Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

GNTM: Η διαγωνιζόμενη με την αξύριστη μασχάλη έβαλε… φωτιά στο Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θερμό» καλοκαίρι ετοιμάζει ο Ερντογάν – «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης», απαντά ψύχραιμα η Αθήνα

Ένα θερμό καλοκαίρι «υπόσχεται» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει μια ψύχραιμη στάση με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, όπως το κάνει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, όσο και αν ενοχλείται από αυτό ο κ. Ερντογάν. 

Αντιλαμβανόμαστε την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, λόγω της απολύτως επιτυχημένης επίσκεψης του Πρωθυπουργου στις ΗΠΑ, όπου έθεσε όλα τα ζητήματα και ενίσχυσε σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο που με τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του επιδιώκει την όξυνση», τονίζουν όπως όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας- «δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογήν της άλλης πλευράς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στην Τουρκία, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών.

Δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που η άλλη πλευρά θέλει να  μας επιβάλει.

Έχουμε τη δική μας πολιτική και τις δικές μας θέσεις που είναι απολύτως καθαρές και  επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα».

Δεν είναι η καλύτερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι κρίμα.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε την παραβατικότητα. Θα μείνουμε πάντα στις πάγιες θέσεις μας, θα υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα προβάλλουμε προς τη διεθνή σκηνή και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας την τουρκική παραβατικότητα για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δέχεται απειλή.

Η συμπεριφορά  της Τουρκίας, αντικειμενικά, ενισχύει την  τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων. Ότι δηλαδή το casus belli δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή. Αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να υπάρχει μία διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου,  εμείς πάντοτε  είμαστε ανοιχτοί. Παρά τις διαφορές μας, η επιλογή μας είναι να συνομιλούμε.  Δεν μπορείς όμως να συνομιλείς όταν, την ίδια στιγμή γίνεται υπέρπτηση πάνω από ένα νησί».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην κατάλαβε αυτό που κατάλαβε πολύ καλά ο κ. Ερντογάν»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξαπολύει τα βέλη της στην αντιπολίτευση για την στάση που κρατά στα ελληνοτουρκικά.

«Είναι σαφές ότι  ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ενοχληθεί από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α., το πολύ θερμό κλίμα που συνάντησε στο Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, την απήχηση που βρήκαν οι ελληνικές θέσεις.  Φαίνεται ωστόσο πως εκείνα που ο κ. Ερντογάν κατάλαβε πολύ καλά, δεν τα κατάλαβε -ή έκανε πως δεν κατάλαβε- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για μέρες, έκαναν στο ΣΥΡΙΖΑ καραμέλα τους ισχυρισμούς ότι «ο Πρωθυπουργός πήρε χειροκρότημα, αλλά τίποτα συγκεκριμένο», «δεν είπε για την Τουρκία», «δεν έθεσε το ζήτημα των F16», «απέτυχε στις Η.Π.Α.».

Τώρα πως γίνεται να απέτυχε, να μην είπε τίποτα για την Τουρκία και να εξοργίζεται ο Ερντογάν, πως γίνεται να μην ενίσχυσε τις  ελληνικές θέσεις και να κάνουν τόσο οργίλες δηλώσεις οι Τούρκοι, μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υλοποιεί επενδύσεις ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν το αντικείμενο δείπνου, στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας;».

Οι πηγές επισημαίνουν πως στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

Mε δρομολόγηση της αγοράς των F35 απαντά η Αθήνα

Την ίδια ώρα συνάντηση με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, είχε την Τρίτη 24 Μαΐου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Στην ανακοίνωση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Ροή Ειδήσεων

29/09/2022 | 00:57

Spice Girls: Η μεγάλη επιστροφή 25 χρόνια μετά!

29/09/2022 | 00:45

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

29/09/2022 | 00:33

O γιος της Μαρίας Μπακοδήμου στο επιτελείο του Love Island!

29/09/2022 | 00:24

Βγάζουν το «Yunus» στη Λέσβο με παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι

29/09/2022 | 00:15

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί, κλείσιμο με σημαντική άνοδο

29/09/2022 | 00:01

Tα ζώδια της Πέμπτης (29-9-2022)

29/09/2022 | 00:01

H Nαυμαχία της Σαλαμίνας: Όταν οι Έλληνες έπνιξαν στο στενό τον πανίσχυρο στόλο των Περσών

29/09/2022 | 00:01

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

29/09/2022 | 00:01

Συνεχίζεται και την Πέμπτη ο άστατος καιρός

29/09/2022 | 00:01

29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

28/09/2022 | 23:55

Νίκος Παπανδρέου: «Πολύ καλή η ομιλία Κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, καμία σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ»

28/09/2022 | 23:49

ΗΠΑ: Δεν έχει ακόμη σαφές εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς

28/09/2022 | 23:44

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν: «Να μην παρασύρεται από τις ΗΠΑ η Ελλάδα, η στρατικοποίηση των νησιών δεν θα μείνει αναπάντητη»

28/09/2022 | 23:26

Ιωάννα Τούνη: Η φουσκωμένη κοιλιά, ακάλυπτη και το… μήνυμα

28/09/2022 | 23:14

Ολυμπιακός: Τραυματίστηκε ο Μπα στην προπόνηση, ιταλικό σενάριο για τον στόπερ Μαξίμοβιτς
Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν και ο γγ του ΝΑΤΟ τον Πόντιο Πιλάτο
Δημοσκόπηση Interview: Πόσες μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 10,6 το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Πονοκέφαλος» οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ – Μητσοτάκης: Να συγκρατηθούν οι τιμές στα ράφια 
Συρίγος: Η Τουρκία μας εξωθεί να ρίξουμε εμείς την πρώτη τουφεκιά
Οικονόμου: Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση – Η Τουρκία θέλει να χάσουμε την ψυχραιμία μας
Μητσοτάκης: Χαιρετίζει την επιστολή των «15» για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου