Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Νέες αιχμές από τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ: Ελλοχεύει ο κίνδυνος να θέσουμε ένα ακόμα κάλπικο δίλημμα

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται με νέο κείμενό τους, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να αλλάξει όνομα και παράλληλα, πως πρέπει να μείνει ιδεολογικά στην Αριστερά.

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται με νέο κείμενό τους, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να αλλάξει όνομα και παράλληλα, πως πρέπει να μείνει ιδεολογικά στην Αριστερά.

Ειδικότερα για το όνομα, οι «53» επισημαίνουν πως: «Το κόμμα μας –και ασφαλώς όχι «παράταξη»– είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να «χωρέσει» συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις. Για παράδειγμα, έχουν προταθεί ονόματα που παραπέμπουν ευθέως σε συμμαχικό σχήμα και όχι σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Αν υιοθετηθεί μια τέτοια αντίληψη, είναι σαν να αγνοούμε την τεράστια δυναμική της νεολαίας, που ουδεμία σχέση έχει με ιστορικά πολιτικά εγχειρήματα του παρελθόντος και που προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλους λόγους. Όπως, επίσης, τον λαϊκό κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπερασπιστήκαμε, έστω και με αμφισημίες (λόγω και των πολλαπλών δυσκολιών), τα συμφέροντα και τις ανάγκες του. Αλλά και εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που μας προσέγγισαν, όχι απαραίτητα με ταξικό κριτήριο και ενδεχομένως με κριτική ματιά, για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, για το τέλος της συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ, για τις κινηματικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα («νόμος Παρασκευόπουλου», σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, την αλλαγή των Ποινικών κωδίκων, πλευρές της πολιτικής μας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την αναπηρία κ.ά.)».

Οι «53», ασκούν κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων» υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι πρέπει «να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ρόλο των μελών».

Oι «53», προειδοποιούν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος «να θέσουμε ένα ακόμα κάλπικο δίλημμα» και παράλληλα, θέτουν κάποια ερωτήματα όπως:

-Θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, ούτε αξίες, ούτε ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ-μάρκετ, που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;

-Θα ενισχυθεί ο ρόλος του μέλους στη συζήτηση και λήψη των αποφάσεων ή το «νέο» μοντέλο παραπέμπει στη λογική του μέλους-εκλέκτορα; Θα ενισχυθούν οι δημοκρατικές-συλλογικές διαδικασίες σε βάρος των προσωπικών στρατηγικών;

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο των «53» ΕΔΩ

Send this to a friend