάρος του και τον κ. Μουτζούρη πρωταγωνιστή σε αυτό. Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι η πτήση με την οποία ο κ. Μουτζούρης θα ερχόταν στην Αθήνα ακυρώθηκε, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδρασή του μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη-δημάρχων, καθώς ο ίδιος ζητούσε διάλογο από μηδενική βάση.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων βάσει Κανονισμού της ΕΕ για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης, παρουσιάστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και τις επιστροφές στην Τουρκία. Όμως, ως αστάθμητος παράγοντας προβάλλει πλέον η ρήξη Τουρκίας-Ρωσίας με αφορμή τη Συρία και η απειλή εκ μέρους της Άγκυρας - με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters - ότι πλέον οι πρόσφυγες θα μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη και δεν θα γίνονται έλεγχοι από την Τουρκία. Απειλή που αν πραγματοποιηθεί θα έχει άμεσο θύμα την Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Send this to a friend