Αθήνα

2 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παραμορφώθηκε η Αγγελική Ηλιάδη; Η ενόχλησή της με τα σχόλια για τις επεμβάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρώτα χαμόγελα μετά τις γιορτές – Κρίσιμο τεστ το άνοιγμα των σχολείων, συνέχεια στα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα ζητούν οι ειδικοί

Αχτίδα αισιοδοξίας συνιστούν τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οι νεκροί του 24ωρου ήταν λιγότεροι από 40, ενώ οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν στους 362, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να παίρνει μικρές ανάσες.

Δείτε επίσης

Απίθανη αποκάλυψη Βαλάντη για την πρώην του! «Ήθελε 1.500 ευρώ το μήνα για να είναι μαζί μου»
Ο Ξυνίδης περιγράφει πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία σε 2 χρόνια

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε παράλληλα και δείκτης θετικότητας, ήτοι κοντά στο 2%. Ζητούμενο είναι ασφαλώς αυτά τα στοιχεία να έχουν συνέχεια και να μην είναι μια παρένθεση, διότι η συνέχεια αυτή θα δείξει ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πέρασαν με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες όσον αφορά στη διασπορά του ιού…

Κρίσιμο τεστ αποτελεί, εξάλλου, το άνοιγμα των σχολείων από αύριο Δευτέρα. Όπως είναι γνωστό, θα λειτουργήσουν μετά από σχεδόν δύο μήνες διά ζώσης μόνο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς η κατάσταση για τα Γυμνάσια και Λύκεια θα επαναξιολογηθεί κι απ’ ό,τι φαίνεται συνεχίζονται οι διχογνωμίες μεταξύ των ειδικών της επιτροπής. Σημειώνεται ότι ακόμη και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ισχύει σειρά μέτρων, όπως τα προληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, οι διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης για ν’ αποφεύγεται συνωστισμός και κινητικότητα των ενηλίκων έξω από τα σχολεία κτλ.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, η κατάσταση επίσης θα επαναξιολογηθεί εντός της εβδομάδας και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπορέσουν τα καταστήματα να λειτουργήσουν ξανά με τη μέθοδο του click away, όπως ακριβώς λειτούργησαν στην εορταστική περίοδο. Και από τους ειδικούς και από την κυβέρνηση τονίζεται πάντως πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς η επιδημιολογική εικόνα αξιολογείται διαρκώς και μπορεί ν’ αλλάζει ακόμη και σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα οι ειδικοί σε πρώτη φάση να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.

Άλλωστε, εάν τα βήματα που θ’ ακολουθήσουν δεν θα είναι προσεκτικά και υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας, τότε πολύ εύκολα μπορεί να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, το οποίο μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο για τις αντοχές του συστήματος υγείας. Προβληματισμό, εξάλλου, προκαλεί η εικόνα της Αττικής, η οποία εξακολουθεί να δίνει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και να μην παρουσιάζει τάσεις μείωσης του ιικού φορτίου, όπως συμβαίνει αντίστοιχα τα τελευταία 24ωρα μετά από πολύ καιρό στη Θεσσαλονίκη.

Βορίδης: Πολύ πιθανό νέο lockdown αν χρειαστεί – Τι είπε για εκλογές
Μπακογιάννη: «Να ζητήσουμε εξηγήσεις από τον Χάικο Μάας – Χάθηκε στη μετάφραση ή είναι μουγγός;»
Οριστικά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η πρόταση για ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την πρωτοβουλία Μητσοτάκη
Γεννηματά σε Δημαδάμα: Είμαστε δίπλα σου – Να πέσει φως στην καταγγελία
Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ για την επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια
Δένδιας: «Επέκταση νοτίως και ανατολικά της Κρήτης – Τα χωρικά ύδατα είναι θέμα κυριαρχίας, δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση»