Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οι Γιατροί του Κόσμου διαφωνούν για τα κέντρα κράτησης αλλά συνεχίζουν την δράση τους

Οι Γιατροί του Κόσμου διαφωνούν για τα κέντρα κράτησης αλλά συνεχίζουν την δράση τους

Την διαφώνία τους αλλά και την ανησυχία τους για την μετατροπή των Hot Spots σε κέντρα κράτησης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου οι οποίοι ωστόσο όμως δηλώνουν οτι συνεχίζουν τη δράση τους στα ελληνικά νησιά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας εκφράζουν την αντίθεση τους στη μετατροπή των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spot) στα νησιά του Αιγαίου σε κέντρα κράτησης.

Επιπλέον, εκφράζουν τη βαθύτερη ανησυχία τους τόσο για τους άμεσους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η ενέργεια για τη διασφάλιση των κατοχυρωμένων από Διεθνείς Συνθήκες δικαιωμάτων των προσφύγων, όσο και για τις συνθήκες άδικης κράτησης που αυτή συνεπάγεται.

Ωστόσο, οι Γιατροί του Κόσμου θεωρούν πως έχουν καθήκον να μην αναστείλουν τις ιατρικές παρεμβάσεις τους στα κέντρα κράτησης στη Χίο και στη Λέσβο, αλλά αντιθέτως να συνεχίσουν να στηρίζουν το συγκεκριμένο πληθυσμό ο οποίος στερείται πρόσβασης σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες.

Η συνέχιση της δράσης των Γιατρών του Κόσμου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αποδοχή του νέου τρόπου λειτουργίας των προαναφερθέντων κέντρων, ο οποίος βασίζεται στον περιορισμό της ελευθερίας προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, οι Γιατροί του Κόσμου θεωρούν ότι είναι καθήκον τους, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπιστικής παρέμβασής τους, να συνεχίσουν να παρατηρούν και να καταγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν στα συγκεκριμένα κέντρα κράτησης, καθώς και να καταγγέλλουν και να δημοσιοποιούν πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαδικασιών".

 

 

 

Send this to a friend