Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θύμιος Μπουγάς: Ανοίγουν κλειστά στόματα για την εξαφάνιση – Ταυτοποιήθηκαν οι 11 της επίθεσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: «Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι εύκολη, άμεση και φθηνή, δεν είναι όμως ακίνδυνη»

Στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Άνω Γλυφάδα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τους κινδύνους και τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο την οποία διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια CSI Institute υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο τίτλος της ημερίδας ήταν: «Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο: Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας». Ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σ’ όλη χώρα και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και Πρόεδρος του Ινστιτούτου CSI, καθώς και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου CSI, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ιδρύτρια Traumahelp, κα Καλλιόπη Ιωάννου παρουσίασαν τρόπους για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

«Η ηλεκτρονική επανάσταση έχει αλλάξει εκ βάθρων το περιβάλλον που ζούμε και τον τρόπο που ενεργούμε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Τα επιτεύγματα της ψηφιακής εποχής – αδιανόητα ακόμα και μερικά χρόνια πριν- έχουν αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, που εργαζόμαστε, που φοιτούμε, που συναλλασσόμαστε επαγγελματικά, που προσεγγίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις.

Δεν πρέπει βέβαια να λησμονούμε ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι πάρα ένα εργαλείο.

Και το εργαλείο έχει την αξία που του δίνει ο χρήστης.

Όπως με ένα απλό μαχαίρι μπορεί κανείς να κόψει ένα φρούτο αλλά και να δολοφονήσει, έτσι και με τα ψηφιακά μέσα μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο καλό αλλά και να επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μαζί λοιπόν με την ψηφιακή επανάσταση και όλες τις ευκολίες και ανέσεις που αυτή έχει φέρει, έχουν δυστυχώς αναπτυχθεί και οι παρελκόμενες μορφές εγκληματικότητας.

Απολύτως λογικό και αναμενόμενο, καθώς το έγκλημα είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κάθε πεδίο νέας ανθρώπινης παρέμβασης και δράσης, είναι ταυτοχρόνως πεδίο εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς.

Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι εύκολη, άμεση και φθηνή. Δεν είναι όμως ακίνδυνη και όσοι πιστεύουν το αντίθετο, δεν κατανοούν το ρίσκο και τις βλάβες που η απρόσεκτη χρήση του μπορούν να προκαλέσουν.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορεί να κάνει η κοινωνία αλλά και η συντεταγμένη πολιτεία για να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα μέλη της και κυρίως τα παιδιά μας, από τους κίνδυνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο.

Ό,τι κάνει και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που επιθυμεί να ελέγξει.

To Κράτος Θεσπίζει Νόμους και αστυνομεύει την εφαρμογή τους.

Η κοινωνία διαπαιδαγωγεί και δημιουργεί συνήθειες και νοοτροπίες.

Και οι γονείς συμβουλεύουν και παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή γιατί οι κίνδυνοι είναι συνεχείς και μόνιμοι.

Η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρωτοπόρος και –ουσιαστικά- ιδρυτής της οποίας είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης, παραμένει αρωγός της κοινωνίας σε αυτή την αέναη άμυνα απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Δημιουργήθηκε κάτω από αντίξοες για την εποχή συνθήκες, σε ένα γραφείο με τρεις ανθρώπους. Από τότε, η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαθέτει πλέον υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό, εξοπλισμό, εξαιρετικές γνώσεις και σημαντικότατη πείρα.

Από τα στελέχη αυτά αντλούμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε όλες τις απαραίτητες κρατικές ενέργειες αλλά και για να καταλήξουμε στην αναγκαία νομοθεσία. Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι ο νομοθετικός έλεγχος του διαδικτύου είναι εξ ορισμού δυσχερής και λόγω αυτού καμιά χώρα δεν έχει καταφέρει να τον εφαρμόσει απόλυτα. Γι αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι ένας τομέας όπου οι διεθνείς συνεργασίες είναι απαραίτητες.

Σας διαβεβαιώ ότι η Ελληνική Αστυνομία, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και η ελληνική κυβέρνηση εν γένει, θα πράξουν το καθήκον τους εις το ακέραιο.

Από όλα όμως τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας, το πιο αποτελεσματικό το κρατάτε εσείς! Και δεν είναι άλλο από την επαγρύπνησή σας. Την επαγρύπνηση και την απόλυτη προσοχή στα παιδιά σας. Διότι αυτά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μια διαδικτυακή απάτη μπορεί να εξιχνιαστεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να καλύψουν πιθανές ζημιές και οι τράπεζες μπορούν να δώσουν λύσεις όταν για παράδειγμα υποκλαπούν στοιχεία των πιστωτικών μας καρτών.

Μια γυμνή φωτογραφία όμως που θα σταλεί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα μια σχολικής τάξης μπορεί να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε μια παιδική ψυχή. Συκοφαντίες και κατηγορίες που «διανθίζουν» τους τοίχους του Facebook, δεν θα ξεχαστούν εύκολα. Εκεί, δεν υπάρχει άμυνα. Υπάρχει μόνο πρόληψη!

Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχουμε διαπιστώσει πως από τότε που τα κινητά και τα tablets, έχουν μπει στη ζωή μας, τα παιδιά σπανίως ζητούν άλλα δώρα. Δυστυχώς τα βιβλία και τα παιχνίδια έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι όσο ένα παιδί κοιτά μια οθόνη, στο σπίτι επικρατεί ησυχία. Και αυτό είναι βολικό. Αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και μοιραίο.

Γι αυτό λέω το εξής και το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία: Ας μην «παρκάρουμε» τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα στο έλεος άθλιων παιδεραστών ή κατάπτυστων υποκειμένων, που για πολλούς λόγους, δεν θα διστάσουν να εξευτελίσουν όσα παιδιά παρασυρθούν σε μια στιγμή αδυναμίας ή λόγω ελλιπούς κρίσης. Η σωστή κρίση θα ριζώσει στο μυαλό τους και μόνο αν εμείς οι γονείς, βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα τους, εξηγώντας τους κινδύνους, χωρίς ντροπές και μισόλογα.

Η σημερινή ημερίδα είναι μια αφορμή να ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος ενημέρωσης σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα κατά των παιδιών μας. Διότι, ας μη γελιόμαστε, το cyber bullying, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού, η προτροπή σε άσεμνες πράξεις, η δημόσια διαπόμπευση και συκοφαντία, όλα αυτά είναι σοβαρά εγκλήματα.

Η πρόληψη και η πρόνοια των γονέων όμως μπορούν να τα πατάξουν σε μεγάλο βαθμό. Γι αυτό ακριβώς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προετοιμάζει μια εκστρατεία ενημέρωσης, που θα παρέχει το έναυσμα αλλά και τις γνώσεις σε κάθε γονέα, για να κάνει αυτό που επιβάλλεται.

Θα είμαστε και γι αυτό το σκοπό, δίπλα στην ελληνική οικογένεια, δίπλα στα παιδιά, δίπλα στον πολίτη!».

Ροή Ειδήσεων

17/05/2022 | 00:01

Πέθανε o Ορέστης Παπαστρατής- Είχε διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επί Ανδρέα Παπανδρέου

16/05/2022 | 23:55

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν: Αυτό είναι το μενού της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο

16/05/2022 | 23:42

Το απρόοπτο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Μητσοτάκη – Μπάιντεν και η γραβάτα με την ελληνική σημαία

16/05/2022 | 23:31

Κίνημα Αλλαγής: Αυτοί είναι οι εκλεγμένοι σύνεδροι- Αναλυτικά η λίστα

16/05/2022 | 23:22

Survivor – Εμμανουήλ: «Μαρτίκας και Βρισηίδα μιλάνε για γάμο… Κάνω εμετό»

16/05/2022 | 23:02

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την «Ομπρέλα» τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής

16/05/2022 | 22:54

Μαριούπολη: Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν το Azovstal

16/05/2022 | 22:35

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ

16/05/2022 | 22:29

Γαλάζιες Σημαίες: Δεύτερη η χώρα μας παγκοσμίως- Αυτές είναι οι 581 παραλίες στη λίστα

16/05/2022 | 22:11

Καταδίκη Αναγνωστόπουλου: «Είναι μια δικαίωση, αλλά το παιδί μας δεν υρίζει πίσω» λέει η οικογένεια της Καρολάιν

16/05/2022 | 21:59

Πάτρα – Αποκάλυψη: Η Μαλένα ήταν για 10 λεπτά νεκρή και η Πισπιρίγκου δεν ειδοποιούσε κανέναν

16/05/2022 | 21:53

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας – Το ΕΚΑΒ τη βρήκε ζωντανή

16/05/2022 | 21:22

Κώστας Τσαούσης: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

16/05/2022 | 21:16

Γλυκά Νερά: 10 χρόνια για τη θανάτωση του σκύλου στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

16/05/2022 | 21:10

Άννα Ανδριανού: «Μου έτυχε να βρεθώ στο νοσοκομείο με τη μητέρα μου και να μου την «πέσει» ο γιατρός»
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεταμεσονύχτιος καυγάς με ΝΔ για Τσίπρα εναντίον Τσίπρα, 15χρονους και συμμετοχή
ΠΑΣΟΚ για ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες θέλουν να φύγει η ΝΔ, αλλά δεν φαίνεται να επιλέγουν Τσίπρα
Συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη: Οι στόχοι της Αθήνας-Τί θα αναδείξει στο Κογκρέσο ο Πρωθυπουργός
Μητσοτάκης στο MSNBC: Είμαστε σταθερός εταίρος των ΗΠΑ – Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας
Σκρέκας για λογαριασμούς ρεύματος: “Η επιστροφή του 60% αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές”
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που έχουν “τσιμπήσει” τις τιμές τους