• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 16:22

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΣΥΡΙΖΑ-Μεσαία τάξη, σημειώσατε «2»: Financial Times και Guardian συμφωνούν... με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα στις ευρωεκλογές

Σήμερα τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές του Ιουλίου

Στο συμπέρασμα που έχουν καταλήξει τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια της βαριάς ήττας στις ευρωεκλογές καταλήγουν σε ξεχωριστές τους αναλύσεις Financial Times και Guardian.

Στο συμπέρασμα που έχουν καταλήξει τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια της βαριάς ήττας στις ευρωεκλογές καταλήγουν σε ξεχωριστές τους αναλύσεις Financial Times και Guardian.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Χαρακτηριστικά, οι FT σημειώνουν ότι οι Έλληνες της μεσαίας τάξης έχουν πληγεί σκληρά από τις απότομες αυξήσεις φόρων, συνεπώς δεν πείθονται από τη μικρή οικονομική ανάκαμψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η βρετανική εφημερίδα στην ανάλυσή της αναφέρεται επίσης στη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «προκάλεσε την οργή πολλών Ελλήνων με την αποτυχία του να υλοποιήσει τη δέσμευση για πάταξη της διαπλοκής».

Όμως, υπάρχουν και θετικά στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα: όπως παρατηρεί στην ανάλυσή της, οι συνέπειες μιας εκλογικής ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετριαστούν από το γεγονός ότι έχει πλέον εδραιωθεί ως σταθερή δύναμη στην ελληνική πολιτική και παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, στην ανάλυση του Guardian αναφέρεται ότι το μέγεθος της ήττας στις ευρωεκλογές περιγράφηκε ως «τεράστιο σοκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ και αποδόθηκε στην απώλεια της μεσαίας τάξης, η οποία χτυπήθηκε από τους υψηλούς φόρους στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Τι μπορεί να γίνει τώρα; Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, για να ανατρέψει την κατάσταση ο πρωθυπουργός «αντέγραψε από το βιβλίο των συντηρητικών αντιπάλων του», υποσχόμενος μείωση του φόρου εισοδήματος και του μισητού φόρου επί των ακινήτων. Ουσιαστικά δηλαδή εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έκλεψε» το πρόγραμμα της ΝΔ.

Η ανάλυση καταλήγει με τη διαπίστωση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αισιοδοξία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος λέει ότι «το κλίμα δεν είναι σπουδαίο, αλλά πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας και να δώσουμε τη μάχη όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα, όπως επιδιώκει το πρόγραμμά μας».

Εντός της ημέρας, εξάλλου, αναμένεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει από νωρίς το μεσημέρι, ν' ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εκλογές του Ιουλίου. Τα βασικά ερωτήματα είναι δύο: πρώτον, σε ποιο βαθμό θα εκφραστεί με τη συμμετοχή στελεχών στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ η Προοδευτική Συμμαχία. Και δεύτερον, ποια θα είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Πέραν των Έφης Αχτσιόγλου και Πάνου Σκουρλέτη και πιθανόν του Ευάγγελου Αποστολάκη, τις τελευταίες ώρες συζητείται έντονα το όνομα του Γιώργου Γραμματικάκη για τη θέση του επικεφαλής.

Send this to a friend