Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Σύνοδος Κορυφής: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και του μνημονίου με τη Λιβύη – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών

Την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και την καθαρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας επιδιώκει δίχως περιστροφές η ελληνική πλευρά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και την καθαρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας επιδιώκει δίχως περιστροφές η ελληνική πλευρά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρεις θα είναι οι άξονες της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αποψινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ:

-Η απόλυτη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

-Η ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

-Η στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι και τα τρία σημεία θα αποτυπωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ούτως ώστε να αξιοποιηθούν ως ομπρέλα για τις μετέπειτα ενέργειες της ελληνικής πλευράς, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει την τουρκική παραβατικότητα. Η ελληνική πλευρά ασφαλώς επιδιώκει η στήριξη να είναι ομόφωνη και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιο κράτος-μέλος. Ούτως ή άλλως, το γενικότερο κλίμα που υπάρχει και από ευρωπαίους αξιωματούχους αποτυπώνει αυτό το κλίμα, όπως ακριβώς και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου που έχει διαρρεύσει. Και επιβεβαιώνει όσα είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος το μεσημέρι στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σήμερα δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν MOU μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους και πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με σχέδιο. Και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Send this to a friend