Αθήνα

 

7 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

20220216 eortologio doro 2
Εορτολόγιο 14 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
mitsotakis starmer.jpg

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ σήμερα στο Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 10.45, ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βρετανό ομόλογο του, Σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, «σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σεόλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί έμφαση στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών θα είναι και το μεταναστευτικό. Θέμα που από την μια απασχολεί ολοένα και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται σε καθημερινή βάση, και από την άλλη η Ελλάδα διεθνώς αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη φύλαξη και την προστασία των συνόρων της.

Στα θέματα συζήτησης συμπεριλαμβάνεται επίσης και η στενότερη διεθνής συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πάρει μια άλλη διάσταση. Η χώρα μας για την διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του.

Έτσι, τα δύο κράτη, μαζί με τα άλλα μέλη, θα πρέπει αυτό το διάστημα να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Στάρμερ και Μητσοτάκης θα συζητήσουν επίσης ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση του Λονδίνου από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως θα ήθελε να βάλει τη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «οικοδομώντας στενότερους δεσμούς με την ήπειρο», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει πολλές φορές ο Σερ Κιρ Στάρμερ.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφορικά με το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα αναφερθεί στον βρετανό πρωθυπουργό αλλά όπως σημειώνουν πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Ροή Ειδήσεων

karamolegkos 150125

15/01/2025 | 08:17

Συνεχίζεται, μετά τη χθεσινή πυρκαγιά, η λειτουργία του εργοστασίου «Καραμολέγκος»

15/01/2025 | 08:08

Κύκλωμα προστασίας: Στην Ανακρίτρια Διαφθοράς σήμερα η πρώτη ομάδα κατηγορουμένων

15/01/2025 | 08:06

Στον ανακριτή ο ιδρυτής της κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος» για δύο κακουργήματα – Συγκατηγορούμενοι η μητέρα και ο γαμπρός του
iris 1

15/01/2025 | 07:59

Ενεργοποιείται νέος, ευέλικτος τρόπος πληρωμής εισφορών μη μισθωτών, μέσω IRIS

15/01/2025 | 07:52

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γλυκοπατάτες στο φούρνο

15/01/2025 | 07:49

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ώρα ανακοινώσεων – Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου
kairos3 21124

15/01/2025 | 07:45

Υποχωρεί η κακοκαιρία – Σε ποιες περιοχές ο παγετός θα διατηρηθεί έως και την Παρασκευή

15/01/2025 | 07:43

«Πρεμιέρα» για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ – Τα οφέλη για τον επιβάτη

15/01/2025 | 07:39

Δύο ζώδια θα γίνουν πιο εκδηλωτικά, συναισθηματικά, σήμερα
kairos vroxi2 130125

15/01/2025 | 07:36

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες και βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα

15/01/2025 | 07:32

Εορτολόγιο 15 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

14/01/2025 | 23:59

Στέλιος Κρητικός για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του: «Μεγάλωνε στο σώμα μου για 8 χρόνια αλλά εγώ δεν είχα καταλάβει τίποτα»
ioan kleista sxoleia xioni

14/01/2025 | 23:50

Ποια σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα μείνουν κλειστά αύριο Τέταρτη

14/01/2025 | 23:45

ΥΠΑΑΤ: Ενισχύσεις de minimis ύψους 8,74 εκατ. ευρώ σε αγρότες της Λάρισας για μήλα και κάστανα

14/01/2025 | 23:30

Κατερίνα Καραβάτου: «Αγαπώ τον Λάκη Γαβαλά, τον σέβομαι και δεν τον παρεξηγώ ποτέ»
androulakis2 121124
Επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για τους αγρότες – «Οι πολιτικές της κυβέρνησης επιτείνουν την ερήμωση της υπαίθρου»
mitsotakis34636 3 4
Τηλεφωνική επικοινωνία του Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Λιβάνου
ypourgeio exoterikon 1
Αθήνα σε Άγκυρα μετά τις δηλώσεις Μπαχτσελί: «Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις»
pr2 scaled 1
Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές του Πρότυπου ΕΠΑΛ Περάματος
syriza 1
Ορισμός νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
ap24353626370091
Νέα επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ενέργειας: «Να κινηθούμε πιο γρήγορα, αλλά και διαφορετικά»