Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Τελετή παράδοσης - παραλαβής με χαμόγελα και ανακοινώσεις: Τσίπρας: Δε θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις - Κοτζιάς: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε ευχάριστο κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Στις ομιλίες τους τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έκαναν δυο σημαντικές ανακοινώσεις. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις:

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, δηλαδή των χωρικών υδάτων, στα 12 μίλια. «Θέλω να πω ένα τελευταίο πράγμα που μου δώσατε τη χαρά και την άδεια να το προαναγγείλλω: ότι η εξωτερκή μας πολιτική κλείνει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα. Η χώρα επεκτείνει σε ένα πρώτο βήμα από τους Οθωνούς την αιγιαλίτιδα της ζώνη. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο είναι να γίνουν γραμμές βάσης και το δεύτερο είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά της ζώνη στα 12 μίλια. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώης σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματά του», ανέφερε ο Κοτζιάς στο τέλος της ομιλίας του.

Send this to a friend