Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Τζωρτζέλα Κόσιαβα: Έλεγαν ότι έχω κάνει λιποαναρροφήσεις και εγώ είχα οξεία εκκολπωματίτιδα! (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κρούσματα… αναβάλλουν άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική για τις ΜΕΘ και τις νοσηλείες Covid

Παρά τη μικρή μείωση που καταγράφηκε χθες στο σύνολο των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, ο για μία ακόμη φορά υψηλός αριθμός (2.633) οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς και άλλων δραστηριοτήτων.

Η γραμμή της κυβέρνησης είναι πλέον – σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών – πως δεν μπορούμε να συζητάμε για συγκεκριμένη ημερομηνία με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όλα θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία, εάν υπάρξει πράγματι «επιπέδωση» της καμπύλης και σταθεροποίηση ή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, τότε θα γίνουν οι «ασκήσεις επί χάρτου» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση και εν συνεχεία των σχολείων πρώτα της δευτεροβάθμιας και αμέσως μετά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται ακόμη και να παραταθεί το lockdown και οι αποφάσεις για το άνοιγμα να ισχύσουν από τις 29 και όχι από τις 22 Μαρτίου.

Δεν είναι πάντως από μόνος του ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που τρομάζει και οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Είναι και οι μεταλλάξεις του ιού που τον κάνουν πιο μεταδοτικό, αλλά και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ που καθορίζουν την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Από την άλλη πλευρά, και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση στην κοινωνία από τα διαδοχικά lockdown και τους περιορισμούς, αλλά, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, «φάγαμε τον γάιδαρο κι απέμεινε η ουρά».

Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει εκρηκτική στο σύστημα υγείας, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής να είναι συνεχείς και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας να δηλώνει ότι καθημερινά, σε όλη τη χώρα, είναι σαν να γεμίζει πλήρως με περιστατικά Covid ένα μεσαίο νοσοκομείο σε εφημερία. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως οι ηλικίες που αφορούν στις εισαγωγές είναι μεταξύ 20 και 50 ετών.  Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη ν’ απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν εθελοντικά το έργο του ΕΣΥ.

Ήδη, από το πρωί, έχει εφαρμοστεί στην Αττική σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 565 το 2019, αμέσως μετά τις εκλογές και σήμερα έχουν φτάσει στις 1.404 σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική από 229 ΜΕΘ Covid πριν από ένα μήνα σήμερα είναι 362. Στην εφημερία μπαίνουν, επίσης, από σήμερα το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Ερρίκος Ντυνάν.

Πελώνη: Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή δεν έσβησα τα tweet όπως έκαναν άλλοι – Φθηνή τακτική τυμβωρύχων
«Μπλόκο» Μαξίμου σε «πρόωρες εκτιμήσεις» για το Πάσχα  
Έκτακτη συνάντηση Δένδια με Ερντογάν – Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα ΥΠΕΞ
Επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες – Απειλείτε τα νησιά μας, γι’αυτό έχουν στρατό – Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Δίκαιο της θάλασσας
Τσαβούσογλου: Θα συζητήσουμε όλες τις διαφορές με Δένδια – Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές στην Άγκυρα – Ζωντανά οι δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου