• Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου
  • 01:22

Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τα συμπεράσματα και η επανεκκίνηση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της 7ης Ιούλη

Με ένα καθαρό μήνυμα προς τις εθνικές εκλογές φιλοδοξεί το κυβερνών κόμμα ότι θα καταφέρει να “σπάσει” την “εικόνα” του κυρίαρχου γαλάζιου και να διαμορφώσει εντός του προεκλογικού χρόνου συνθήκες ασφαλούς επανεκκίνησης για την επόμενη μέρα της κάλπης.

Με ένα καθαρό μήνυμα προς τις εθνικές εκλογές φιλοδοξεί το κυβερνών κόμμα ότι θα καταφέρει να “σπάσει” την “εικόνα” του κυρίαρχου γαλάζιου και να διαμορφώσει εντός του προεκλογικού χρόνου συνθήκες ασφαλούς επανεκκίνησης για την επόμενη μέρα της κάλπης.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Ηγεσία και στελέχη αναγνωρίζουν τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρότι αναζητούν επιχειρήματα για την μάχη των εντυπώσεων στα υψηλά ποσοστά αποχής. Ναι μεν εστιάζουν στην χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες του 2ου γύρου, αλλά ταυτόχρονα προχωρούν στην υιοθέτηση της παραδοχής που στην αρχή απέφευγαν μιλώντας μόνο για την προοπτική της νίκης- όπως συνέβη κατά την αναζήτηση του υποψήφιου Δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Το “αξίωμα” ότι ο υποψήφιος ξέρει μόνο να κερδίζει, υπερέβη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο εκλογικό περίπτερο της Ανοιχτής Πόλης και του Νάσου Ηλιόπουλου, όπου προσπάθησε να αμπαλάρει με αισιόδοξα μηνύματα την παραδοχή ήττας στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

“Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις να κερδίζεις αλλά να ξέρεις και να χάνεις- και το σημαντικότερο είναι να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας συγχαίροντας Ηλιόπουλο και Δούρου.

Την ίδια ώρα σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ τα κυβερνητικά στελέχη ανέλυαν τα αίτια της θεαματικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ήταν η μεσαία τάξη που αντέδρασε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος κι ότι βασικό μέλημα εφεξής θα είναι η παρουσίαση του προγράμματος, ώστε οι πολίτες να πληροφορηθούν για το πλάνο διακυβέρνησης του κόμματος για την επόμενη τετραετία. Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης για παράδειγμα μιλώντας στο Open αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις και επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την επιχείρηση σημαντικών αλλαγών στο επιτελείο που θα αναλάβει τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της προεκλογικής καμπάνιας. Ο “ανασχηματισμός” θα είναι πλέον κομματικός και θα αφορά στα στελέχη που θα κληθούν να δώσουν μια σκληρή μάχη για την ανατροπή των εξαιρετικά αρνητικών δεδομένων για το κυβερνών κόμμα μετά την καταγραφή μιας διαφοράς στις ευρωεκλογές που αγγίζει διψήφιο ποσοστό από τη ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα οικοδομηθεί στην βάση του εγχειρήματος για την ενίσχυση της διεύρυνσης του κόμματος προς την κεντροαριστερά μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας και της ανάδειξης της κοινωνικής πολιτικής προς όφελος και των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και της μεσαίας τάξης.

«Το βλέμμα μας είναι προσηλωμένο στο πώς η ανοιχτή μάχη των εθνικών εκλογών θα καταφέρει να αντιστρέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μία ακόμη θητεία, προκειμένου να υλοποιήσει το κοινωνικό της πρόγραμμα», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της χθες το βράδυ στο “KONTRA”. Η κυρία Αχτσιόγλου θέλησε να αποδομήσει την προγραμματική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και απευθυνόμενη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για την διαδρομή που προτείνει για την μείωση των δαπανών: “«ο κ. Μητσοτάκης μιλά αρκετά συχνά για μείωση δαπανών. Οι δαπάνες του κράτους είναι συγκεκριμένες, μισθοί, συντάξεις και πέντε μεγάλα επιδόματα: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας, επίδομα ανεργίας και το στεγαστικό επίδομα που θεσμοθετήσαμε το 2019. Όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε μείωση δαπανών, ποια από αυτά θα κόψει ; Γιατί δεν λέει ;».

Το βλέμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι όμως στραμμένο και στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την σύγκρουση της κυρίας Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την προσέλκυση δυνάμεων από την ίδια δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων “προαναγγέλλει” μια σκληρή αντιπαράθεση καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αφαίμαξης δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, το οποίο θεωρεί πάντως ότι θα πετύχει την δυναμική επανεκκίνηση με μια σειρά κινήσεων πριν την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Κυβερνητικά στελέχη, όπως η κυρία Αχτσιόγλου σχολιάζοντας την αποχώρηση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι :«αναδεικνύει το στρατηγικό αδιέξοδο του Κινήματος Αλλαγής. “Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον πόλο που συγκροτεί γύρω του όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τις εκφράζει με έναν στιβαρό τρόπο και η ΝΔ συγκροτεί τον πόλο της δεξιάς η οποία εκφράζει μία συντηρητική κατεύθυνση για τη χώρα. Σε αυτό το δίλημμα, το ΚΙΝΑΛ επιμένει, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, σε έναν μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ”. Η κυρία Αχτσιόγλου, ένα από τα στελέηχ της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ που θα τεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης και των ψηφοδελτίων ολοκλήρωσε την ανάλυσή της υπογραμμίζοντας για το ΚΙΝΑΛ ότι: “Βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αγωνίες του προοδευτικού κόσμου αυτού του τόπου. Από την πλευρά μας, αυτό που λέμε είναι να αγνοήσει ο κόσμος αυτά τα παιχνίδια για τις μικροεξουσίες και τις θέσεις, τα οποία εξάλλου προκαλούν και την αποστροφή του κόσμου, και να συμπορευτούν σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, τον πολύ μεγάλο αγώνα, για να έχουμε συνέχεια με μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο».

Send this to a friend