Αθήνα

 

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koulis stoligkas1
Κούλης Στολίγκας: Το έσκασε από το σπίτι για να γίνει τενόρος, έλαμψε στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Ντόκος μετά τις δηλώσεις Πέτσα: «Η παραίτησή μου πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού»

Οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου και ανάγκασαν τον κύριο Ντόκο να προβεί σε αναδίπλωση:

«Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόκος.

«Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», πρόσθεσε.

«Πάμε στη Χάγη με μία λογική ατζέντα θεμάτων και προφανώς όχι με όλο αυτό το κατεβατό που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι θα συμφωνήσουμε ποια είναι η ατζέντα και θα πάμε στη Χάγη και θα κριθούν τα ζητήματα με βάση τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και μετά κουβεντιάζουμε ό,τι άλλο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει και να το σηκώσει μία μόνο κυβέρνηση. Η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη θα αργήσει πολύ, έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πιο άμεσα, καθημερινά ζητήματα με την Τουρκία», τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Για δύο λάθη στην διατύπωση της «καθαρά προσωπικής» θέσης περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.

«Δεν είναι καινούργια δήλωση» σημείωσε αρχικά για όσα είπε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. «Όμως έκανα δύο λάθη. Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

«Πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη την οποία κάποιοι εξέλαβαν ως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι» είπε ο κ. Ντόκος.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «υποθετικό και ακραίο» ο Θάνος Ντόκος είπε «ούτε η Τουρκία δείχνει διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά. Για να συζητήσει συνεκμετάλλευση πρέπει να υπάρχει αντικείμενο, να έχει κάτι βρεθεί. Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ χαμηλές, κακώς το χρησιμοποίησα».

Κληθείς να αναλύσει το περιεχόμενο της συνεκμετάλλευσης, ο κ. Ντόκος είπε ότι «πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και αν τυχόν βρισκόταν κάτι μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση με βάση ποσοστά. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο θα το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση για την ανησυχία του σχετικά με «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι «η ανησυχία είναι δεδομένη, η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη. Προφανώς και η άλλη πλευρά καταλαβαίνει ότι δεν είναι απλό. Έχουν σταλεί μηνύματα και από τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν παραβιάσει την κόκκινη γραμμή».

«Δεν λέω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραγνωρίσουμε» κατέληξε για το θέμα ο κ. Ντόκος.

Για το «Ορούτς Ρέις», ο κ. Ντόκος είπε ότι «έκανε αβλαβή διέλευση και δεν έκανε κάτι παράνομο, παρακολουθήθηκε και δεν έκανε χρήση οργάνων των οργάνων του, δεν έκανε έρευνα , είναι δυστυχώς μέρος  του καθημερινού άσχημου παιχνιδιού που γίνεται  στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές μεταξύ των δύο χωρών».

Για το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης ο κ. Ντόκος ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα να ακυρωθεί « αλλά φαίνεται ότι επί του πεδίου των μαχών υπάρχει μία σχετική ισορροπία, δηλαδή προφανώς ο Χάφταρ ελέγχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της  χώρας αλλά δεν έχει μπορέσει να πετύχει μία τελική νίκη και φαίνεται ότι η παρέμβαση και των διαφόρων τρίτων, Ευρωπαίων, Αμερικανών, Ρώσων κλπ, είναι να περιμένει να βρεθεί μία λύση εθνικής ενότητας  που ενδεχομένως να αποκλείει και τους δύο κεντρικούς παίκτες, να έχουμε δηλαδή μία κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται κάποιος τρίτος, αλλά φοβάμαι ότι το σενάριο της ολοκληρωτικής ήττας  Σάρατζ και άρα ακύρωσης του μνημονίου με τον τρόπο αυτό δεν είναι το πιο πιθανό».

Oι δηλώσεις Πέτσα

Νωρίτερα, σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας άδειασε τον Θάνο Ντόκο. Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος με δηλώσεις του σήμερα εξήγησε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή για τον οποίο γράφτηκε ότι υποβαθμίζονται οι αρμοδιότητές του.«Οποιαδήποτε αλλαγή με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Αλκιβιάδη Στεφανή είναι αποτέλεσμα της σύστασης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», προσθέτοντας ότι «εθνικός συντονιστής της φύλαξης των συνόρων παραμένει ο Αλκιβιάδης Στεφανής».

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει «για την ώρα» ζήτημα να τεθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

«Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Μηταράκη νομίζω ότι πείθεται ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου» υπογραμμίζοντας ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την διαδικασία παροχής ασύλου».

Παράλληλα επανέλαβε ότι οι αρχές «ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων».

Σε ερώτηση, αν οι αντιδράσεις σχετίζονται με την κατάθεση τροπολογίας για καταγραφή των ΜΚΟ ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «αν υπάρχουν υποκινούμενα σχέδια από όσους θιγονται αυτό θα το ερευνήσουν οι αρχές».

Σε ότι αφορά το πλωτό φράγμα επανέλαβε ότι η τοποθέτηση του αρχικά θα γίνει πιλοτικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν ικανοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί «να λειτουργεί αποτρεπτικά χωρίς προβλήματα στη ναυσιπλοία και στους αλιείς. Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου που θα επιλέξουμε»

Σημείωσε, ακόμα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να γίνονται 200 επιστροφές μεταναστών την εβδομάδα στις χώρες προέλευσης.

Ροή Ειδήσεων

kairos vroxi 220224

24/02/2024 | 15:28

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι από το βράδυ της Κυριακής προβλέπει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

24/02/2024 | 15:10

ΣΥΡΙΖΑ: Η ατάκα Ραγκούση για το δάνειο Κασσελάκη που έφερε αποδοκιμασίες στο Συνέδριο

24/02/2024 | 15:05

Ζενεβιέβ Μαζαρί: «Έχουμε γκέι ζευγάρια στο First Dates, αλλά μη βάζουμε ταμπέλες»
 4

24/02/2024 | 15:00

«Ο Βασιλιάς Κάρολος δίνει μάχη με πολύ επιθετικό καρκίνο – Προετοιμάζει τη διαδοχή του»

24/02/2024 | 14:57

Σοφία Βογιατζάκη: «Δεν εκτιμώ καθόλου αυτούς που έκαναν αυτό το πράγμα στον Γιώργο Κιμούλη»

24/02/2024 | 14:54

Ελένη Καστάνη: Τα τελευταία χρόνια δεν προτιμούν στην τηλεόραση τους ηθοποιούς της δικής μου γενιάς
40a1091

24/02/2024 | 14:39

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» από Κασσελάκη στα σενάρια ματαίωσης των εκλογών – «Λυπάμαι δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια. Και θέλω καθαρή λύση».

24/02/2024 | 14:05

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Καινούργιου-Μπακοδήμου: «Δεν θεωρώ ότι είναι η πιο ακριβοπληρωμένη, σε σχέση με την Ελένη Μενεγάκη»

24/02/2024 | 14:01

Άντζελα Δημητρίου: Ο λόγος που δεν πήγε ο γαμπρός της, Φώτης Λώσης στην κηδεία της μητέρας της
screenshot 15

24/02/2024 | 13:54

Ιορδάνης Χασαπόπουλος για Καινούργιου: «Δεν ξέρω τι της μετέφεραν, εγώ δεν μιλάω ποτέ έτσι»

24/02/2024 | 13:48

Σίσσυ Χρηστίδου κατά Γιώργου Λιάγκα: «Ήταν άκομψο, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό στον αέρα»

24/02/2024 | 13:25

Νίκος Καρανίκας κατά Τσίπρα: Κωμωδία μια πιθανή επιστροφή του – Αστείοι όσοι αμφισβητούν τον Κασσελάκη
screenshot 12

24/02/2024 | 13:06

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κατεβαίνει υποψήφιος ο Καραμέρος – Έμμεσες βολές σε Κασσελάκη

24/02/2024 | 13:01

Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης λίγες ώρες πριν την ομιλία Γεροβασίλη: Οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί στην Αριστερά

24/02/2024 | 12:47

Μάρτιος: Αυτά τα ζώδια δεν θα περάσουν πολύ καλά – Η τύχη δεν είναι με το μέρος τους
kasselakis2 230224
«Αν ο νόμος με αφορά θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό», απαντά ο Κασσελάκης σε δημοσίευμα που τον θέλει ιδιοκτήτη εταιρίας
ntora mpakogianni 061123
Ντόρα Μπακογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για διάλυση
dimitris papadimoulis 231123
Δημήτρης Παπαδημούλης: Με ηγέτη τον Τσίπρα στην αντιπολίτευση πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17,8%
temponeras syriza 230224
Τεμπονέρας: Δεν διεκδικήσαμε καρέκλες και οφίτσια, αν χρειαστεί, να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό
androulakis metaxa 230224 (4)
Ν.Ανδρουλάκης: «Οι πολιτικές της ΝΔ οδηγούν τον ελληνικό λαό να πληρώνει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του σε όλη την Ευρώπη»
nikos pappas 230224
Νίκος Παππάς στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Να κοπεί ο βήχας του 41% και του “κάνω ό,τι γουστάρω”»