Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ πΓΔΜ ΘΟΛΩΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

«Σύννεφα» πάνω από το Σκοπιανό - Η συνέντευξη Ζάεφ και οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ναυάγιο

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει πως «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση», η συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων δείχνει πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης και συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ θολώνει επικίνδυνα.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τουλάχιστον, με τον τρόπο που επιδίωκε εξ αρχής η ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνείται δύο θέσεις που έχει βάλει ως «κόκκινες γραμμές» η Αθήνα.

Η πρώτη είναι ίσως και η πιο σημαντική και έχει να κάνει με το erga omnes, δηλαδή με την απόρριψη μιας διπλής ονομασίας. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμφανίζεται, ωστόσο, να δηλώνει πως δεν έχει σχέση με το ζήτημα το πώς θα αποκαλείται η χώρα του στο εσωτερικό της, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ονομάζεται έτσι σκέτο «Μακεδονία», παρά το διεθνές όνομα στο οποίο θα καταλήξει με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα, την περασμένη εβδομάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι πράγματι εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» και γι' αυτό χαμήλωσε σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών από τη συγκεκριμένη συνάντηση

Το δεύτερο σημείο είναι αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης που αξιώνει από τα Σκόπια η Αθήνα, προκειμένου να εκλείψουν τα αλυτρωτικά στοιχεία. Και σ' αυτό, ο Ζάεφ εμφανίζεται κατηγορηματικός πως η πλευρά της πΓΔΜ δεν μπορεί να το αποδεχθεί και πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να παρακαμφθούν τα εμπόδια (π.χ. μια διμερής συμφωνία με ισχύ διεθνούς συνθήκης). Εξίσου κατηγορηματικός εμφανίζεται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και ως προς τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας κτλ., για τα οποία επίσης η Αθήνα έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα, καθώς η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο πλησιάζει, δίχως Αθήνα και Σκόπια να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και των δύο χωρών. Στο εγχώριο πεδίο ούτως ή άλλως η όποια συμφωνία «σκοντάφτει» στις αντιρρήσεις των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε λύση περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», ενώ η συνέντευξη Ζάεφ αποτέλεσε αφορμή για τη ΝΔ προκειμένου να ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς είναι αυτό που διαπραγματεύεται ως λύση με την άλλη πλευρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως μεταβαίνει αύριο στη Ρόδο, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα μεταβεί και στο Καστελόριζο, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, εν μέσω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα όσα διαδραματίζονται, άλλωστε, στο Αιγαίο και οι λεπτές ισορροπίες με την Άγκυρα έχουν φέρει μάλλον σε δεύτερο πλάνο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, όμως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ούτως ή άλλως καθοριστικές και θα διαφανεί κυρίως από τη νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη, στις 3 Μαΐου, εάν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία.

Send this to a friend