Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Συνέδριο αντιθέσεων στο ΠΑΣΟΚ – Η Γεννηματά «οχυρώνεται», ο απών Ανδρουλάκης και η δυσαρέσκεια Γερουλάνου

Στις 23-24 Νοεμβρίου το Συνέδριο

Σε ένα Συνέδριο, που περισσότερο «θόρυβο» έκανε, παρά εμφανή ουσία αναμένεται να εισφέρει στο κόμμα, οδεύει για τις 23-24 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ.

Σε ένα Συνέδριο, που περισσότερο «θόρυβο» έκανε, παρά εμφανή ουσία αναμένεται να εισφέρει στο κόμμα, οδεύει για τις 23-24 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωστής Μοσχολιός

Οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες προφανείς και καταγεγραμμένες τις τελευταίες μέρες, με την επικεφαλής Φώφη Γεννηματά στην σημερινή ομιλία της στην ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ να βγάζει τα «σπαθιά» από τις θήκες και να «ξιφουλκεί» κατά όσων την αμφισβητούν όλο αυτό το διάστημα.

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, παραμένει  ζωντανό, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής.

«Κάποιοι που μιλούσαν για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τώρα έχουν πιάσει την ΠΑΣΟΚολαγνεία…», τόνισε χαρακτηριστικά, πετώντας «καρφιά» σε όσους μιλούν για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ανεβάζοντας τους τόνους: «Είμαι οργισμένη με αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το συναίσθημα των αγνών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί και συνέχισε να εξαπολύει «βέλη», αναφέροντας πως «δεν είμαστε πια στο 44% όπου κάποιο στέλεχος που είχε προσωπικές φιλοδοξίες προκειμένου να παίξει πέντε λεπτά στην τηλεόραση, την προσωπική του διαφωνία την έβγαζε δημόσια και κάτι κέρδιζε στο χρηματιστήριο αξιών των στελεχών».

Δεν εκλέγονται όργανα, ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ γίνονται ένα

Μιλώντας για τη μη εκλογή οργάνων, η κα Γεννηματά είπε πως «πρέπει να προσαρμόσουμε το καταστατικό και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση που πήραμε όλοι μαζί, για την λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής» και συμπλήρωσε: «Απόφαση που πήραμε όταν διαπιστώσαμε ότι η ομοσπονδιακή λειτουργία δημιουργούσε και δεν έλυνε προβλήματα, επέτρεπε να μας αποδυναμώνουν προσωπικές στρατηγικές και μικροφιλοδοξίες. Παραδέχθηκα ότι η απόφαση για ομοσπονδία ήταν μια λανθασμένη απόφαση,  όμως όταν την λάβαμε ήταν επιβεβλημένη για να μην δώσουμε άλλοθι σε κανέναν να σηκωθεί να φύγει. Γι αυτό και δεν εκλέγουμε όργανα. Σεβόμαστε τις αποφάσεις που με δημοκρατικό τρόπο λάβαμε».

Με τους συνέδρους του 2015 του ΠΑΣΟΚ και του Μαρτίου του 2019 του ΚΙΝΑΛ

Για τους συνέδρους του επερχόμενου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και τη μη εκλογή συνέδρων, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οργανώσεις βάσης , επομένως δεν μπορεί να  εκλέξει τώρα  συνέδρους. Και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε νέες. Θα ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις μας. Οργανώσεις έχει το Κίνημα Αλλαγής στο οποίο μετέχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά συντριπτική πλειοψηφία. Δεν κάνουμε βήματα πίσω, βήματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στο γκρεμό. Σύνεδροι θα είναι οι Εκλεγμένοι Σύνεδροι του συνεδρίου του 2015 που παραμένουν ΠΑΣΟΚ. Και οι εκλεγμένοι Σύνεδροι , μέλη ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής του 2019 και φυσικά  τα μέλη της ΚΟΕΣ».

Η «ηχηρή» απουσία Ανδρουλάκη

Μια απουσία με βαθύ νόημα από την σημερινή ΚΟΕΣ ήταν αυτή του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος με τη στάση του ήθελε να δείξει πως διαφωνεί με την ακολουθούμενη διαδικασία.

Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ τις τελευταίες ημέρες ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής για τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι απόντες από την διαδικασία ήταν και η πλειοψηφία των στελεχών που πρόσκεινται στον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ.

Ήταν χαρακτηριστικά, όσα ανέφερε ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον κ. Ανδρουλάκη, ο τελευταίος γραμματέας της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης: «Κανένα συνέδριο, κανενός δημοκρατικού κόμματος, από κανένα πρόεδρο ή όργανο κι αν προκηρυχθεί, θεσμικά ή εξωθεσμικά, στη διάρκεια της θητείας του ή εκπρόθεσμα, δεν μπορεί να διεξαχθεί αν δεν τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες του ισχύοντος καταστατικού του. Πρόκειται για βασικό δημοκρατικό αξίωμα. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στο λαό του και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός για να το χρησιμοποιεί ως τσιφλίκι του».

Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στην «Ποταμοποίησή» του και σε ένα συνέδριο που θα το αδρανοποιήσει

Ο Παύλος Γερουλάνος, όμως, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν εκεί για να τοποθετηθεί, να απαντήσει στα «καρφιά» της Φώφης Γεννηματά με έμπρακτο τρόπο και να φανερώσει τη δυσαρέσκειά του. Πως; Αποσύροντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΕΔΕ με τη… φανέλα του ΚΙΝΑΛ.

Όπως φανέρωσε στην ομιλία του στην ΚΟΕΣ, προέβη σε αυτήν την κίνηση για να αποδείξει ότι όσα λέει και κάνει δεν τα κάνει από προσωπική φιλοδοξία, όπως τόν «φωτογράφισε» η Φώφη Γεννηματά.

«Λένε κάποιοι ότι τα λέω αυτά και ότι κάνω ό,τι κάνω από προσωπική φιλοδοξία. Δεν είναι έτσι. Τα λέω και τα κάνω διότι τα πιστεύω βαθιά. Τα λέω χρόνια τώρα και θα συνεχίσω να τα λέω όσο τα πιστεύω. Και για να το αποδείξω ότι τα εννοώ, θα αποσύρω το όνομα μου από υποψήφιος για το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα παραμείνω επικεφαλής της Παράταξης όπως εκλέχτηκα διότι ποτέ δεν έφυγα από μάχη για την Παράταξη, όσο δύσκολη και να είναι αλλά θα δουλέψω με τους εξαιρετικούς δημάρχους που έχουμε σε όλη την Ελλάδα για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές και θα προτείνω ένα ψηφοδέλτιο που ο πρώτος δήμαρχος που θα εκλεγεί θα είναι και ο επικεφαλής. Διότι θέλω να μιλάω ελεύθερα και δεν θέλω να νιώθει κανείς ότι κάνω ζημιά στο Αυτοδιοικητικό Κίνημα. Διότι θέλω να μπορώ να ζητώ από το ΠΑΣΟΚ και να ξέρουν ότι ζητώ για την Παράταξη και όχι για την πάρτη μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει «πυρά» για το Συνέδριο επισημαίνοντας τα εξής: «Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο πολιτικό. Ανοιχτό, δημοκρατικό, ουσιαστικό με σεβασμό στον κόσμο που θέλει να συμμετέχει. Και όχι μόνο διεκπεραιωτικό. Ένα συνέδριο που θα αλλάξει το καταστατικό αλλά θα συζητήσει ΚΑΙ θέσεις ΚΑΙ στρατηγική με βάση τις αρχές και τις αξίες του. Ένα συνέδριο που θα κάνει πάλι το ΠΑΣΟΚ δυνατό, πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό. Πραγματικά δημοκρατικό. Και σε ένα τέτοιο συνέδριο είναι πολλοί από εμάς που θα δεχόντουσαν να παραταθεί η θητεία της Προέδρου. Αντί για αυτό μας ζητούν ένα συνέδριο που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σφραγίδα. Που θα το αδρανοποιήσει. Που θα αφαιρέσει και το τελευταίο οξυγόνο από τον μόνο φορέα που γνωρίζω που έχει τη δυνατότητα να είναι όλα τα παραπάνω για να υπηρετήσει τις ανάγκες των Ελλήνων. Ένα συνέδριο που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην “Ποταμοποίησή” του».

Send this to a friend