• Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου
  • 18:43

Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Τα βήματα της κυβέρνησης στην οικονομία και η αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Σαγκάη

Σε άμεσα βήματα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πολυετή κρίση αλλά και εξεύρεσης των στρατηγικών κακοπληρωτών προχωρά η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου.

Σε άμεσα βήματα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πολυετή κρίση αλλά και εξεύρεσης των στρατηγικών κακοπληρωτών προχωρά η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Σε αυτό το πεδίο και μετά από προετοιμασία από όλους τους συναρμόδιους φορείς το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πριν από λίγο στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον έλεγχο των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση, υπό το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαμορφώνουν άποψη για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010.  “Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν. Αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών”, τονίζουν χαρακτηριστικά και επιμένουν ότι εξυπακούεται ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση αναζητεί όλα εκείνα τα “εργαλεία” που θα ξεμπλοκάρουν λύσεις για το μείζον πρόβλημα των δανείων , αποδεικνύοντας παράλληλα ότι προσπαθεί να κάνει ρπάξη χωρίς καθυστερήσεις την κάθε προεκλογική εξαγγελία.

Σημαντικό ζητούμενο για τον Κ. Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη παραμένει την ίδια ώρα η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει και το ταξίδι του στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ για την Σανγκάη έχει στόχο ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής,να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, να φέρει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας και να προωθήσει την ελληνική εξωστρέφεια. Την “ατζέντα” του ταξιδιού φαίνεται ότι ανέλαβε να συγκροτήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης ο οποίος δίνει έμφαση στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση εισαγωγικών προϊόντων της Σαγκάης, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο.

Στην έκθεση της Σαγκάης, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, θα συμμετάσχουν δια των εκπροσώπων τους περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, όπως τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Έχουν δε οργανωθεί από το Enterprise Greece περισσότερες από 200 κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών , καθώς και επιχειρηματικές συναντήσεις με κρατικούς φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό περίπτερο "είναι σχεδιασμένο να δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πάρουν ένα δείγμα από τουρισμό, γαστρονομία, πολιτισμό".

Το ταξίδι έχει βέβαια βαρύνουσα πολιτική διάσταση καθώς ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στη Σαγκάη τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν πίνγκ, ο οποίος ανταποδίδοντας την επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11του μηνός επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας την σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν αποφεύγει να εκφράσει την βεβαιότητά της ότι "στους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν πολύ σημαντικές επενδύσεις που θα ανακοινωθούν και θα γίνουν στη χώρα μας". Στους κλάδους που υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντάσσουν τους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, του εφοδιασμού (logistics), της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Send this to a friend