• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 03:26

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τα μηνύματα που εισέπραξε ο Τσίπρας στον Λευκό Οίκο

Το Μαξίμου προσπαθεί να αναδείξει τα... οφέλη από τη συνάντηση με Τραμπ

Πολιτικά οφέλη και τα κλειδιά για την ανάκαμψη της οικονομίας, φροντίζοντας να βάλει επικοινωνιακά σε δεύτερο πλάνο τα πρώτα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ προς τον κ. Τσίπρα περί αναβάθμισης των F-16, επιχειρεί να οργώσει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η άφιξή του στο Λευκό Οίκο και οι απαντήσεις του προς τους δημοσιογράφους έδειξαν ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε στις ΗΠΑ προσανατολισμένος στο να χειριστεί την ζυγαριά και να βάλει απέναντι από τις βαριές αμερικανικές απαιτήσεις (και την “οπτική” Τραμπ) και τις ελληνικές στοχεύσεις. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς του- κάποιοι εκ των οποίων θα παραμείνουν και άλλες μέρες στην Αμερική μπας και καταφέρουν, όπως ο κ. Παπαδημητρίου να κινήσει την διαδικασία με τις επενδύσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να κερδίσει πολιτικούς πόντους από αυτό το ταξίδι- γνωρίζοντας φυσικά εκ των προτέρων την ωμή αλήθεια που θα σέρβιρε στον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ. Όπως ήταν αναμενόμενο, κυβερνητικά στελέχη κατέβαλαν ισχυρές προσπάθειες στην συνέχεια για να εξωραΪσουν την κατάσταση μετά και το ταξίδι στις ΗΠΑ και την στάση του Τραμπ.

Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές πηγές, τρία ήταν τα βασικά μηνύματα από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και από τις διευρυμένες συζητήσεις που ακολούθησαν στο Λευκό Οίκο.

- Σεβασμός στην Ελλάδα και την πετυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

- Αναγνώριση της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης και ρόλου της Ελλάδας

-Έμπρακτη στήριξη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ως follow up της συνάντησης, η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των δύο υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει επιχειρηματική αποστολή από τις ΗΠΑ για εμπόριο και μεταποίηση.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που είχε αυξημένες προσδοκίες για το παοτέλεσμα του ταξιδιού στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον “διάβολο”, κατά την συνάντησή του στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε εκτενώς στα κατά την άποψή του “σημάδια” ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας:

– Στην αύξηση των ΞΑΕ, που πέρυσι έφτασαν , όπως είπε, σε ιστορικό δεκαετίας, εικόνα που βελτιώνεται περαιτέρω το 2017.

– Στο πέρασμα στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2% φέτος. Ο κ. Τσίπρας τόνισε δε, πως αυτό είναι αποτέλεσμα άκρως σημαντικό δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

– Στην πετυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία “στόχος είναι να είναι διαρκής και απρόσκοπτη και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά και οι ΗΠΑ”. Άλλωστε όπως είναι γνωστό το ελληνικό οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά την δεύτερη “κρούση” στις αγορές ακόμη και μέσα στο Νοέμβρη για να επιβεβαιωθεί όπως και τον περασμένο Ιούλιο η βούληση και η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει σε “κανονικές συνθήκες”.

-Στο ζήτημα του χρέους και στην ταύτιση απόψεων με την αμερικανική πλευρά σε σταθερή βάση, σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσής του. Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φωτίστηκαν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για το άνοιγμα της ταμπακιέρας γύρω στον Φλεβάρη του επόμενου χρόνου. Πρόκειται για έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου, η επίτευξη του οποίου θα μπορούσε να τονώσει το πολιτικό αφήγημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Όπως φάνηκε εν τω μεταξύ από την συνομιλία μπροστά στις κάμερες που είχε με τον αποκαλυπτικό σχετικά με τις προθέσεις του, Ντόναλντ Τραμπ , ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός της ισχυρής συνεργασίας που υπάρχει με τις ΗΠΑ στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας- “σε μια κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και θα συνεχίσει να είναι ακόμα ισχυρότερος πόλος στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο υπουργός Άμυνας έσπευσε να εξηγήσει με ηλεκτρονικό μήνυμά του ότι: “Τα 2,4 δισ. στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Τραμπ για το κόστος αναβάθμισης, αφορούν 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά”.

Κατά την παραμονή του στον Λευκό Οίκο και αφού , όπως φάνηκε δεν απέφυγε να ευχαριστήσει σε κάθε ευκαιρία τον οικοδεσπότη-πλανητάρχη ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτό που είχε προγραμματίσει: ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, η οποία ενισχύει δεσμούς με μια σειρά από χώρες, αναβαθμίζοντας σημαντικά την Ελλάδα στο ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλότητα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις. Τέλος, τόνισε ότι η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι διαρκής επιδίωξη της ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή.

Send this to a friend