Αθήνα

 

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 4,7 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9,4% το ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Αντωνίου: Κρύβουν πρόστιμο μαμούθ – Αντί για τους λαθρέμπορους πληρώνουν οι φορολογούμενοι

«Ασυγχώρητη κρυψίνοια και απόπειρα συγκάλυψης ενός θέματος με οσμή σκανδάλου, για το οποίο οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με ιλιγγιώδες ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», καταλόγισε στην κυβέρνηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Νότιο Τομέα της Αθήνας Τόνια Αντωνίου.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση Επίκαιρής Ερώτησής της στη Βουλή που αφορούσε στις κυρώσεις για τη χώρα μας από την ελλιπή είσπραξη και απόδοση δασμών, μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η κα Αντωνίου ανέφερε ότι στις ετήσιες εκθέσεις της OLAF, για τα έτη 2018 και μετά αποτυπώνεται ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν εκτεταμένα φαινόμενα τελωνειακής απάτης στον τομέα των δασμών που πρέπει να εισπράττονται από τη χώρα και να αποδίδονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα πανευρωπαϊκών ελέγχων της OLAF για την αντιμετώπιση της συστηματικής υποκοστολόγησης μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων ρούχων και παπουτσιών από την Κίνα, οι οποίοι για την Ελλάδα έδειξαν ότι οι υποθέσεις απάτης εκτιμώνται στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 17% των παραδοσιακών αυτών ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντες δασμούς που καταλήγουν στα οργανωμένα κυκλώματα τελωνειακής απάτης που λειτουργούν ως «Λερναία Ύδρα» και πλήττουν τελικά την εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία, το εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό.

Η κ. Αντωνίου αφού επισήμανε ότι καλούνται τελικά οι Έλληνες φορολογούμενοι να καταβάλουν τις καταλογισθείσες απώλειες στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβαρυμένες μάλιστα με τεράστιους τόκους, ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο να δηλώσει ποιο είναι ακριβώς το ποσό που καταλογίστηκε, πόσοι ήταν οι τόκοι, ποια περίοδο αφορούν, ποιο ποσό τελικά πληρώθηκε μαζί με τους τόκους και πότε καταβλήθηκε.

Επιπλέον, κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει εάν έχουν καταλογιστεί τα ποσά στους φυσικούς δράστες και αν έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, καθώς και εάν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε όσους μέχρι σήμερα στον κρατικό μηχανισμό έχουν αποτύχει ή έχουν κλείσει τα μάτια.

Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ενώ παραδέχθηκε ότι το ποσό πληρώθηκε τελικά το Μάιο του 2022, απέφυγε να απαντήσει σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα και να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για το ποσό και τους υπέρογκους τόκους, ενώ επικαλέστηκε αμφισβήτηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των ποσών που χρησιμοποιεί η OLAF, δηλώνοντας ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει χώρα μας.

Ανταπαντώντας η Τόνια Αντωνίου, αφού τόνισε ότι για την επιβάρυνση των φορολογουμένων με το ιλιγγιώδες ποσό και τους τόκους υπάρχει συνευθύνη των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι η προσφυγή της Μεγάλης Βρετανίας για το ίδιο θέμα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να συγκαλύψει το θέμα, αφού όχι μόνο καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει υπάρξει από το Υπουργείο Οικονομικών ή την ΑΑΔΕ, αλλά και όταν στις 2 Ιουνίου η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ήρθαν στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη συζήτηση επί της έκθεσης απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2021 και του προγραμματισμού δραστηριοτήτων της για το έτος 2022, δεν είπαν κουβέντα για το θέμα, ενώ και στην έκθεση κάποιοι ξέχασαν να γράψουν έστω και μισή γραμμή.

Ροή Ειδήσεων

5475061

31/03/2023 | 23:28

Γ. Οικονόμου: Ο κ.Τσίπρας θα χρηματοδοτήσει τις εύκολες υποσχέσεις του με τα λεφτόδεντρα των νέων φόρων

31/03/2023 | 23:13

Ισχυρισμοί που σοκάρουν: «Ο Κερτ Κομπέιν δολοφονήθηκε»

31/03/2023 | 23:07

Παγωμάρα στο MasterChef: H αδιαθεσία της Μαρίας Λαζαρίδου

31/03/2023 | 22:55

Εξαρθώθηκε τεράστιο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Τουλάχιστον 9 εκατ.ευρώ τα κέρδη

31/03/2023 | 22:42

Νορβηγία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδες

31/03/2023 | 22:31

Μελέτης Ηλίας: Αισθάνομαι ενοχές για συμπεριφορές που δεν ήξερα να χειριστώ
screenshot 20230331 204006 gallery 860x494

31/03/2023 | 22:22

Λαμία : Νταλίκα πήρε φωτιά στην Εθνική

31/03/2023 | 22:12

Ανησυχία: Ακόμη δύο θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο τύπου Α στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕCDC

31/03/2023 | 21:59

Συγκλονίζει ο Γιάννης Τοπαλούδης: «Η γιαγιά της Ελένης έδωσε τα λεφτά που κρατούσε για τον γάμο της στο γραφείο κηδειών»
athens metro mall

31/03/2023 | 21:44

Metro Mall: Συμπλοκή ανηλίκων με 3 τραυματίες

31/03/2023 | 21:35

Κορονοϊός: Καταργούνται όλα τα μέτρα στα σχολεία

31/03/2023 | 21:25

Όλμος εντοπίστηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Συναγερμός στην ΕΛΑΣ

31/03/2023 | 21:11

Τσίπρας από Καλαμάτα: Η προοδευτική κυβέρνηση θα γίνει πράξη σε λίγες εβδομάδες – Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ

31/03/2023 | 20:52

Γλυκά Νερά: Ο πατέρας της Καρολάιν φεύγει από την Αλόννησο μετά από 25 χρόνια

31/03/2023 | 20:35

Δυο εκτροχιασμοί τρένων στην Ελβετία – Πολλοί τραυματίες
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 4,7 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9,4% το ΠΑΣΟΚ
androulakis
Αποχαιρέτησε το ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Τι είπε στην τελευταία του ομιλία
androulakis argos 2011
Δημοσκόπηση MRB: Θετικά βλέπει το 31,6% την πρόταση Ανδρουλάκη για άλλο πρωθυπουργό
mitsotakis nd 2703
Μητσοτάκης: Κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για περισσότερες δουλειές και αύξηση του κατώτατου μισθού
Βαρουφάκης σε Τσίπρα: Είναι τερατογένεση να απαιτείτε προοδευτική κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα
339066253 250644960851973 6381763205983918504 n 1 1024x768
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μπογιές και σπρέι στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου