Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Συμφωνία Μητσοτάκη-Έρντογαν για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας: Τα συν και τα πλην της συνάντησης

Διάθεση για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας επέδειξαν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, θέλοντας έτσι ν’ αφήσουν πίσω τους την ένταση των τελευταίων μηνών.

Διάθεση για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας επέδειξαν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, θέλοντας έτσι ν’ αφήσουν πίσω τους την ένταση των τελευταίων μηνών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τα «αγκάθια», ωστόσο, που αφορούν στο Αιγαίο, την Κύπρο και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες παραμένουν, ενώ η Άγκυρα εμμένει στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της.

Ως θετικά στοιχεία καταγράφονται η συμφωνία για συνεργασία στο προσφυγικό, η επανενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αλλά και οι υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι άνοιξε μεν ένας δίαυλος επικοινωνίας, αλλά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας αργότερα στο Bloomberg, o κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα, ζητώντας ουσιαστικά να κάνει περισσότερα η τουρκική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως φέρεται να ειπώθηκε στη συνάντηση των δύο, εάν η Άγκυρα συμμορφωθεί, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα για πίεση προς τις Βρυξέλλες προς την κατεύθυνση της αύξησης των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν προς την Τουρκία για το εν λόγω ζήτημα και τη διαχείρισή του.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Έρντογαν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Twitter ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Έρντογαν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η εκλογή του έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην Τουρκία.

Send this to a friend