Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

«Ιδιάζουσα ευθύνη» στον Βαρουφάκη, τρίτο Μνημόνιο και άστοχη ημερομηνία διεξαγωγής τριών εκλογών: Ο απολογισμός ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε ενδελεχώς την Τρίτη τo κείμενο απολογισμού της κυβερνητικής θητείας του κόμματος προτού αυτό εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε ενδελεχώς την Τρίτη τo κείμενο απολογισμού της κυβερνητικής θητείας του κόμματος προτού αυτό εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Να τονιστεί ότι σύμφωνα με το κείμενο απολογισμού από την Κουμουνδούρου δημιουργήθηκε βαθιά αίσθηση απογοήτευσης και συγχρόνως αποξένωσε κοινωνικά στρώματα που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο απολογισμού επιρρίπτει «ιδιάζουσα ευθύνη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Γιάνη Βαρουφάκη για την διαπραγματευτική τακτική του 7μηνου.

Επίσης, στο πολυσέλιδο κείμενο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα που αναφέρεται στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 καθώς ως καθοριστικός παράγοντας για την απώλεια της διακυβέρνησης περιγράφεται η υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Για την ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές το κείμενο αναγνωρίζει «ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων».

Στο ερώτημα τι πετύχαμε για την Αριστερά στην Ελλάδα, στο κείμενο απολογισμού τονίζεται ότι «σπάσαμε το ταμπού ότι δήθεν η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει κι ότι είναι αποκλειστικά δύναμη διαμαρτυρίας».

Στο κείμενο απολογισμού σχολιάζεται αυτοκριτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέδειξε καταλυτικά αντανακλαστικά για να αντικρούσει το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ περί ανάπτυξης, επενδύσεων και φορολογικής ελάφρυνσης, ενώ διαπιστώνεται ολιγωρία ως προς το τί σημαίνει για την Ελλάδα η «μεσαία τάξη» και ποια η θέση της σήμερα στον κοινωνικό μετασχηματισμό. Επιπρόσθετα ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι υποτιμήθηκε η απήχηση του αντιπολιτευτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας στα περί «τάξης και ασφάλειας», αλλά και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και την Μάνδρα ή ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, στο κείμενο αναφέρεται ότι: «Μπορεί να ήταν εμφανές σε όλους ότι αυτή είχε εξαναγκαστεί να το υπογράψει, χωρίς να συμφωνεί και χωρίς να το «υιοθετεί», μπορεί αυτό να είχε όντως ηπιότερες κοινωνικές επιπτώσεις από τα προηγούμενα, μπορεί η νέα κυβέρνηση όντως να προσπάθησε με νύχια και με δόντια να απαλύνει παλιά και νέα βάρη, μπορεί να σεβάστηκε απόλυτα τους δημοκρατικούς κανόνες και να προστάτευσε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, μπορεί να καλλιέργησε άλλες συμπεριφορές και άλλο δημόσιο ήθος ή να προσέδωσε άλλο ύφος στους τρόπους διακυβέρνησης, αλλά μολαταύτα υπέγραψε μνημόνιο. Ακυρώνοντας έτσι εν τοις πράγμασι την κύρια διάσταση της μέχρι τότε πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, ακριβώς,  είχε αναδείξει ως κύριο αιτούμενο το να απαλλαγεί η χώρα από μνημόνια. Παραμένοντας βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη».

Send this to a friend