Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ζώδια: Ο Κώστας Λεφάκης κάνει τις μηνιαίες προβλέψεις Μαρτίου 2021

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και το εμπόριο «ξεκλειδώνουν» Γυμνάσια και Λύκεια

Η 1η Φεβρουαρίου είναι το ορόσημο για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν έως τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως τόνισε, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει τελικώς προτεραιότητα έναντι άλλων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. τα χιονοδρομικά κέντρα, για τα οποία έγινε συζήτηση τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι ειδικοί έχουν δείξει προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων. Πάντως, είναι πιθανό οι ειδικοί να εισηγηθούν αύριο την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος και οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι εντυπώσεις από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εξακολουθούν να είναι θετικές, καθώς εκτιμάται πως τα μέτρα να τηρούνται από εμπόρους και πελάτες. Την ίδια στιγμή, τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι θετικά, καθώς ο δείκτης θετικότητας διατηρείται σε επίπεδα κάτω του 2% και κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων άγγιξε χθες το όριο των 300 που είχε τεθεί από τους ειδικούς ως στόχος για τις γιορτές, προκειμένου ν’ ακολουθήσει σταδιακά εν συνεχεία η άρση των περιορισμών και του lockdown που είχε επιβληθεί το Νοέμβριο.

Αλλάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί, παρέμβαση Μητσοτάκη για το θέμα στην Ε.Ε.

Καλά νέα έρχονται, όμως, και από το μέτωπο των εμβολιασμών, οι οποίοι ξεπέρασαν πλέον τους 100.000, ενώ κατά τη χθεσινή ημέρα έγιναν οι περισσότεροι μέσα σε ένα 24ωρο από το ξεκίνημά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν 14.156 εμβολιασμοί χθες, φτάνοντας συνολικά τους 107.335, με 105.700 άτομα να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Η αύξηση του αριθμού των ημερήσιων εμβολιασμών οφείλεται στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας ως εμβολιαστικών κέντρων, ενώ χθες, μαζί με τα Κέντρα Υγείας, προστέθηκαν στο «χάρτη» συνολικά 144 νέα κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα πραγματοποιείται, εξάλλου, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, με μοναδικό θέμα της ατζέντας της την πανδημία. Ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του, αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες. Αφενός θα ζητήσει από την Κομισιόν την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης περισσότερων εμβολίων, με πρώτο αυτό της Astra Zeneca, αλλά και θα ζητήσει να πιεστεί η Pfizer για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των συμφωνηθέντων με την ΕΕ ως προς τις ποσότητες των εμβολίων. Αφετέρου θα παρουσιάσει την πρότασή του για την καθιέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού ως μέσου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Γερμανία και Γαλλία αντιδρούν στην πρόταση, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί τελικώς λύση, αφού η πρόταση Μητσοτάκη έτυχε θερμής υποδοχής από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλες χώρες και φορείς.

Δημοσκόπηση Prorata: Έπεσε στις 9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – «Τσίμπησε» μισή μονάδα το ΚΙΝΑΛ
Μητσοτάκης σε Τσίπρα για Κουφοντίνα: Δεν είναι δυνατόν να ζητείται προνομιακή μεταχείριση και παραβίαση της έννομης τάξης
Πέτσας: Εκτιμάμε ότι μέσα Μαρτίου θα ανοίξει η αγορά- Πώς θα κάνουμε Πάσχα
Φώφη Γεννηματά: Ποτέ δεν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να χρειαστεί να επιστρέψουμε σε αυτό
Γερουλάνος: Δυστυχώς, οι ηγεσίες των σημερινών κομμάτων αδυνατούν να πιστέψουν στην Ελληνίδα και τον Έλληνα
Χρηστίδης για Κουφοντίνα: Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε – Να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας