• Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου
  • 23:58

Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση Γερουλάνου «ταράζει τα νερά» - Τι λένε στο TheCaller.gr Χρηστίδης, Ξεκαλάκης και Κατρίνης

Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει και το θερμόμετρο ανεβαίνει μετά την πρωτοβουλία του Παύλου Γερουλάνου για συλλογή υπογραφών και ψήφισμα με αίτημα ανοιχτό συνέδριο σε δεύτερο χρόνο.

Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει και το θερμόμετρο ανεβαίνει μετά την πρωτοβουλία του Παύλου Γερουλάνου για συλλογή υπογραφών και ψήφισμα με αίτημα ανοιχτό συνέδριο σε δεύτερο χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως είναι γνωστό, από τη Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν την πρότασή του, ενώ ορισμένοι κομματικοί κύκλοι επιτίθενται στον κ. Γερουλάνο, εγκαλώντας τον ως υπονομευτή της ενότητας.

Οι εξελίξεις απασχόλησαν και τους καλεσμένους που πέρασαν από το στούντιο του TheCaller.gr. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν ΠΑΣΟΚόμετρα» και πως «το σημαντικό είναι να αφουγκραστούμε τι λένε οι πολίτες. Δεν θέλουν άλλη εσωστρέφεια». Απέρριψε, ωστόσο, με έμμεσο τρόπο την πρόταση Γερουλάνου, λέγοντας πως ναι μεν όποιος θέλει να κάνει μία πρόταση είναι ελεύθερος να τη κάνει και όποιος έχει φιλοδοξίες είναι ελεύθερος να τις εκφράσει, αλλά, όπως τόνισε, «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτό το μίρι-μίρι, που συζητούν για τα διαδικαστικά και όχι για τα βαθιά πολιτικά».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν μπορεί άλλα να λες στα όργανα στα οποία συμμετέχεις και άλλα στη δημοσιότητα», αλλά και ότι «η συγκέντρωση υπογραφών είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κάνει αυτονόητα, αρκεί να συνθέτει την ενότητα και τη σύνθεση». Για να καταλήξει ως εξής: «Το βασικό δεν είναι το συνέδριο που έχουμε μπροστά μας, αλλά τι πρόταση θα βγάλουμε μέσα από αυτό. Δεν έχει εκφραστεί μία διαφορετική ατζέντα, μία άλλη πολιτική πλατφόρμα. Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να παραβιαστεί η βασική αρχή της αυτονομίας της παράταξης. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην θέλει η παράταξή μας να ανήκει στην κεντροαριστερά και στην σοσιαλδημοκρατία. Εκτός αν υπάρχει κάποιος που δεν την έχει εκφράσει μέχρι σήμερα», κατέληξε ο κ. Χρηστίδης.

Από την πλευρά του, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης ήταν εξαιρετικά επικριτικός ως προς την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία και τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει το συνέδριο με την παρουσία του. Χαρακτήρισε δε την πρόταση Γερουλάνου ως θέση που βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση: «Το ίδιο λέω τόσο εγώ όσο και χιλιάδες άλλοι σύντροφοι ανά την Ελλάδα. Σε αυτήν την πρόταση θα πρέπει να υπάρξει ένα 'δια ταύτα'. Αυτό το συνέδριο δεν έχει καμία νομιμότητα, καμία θεσμικότητα ως προς τη διαδικασία του.Το 'δια ταύτα' είναι 'κυρία Γεννηματά, δεν νομιμοποιείσαι να κάνεις αυτό το συνέδριο, πέρα από τα λάθη που έκανες τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τις αντιδημοκρατικές λειτουργίες που επέβαλες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΚΙΝΑΛ. Δεν νομιμοποιείσαι να ηγείσαι, πρέπει να δώσεις την εντολή που είχες λάβει στην κομματική βάση».

Τόνισε, επίσης, ότι «αν θέλουμε να υπάρξει νέα προοπτική για την παράταξη, να υπάρχουν καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις, υπάρχει μόνο η εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση», εκτιμώντας ότι η κυρία Γεννηματά «δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική ισχύ που της έδωσαν 212.000 προοδευτικοί συμπολίτες μας. Το μόνο που κατάφερε, όταν δεν υπάρχει άλλο κόμμα στο πολιτικό στερέωμα της Κεντροαριστεράς, είναι να πάει από το 6% στο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να καρπωθούν το υπόλοιπο ποσοστό που υπήρχε επί του πολιτικού τραπεζιού». Για να καταλήξει ως εξής: «Είναι να απορεί κανείς, γιατί, αφού θεωρεί ότι τα έχει κάνει όλα τόσο καλά, γιατί δεν απευθύνεται στη βάση για να αναβαπτιστεί».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε ως εξής την πρόταση Γερουλάνου: «Δεν είδα κάποια διαφορετική πολιτική πρόταση σε σχέση με τον χαρακτήρα, την ιδεολογία και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ή το ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα. Προφανώς εξαντλείται στο αν έχει εκλεγμένους συνέδρους. Έχει και αυτό τη σημασία του, αλλά το συνέδριο αυτό έχει να πάρει τις αποφάσεις που αφορούν και το καταστατικό και την περαιτέρω πορεία του ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Μην γελιόμαστε, το 98-99% του ΠΑΣΟΚ είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ. Το Συνέδριο είναι αποφασιστικό όργανο. Περιμένουμε λοιπόν και τις προτάσεις».

Send this to a friend