Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλος ο Παπαδάκης με Κούγια: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο δικηγόρος – «Όταν δεν σας συμφέρει κλείνετε το τηλέφωνο κύριε Κούγια» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στην κατάληψη δρόμων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών – Θα ενημερώνουν την αστυνομία για τη διαδρομή της πορείας

«Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

«Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Το νομοσχέδιο είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ως βάση του το αντίστοιχο κείμενο σχεδίου νόμου που είχαν καταρτίσει το 2012 καθηγητές Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου (Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Κτιστάκις), έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη. Αντίστοιχη πρωτοβουλία για τον περιορισμό των μικρών σε όγκο διαδηλώσεων ανέλαβε ένα χρόνο αργότερα και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι πως θα αποφεύγεται η κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Έτσι, θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές. Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μη διακόπτεται πλήρως η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, εξάλλου, θα παρίσταται εισαγγελέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας. Ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις οδηγίες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αλλά κυρίως θα είναι αυτός που θα κρίνει τα αριθμητικά δεδομένα – ακόμη κι αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση της Αστυνομίας – προκειμένου οι διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το τμήμα του δρόμου που τους αναλογεί.

Το νομοσχέδιο θα ορίζει, επίσης, ότι οι διοργανωτές μιας διαδήλωσης θα πρέπει να υποδεικνύουν εκ των προτέρων στην ΕΛΑΣ τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν, ούτως ώστε να υπάρχει η ανάλογη αστυνόμευση και έγκαιρες προβλέψεις για την κυκλοφορία στους δρόμους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές, όπως οι ηλεκτρονικές πινακίδες σε κεντρικούς οδικούς άξονες, προκειμένου να ενημερώνονται έγκαιρα οι οδηγοί για τους κλειστούς δρόμους και εναλλακτικές διαδρομές.

Τέλος, αυτονόητο είναι πως κριτήριο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις είναι η συμπεριφορά των διαδηλωτών, καθώς σε περίπτωση βιαιοπραγιών, βανδαλισμών κτλ. αίρεται αυτομάτως η συνταγματική προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και θα επεμβαίνει η Αστυνομία με σκοπό την τήρηση της τάξης.

Γιώργος Τράγκας: Αποκαλυπτήρια για το σήμα του κόμματος – Μαζί στη «μάχη» μπαίνει και Ραχήλ Μακρή
Προς παράταση ίσως και 2 εβδομάδων το lockdown στην Αττική – Θετικό κλίμα για την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Άννα Διαμαντοπούλου: Στην τελική τριάδα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ
Παύλος Γερουλάνος: Για να είναι προοδευτική μια κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει» την κοινωνία και τους φωτισμένους της Δεξιάς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ με βάση και την αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ των συμμάχων