Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

«ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ», ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η 3Η ΕΝΤΟΛΗ

Τα τρία μηνύματα της Φώφης Γεννηματά που ανησυχούν τον Αλέξη Τσίπρα

  • Κήρυξη ανένδοτου αγώνα, συνεργασίες την επομένη των εκλογών και η 3η εντολή που διεκδικεί στις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής προκαλούν συναγερμό στο πρωθυπουργικό γραφείο 
  • Αυξάνει τη δοσολογία της σκανδαλολογίας το Μέγαρο Μαξίμου ως αντίδοτο στη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής
  • Τεράστια η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των συνέδρων και τις δύο ημέρες 

Η μεγάλη συμμετοχή των στελεχών και τις δύο ημέρες των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου, του Κινήματος Αλλαγής,  είναι παραπάνω από ενθαρρυντικό δείγμα  καθώς φάνηκε  χωρίς καμία αμφιβολία ότι η ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς  ήταν πολιτική και ιστορική αναγκαιότητα.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Παρά το ότι δεν υπήρχε το κίνητρο της εκλογής των μελών της Κ.Ε και με την έννοια αυτή, θα μπορούσε ο κόσμος την δεύτερη ημέρα να αποφύγει την ταλαιπωρία και να μην παραστεί στους χώρους του συνεδρίου , εν τούτοις, όλες οι αίθουσες ήταν ασφυκτικά γεμάτες και οι συζητήσεις με τις  θεματικές ενότητες  είχαν για πρώτη φορά ίσως τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και γι αυτό οι σύνεδροι παρέμειναν καθηλωμένοι.

Ωστόσο την ίδια ώρα που οι εργασίες του συνεδρίου ήταν σε εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα   ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της και τα μηνύματα που εξέπεμψε και γι αυτό αποφάσισαν να αυξήσουν τη δοσολογία της σκανδαλολογίας ως αντιπερισπασμό. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέα στοιχεία για την υπόθεση της Novartis ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Θοδωρής Παπαθεοδώρου που μετέχει στην προανακριτική επιτροπή της βουλής, κατέθεσε γραπτό αίτημα να κληθεί για  να καταθέσει στην επιτροπή ο πρώην ισχυρός αντιπρόεδρος της εταιρείας Κ. Φρουζής. Ο ίδιος θέλει να παραστεί στην επιτροπή και να μιλήσει, το θέμα είναι αν το αίτημα γίνει δεκτό από την πλειοψηφία στην επιτροπή.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί από κοντά τα όσα εξελίσσονται στο Κίνημα Αλλαγής και είχαν ποντάρει αλλά διαψεύστηκαν στην δημιουργία έντασης και διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων πολιτικών σχημάτων που μετέχουν στο νέο πολιτικό φορέα που δημιουργήθηκε με τους καλύτερους οιωνούς.

Ωστόσο σε εκείνο που στέκονται με μεγαλύτερη προσοχή  στο πρωθυπουργικό γραφείο, είναι τα  τρία μηνύματα που εξέπεμψε η επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά:

Α) Στην τακτική που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα το Κίνημα Αλλαγής

Β)  Στον ανένδοτο που κήρυξε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ

Γ) Στην τρίτη εντολή που θα πάρει για τον σχηματισμό κυβέρνησης όταν γίνουν οι εκλογές.

Αυτές τις τρεις μεγάλες ενότητες που ανέφερε στην ομιλία της στο συνέδριο η κυρία Γεννηματά είναι που προκάλεσαν και τις μεγαλύτερες συζητήσεις στους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα.

Η κάθε ενότητα ξεχωριστά έχει από μόνη της, τη δική της σημασία που συζητούν στο πρωθυπουργικό γραφείο την επομένη του συνεδρίου και για αυτό το λόγο θέλουν να αποδομήσουν τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής με αύξηση της δοσολογίας στη συνταγή της σκανδαλολογίας. Τώρα με την Novartis και τις επόμενες ημέρες με την υπόθεση των κομματικών δανείων .

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά περιμένουν το επόμενο χρονικό διάστημα να δεχθούν επίθεση από την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί στόχος τους είναι όχι η διαφάνεια, όπως είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής, αλλά «η λάσπη που θα μας ρίξουν σε θέματα που εμείς τα έχουμε συζητήσει και τα έχουμε λύσει», αναφέρουν κομματικά στελέχη. Ο λόγος είναι αυταπόδεικτος: « Θέλουν να προκαλέσουν εντάσεις και τριβές μεταξύ μας κάτι όμως που οι χιλιάδες κόσμου που μας ψήφισαν και ήρθαν κοντά μας, δεν θα το επιτρέψουν.

Οι συνεργασίες και η επόμενη ημέρα των εκλογών

Η κυρία Φώφη Γεννηματά εξηγώντας τη θέση της για την επόμενη ημέρα των εκλογών στο θέμα των συνεργασιών ήταν απολύτως ξεκάθαρη όταν έλεγε παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομίας Γ. Δραγασάκη αλλά και του προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι μόνο αν ξεκαθαρίσουν οι δύο αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί πάνω σε ποιες πολιτικές θα βαδίσουν τότε και μόνο το Κίνημα Αλλαγής συζητά την επόμενη ημέρα. Η κ. Γεννηματά ήταν σαφής: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φάνηκαν να διαγκωνίζονται στην ανάγκη για συνεργασίες. «Αλλά δεν τα κατάφεραν , δεν έπεισαν.
Όψιμα βέβαια, μετά από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες.

Αν τότε στην αρχή της κρίσης, όπως είπε και ο Γιώργος , το πίστευαν και το έκαναν, τα πράγματα για τη χώρα και τους πολίτες θα ήταν αλλιώς.

Αλλά οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπεύθυνους του εκτροχιασμού της οικονομίας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κράτησαν την Ελλάδα 8 χρόνια μέσα στην κρίση.' Άλλαξαν μυαλά τώρα; Με την ακραία πόλωση και το διχασμό βάζουν σε κίνδυνο και πάλι την εθνική προσπάθεια.

Η στροφή τους είναι εικονική. Μόνο η καρέκλα για τους μεν και τα κουκιά για τους δε, τους ενδιαφέρουν.

Εμείς βαδίζουμε στη δική μας λεωφόρο, έχουμε το δικό μας γαλαξία .

Ζητάμε τη δύναμη από τους πολίτες για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση».

Ανένδοτος για μια διαφορετική ζωή που να μας αξίζει

Η κυρία Γεννηματά έχοντας την εικόνα της κοινωνίας και των απλών πολιτών που μαστίζονται από την φτώχια, την ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο, κήρυξε ανένδοτο κατά της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να προκαλέσει τεράστια πολιτική ζημιά δημιουργώντας συνθήκες κινηματικές στο αίτημα της κυρίας Γεννηματά να φύγει η παρούσα κυβέρνηση. Θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος για κάτι τέτοιο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε για τον ανένδοτο αγώνα :  «δεν είναι προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές», είπε πως η χώρα γυρίζει πίσω, με τον κ. Τσίπρα να μιλά δήθεν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την ίδια ώρα να δεσμεύεται με το 4ο άτυπο Μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και εκχώρηση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο. Και πρόσθεσε πως το Κίνημα Αλλαγής, «είναι έτοιμο και αποφασισμένο, να πάει τον τόπο μπροστά».

Η 3η εντολή

Το κλειδί σε όλα αυτά είναι να καταφέρει το Κίνημα Αλλαγής να πάρει στις εκλογές την 3η εντολή από τον πρόεδρο Δημοκρατίας για να απευθυνθεί στα άλλα δύο κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη και κύρια η χώρα να βαδίσει πάνω σε προοδευτικές ράγες μακριά από κομματισμό και αναξιοκρατία.

Η κυρία Γεννηματά σημείωσε χαρακτηριστικά : Το Κίνημα Αλλαγής στις προσεχείς εθνικές εκλογές φιλοδοξεί να λάβει μία από τις τρεις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης και με βάση τις προγραμματικές του θέσεις να πετύχει μία συμφωνία για ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεννόησης, προοδευτικού προσανατολισμού, με τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ.

«Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή», δήλωσε η επικεφαλής του και συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά». Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Απηύθυνε δε το ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., καλώντας τους να πουν ανοιχτά αν είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας.

Και τα τρία αυτά ζητήματα που έθεσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ( Συνεργασίες, ανένδοτος και 3η εντολή) έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να περιορίσει το εύρος της δυναμικής της κυρίας Γεννηματά έχει δώσει εντολή για κινήσεις σαν και αυτές που έκανε συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης που όπως, όπως συγκάλεσε σε ξενοδοχείο της Αθήνας για να μιλήσουν ευρωβουλευτές , και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Παρόμοιες ενέργειες πρόκειται να γίνουν και το επόμενο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί εκφραστές της κεντροαριστεράς και όχι το Κίνημα Αλλαγής.

Send this to a friend