Αθήνα

 

37 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

anastasopoulou266
Μαρία Αναστασοπούλου: Η κίνηση μετά τον χωρισμό από τον Γιάννη Κολοκύθα – Τι τους κρατάει «μαζί»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «κρυφά» μηνύματα της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Μια εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια για την ελληνική διπλωματία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιέχει η αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών χθες στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για την καταδίκη του τουρκικού casus belli από την αμερικανική πλευρά, υψώνοντας έτσι μια ασπίδα προστασίας προς την Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, οι δύο χώρες επιβεβαιώνουν την απόφασή τους για «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κατά των ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες δεσμεύονται να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια, ενώ συμφωνούν να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης, όπως επακριβώς αναφέρεται στο κείμενο της αμυντικής συμφωνίας. Σημειώνεται ότι η συμφωνία έχει πενταετή διάρκεια και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις της θα ισχύσουν όχι μόνο για την προεδρία Μπάιντεν, αλλά και για τον πιθανό διάδοχό του στο Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ επιβεβαιώνει το στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ με δεδομένη τη συμφωνία AUKUS και την απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμευτούν σταδιακά από την Ευρώπη, εκφράζει την πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να επενδύσει γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση με αποδέκτη την Τουρκία, όπως συνήθιζαν οι ΗΠΑ ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, ούτως ώστε να κρατήσουν τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θωρακίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας και προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα. Επιπλέον, η επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου – με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για την περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης. Παράλληλα, η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές-κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη, θωρακίζει στην πράξη περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ επενδύουν σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σ’ αυτές της περιοχές καίριας στρατηγικής σημασίας.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ έρχεται ούτως ή άλλως λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία και τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενισχύοντας την ασπίδα προστασίας για τη χώρα και τις υπάρχουσες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην προστασία και την ευημερία της Ελλάδας. Η Ελλάδα καθίσταται επίσης κρίσιμος παράγοντας στον πυρήνα της ΕΕ και ενισχύει την ευρωπαϊκή άμυνα και ενδυναμώνει τους δεσμούς στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τηρώντας στο ακέραιο τις συμμαχικές δεσμεύσεις που υπάρχουν για τη χώρα στο ΝΑΤΟ. Ενισχύονται δε οι αμυντικές δυνατότητες και της Συμμαχίας, αλλά και της ΕΕ, καθώς με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας η Ελλάδα συνεισφέρει στην κατανομή των βαρών μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων και των ΗΠΑ εντός της Συμμαχίας.

Με τη συμφωνία δηλώνεται επίσης από την πλευρά της Ελλάδας ότι η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ παραμένει ακέραια και δυναμική, ενώ ως προς την ελληνογαλλική συμφωνία τονίζεται πως οι δύο συμφωνίες πλέον αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως εργάζεται για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ σε όλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, ενισχύοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής. Επιτρέπει, τέλος, την επέκταση του αμερικανικού αποτυπώματος συμπεριλαμβανομένων και άλλων νησιών στο μέλλον, καθώς η συμφωνία δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο αμερικανικής παρουσίας στα ελληνικά νησιά πλην της Κρήτης, διότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη για επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις. Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν δεσμεύτηκαν άμεσα για άλλες περιοχές την προκειμένη χρονική στιγμή είναι οικονομικός, αλλά και στρατηγικός σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές γεωγραφικές επιλογές γενικότερα. Όμως, στο μέλλον, τίποτε δεν εμποδίζει την αναθεώρηση της συμφωνίας με την αύξηση των διαθέσιμων τοποθεσιών, εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Τα παραπάνω συνδυάζονται όλα με δύο σημεία-κλειδιά της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι αφενός η δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στη νησιωτική χώρα επιβεβαιώνει de facto την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της και τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησής τους, απορρίπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα τουρκικών αιτιάσεων. Στην επιστολή γίνεται συγκεκριμένα ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας. Εν προκειμένω, στη συμφωνία, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, με αποδοχή της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ ως δεσμευτικού πλαισίου.

Ροή Ειδήσεων

18 19 f1 28 platos ergasiako bullying 1200x801 1

14/07/2024 | 17:20

Τα ζώδια της εβδομάδας (14/7 – 20/7): Ποιοι ευνοούνται στα επαγγελματικά

14/07/2024 | 17:15

Παγκόσμιο σοκ από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Έντονη η αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ

14/07/2024 | 17:10

Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από το άγριο έγκλημα – Τον μαχαίρωσε χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα
ap24099695211650 scaled 1

14/07/2024 | 17:00

Σερβία – Αλ. Βούτσιτς για την απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ: «Πράξη μίσους κατά των φιλελεύθερων ηγετών»

14/07/2024 | 16:54

Π. Μαρινάκης: Γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη;

14/07/2024 | 16:50

Μυτιλήνη: Στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ο λιμενικός που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία
6240979 scaled 1

14/07/2024 | 16:40

Καιρός: Τα νεότερα στοιχεία για τον καύσωνα που θα κρατήσει έως την Παρασκευή (19/7)

14/07/2024 | 16:30

Ανησυχία προκαλούν οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες – Καμπανάκι κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία

14/07/2024 | 16:29

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών
mohamed arthro

14/07/2024 | 16:20

Η θρυλική ιστορία του Μοχάμεντ Άλι στη μικρή οθόνη

14/07/2024 | 16:15

Πέθανε σε ηλικία 53 ετών η Σάνεν Ντόχερτι

14/07/2024 | 16:10

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς ανακοινώνει πως σταματούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
ambani arthrou

14/07/2024 | 16:00

Ινδία: Παντρεύεται ο γιος του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας

14/07/2024 | 15:50

Ρωσία προς Ουάσινγκτον για την δολοφονική επίθεση στον Τραμπ: Να αποτιμηθούν οι πολιτικές που υποκινούν σε μίσος

14/07/2024 | 15:30

Ελισάβετ Μουτάφη – Μάνος Νιφλής: Υιοθέτησαν ένα αγόρι από την Αφρική
reuma ilektriko
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ερωτήματα για τις επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος
skertsos
Σκέρτσος: Η πολιτική διεύρυνση της νέας ΝΔ του Μητσοτάκη παράγει ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα
cnn mitsotakis
Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της
doukas 1
Χάρης Δούκας για ΠΑΣΟΚ: Τέλος στο μοντέλο «το κόμμα του αρχηγού»
androulakis0506
Ν. Ανδρουλάκης: Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι η κοινωνική του βάση
zopsema3
Χάρης Δούκας από Ηγουμενίτσα: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο