
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο αντανακλά πράγματι τις βασικές θέσεις της Ελλάδας και όσα είχε αναφέρει στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας και την ακραία ρητορική της
Συγκεκριμένα, το κείμενο μιλά συγκεκριμένα για «σύνολο εργαλείων», υποσύνολο των οποίων είναι οι κυρώσεις, ενώ παράλληλα δίνει προθεσμία στην Τουρκία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμορφωθεί. Αναγνωρίζεται, εξάλλου, η ελληνική θέση για το διάλογο και ότι δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Ο δρόμος της ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τερματισμός παράνομων μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας», επισήμανε με ανάρτησή του στο Twitter μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να βάλει εμπόδια ανάμεσά μας. Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική μακροπρόθεσμη ατζέντα». Η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο κ. Μισέλ τόνισε στις δικές του δηλώσεις ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς και ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, εάν χρειαστεί», αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις.
Πάντως, το αρχικό κείμενο που παρουσίασε δεν περιείχε αναφορά σε κυρώσεις, ενώ απουσίαζε και η ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας. Αντιθέτως, περιείχε πολλά από τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως το διάλογο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ή την αναθεώρηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό, ενώ κατέγραφε την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, το σχέδιο απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά ως μη ισορροπημένο. Ακολούθησε μια διακοπή της Συνόδου και συνάντηση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μέρκελ, Μακρόν και των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η ελληνική πλευρά κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βασιζόταν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, την πρόσκληση από την ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, να λάβει οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΕ εάν αποδείξει πράγματι ότι εννοεί την αποκλιμάκωση με συνέπεια και συνέχεια και εάν δεν το αποδείξει, να απειλείται τότε με κυρώσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε ένα τρίτο κείμενο, επί του οποίου αρχικά υπήρξαν ξανά αντιρρήσεις από την Κύπρο. Εν τέλει, όμως, το κείμενο έγινε δεκτό, αφού προστέθηκε μεταξύ άλλων η φράση για την έντονη καταδίκη των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, ότι η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να λάβει αποφάσεις για την Τουρκία έως το Δεκέμβριο και περιλαμβάνεται η φράση που ζήτησε η ελληνική πλευρά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Το κείμενο καλεί, τέλος, την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλασσίων διαφορών μεταξύ της ίδιας και της Κύπρου.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η ελληνική αντιπρόταση – Τα 5 αυστηρά σημεία χωρίς, όμως, κυρώσεις
Ροή Ειδήσεων
06/12/2023 | 19:37
Βουλή: Τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση για τα έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες αντικρούει ο ΣΥΡΙΖΑ
06/12/2023 | 19:27
Αλέξης Τσίπρας: Στην ιταλική Αριστερά ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά
06/12/2023 | 19:13
Στέλιος Κουδουνάρης: «Από τα νεύρα μου είχα πετάξει τα ρούχα στο πάτωμα, τα πατούσα με μανία»
06/12/2023 | 19:03
Ηράκλειο: Προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο της 92χρονης σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

06/12/2023 | 18:57
Ερντογάν πριν την επίσκεψη στην Αθήνα: Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας
06/12/2023 | 18:34
Ξεκίνησε η συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου – Κλειστή η Πανεπιστημίου – Δείτε εικόνες
06/12/2023 | 18:25
Ανδρουλάκης για Ερντογάν: Υπονοεί ότι στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών
06/12/2023 | 18:20
Έξαλλη η Καινούργιου για τα σχόλια σε βάρος του πατέρα της Ελπίδας Χούπα: «Όποιος σας κρίνει, είναι καθίκι»

06/12/2023 | 18:14
Δ.Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων που ζητάνε την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

05/12/2023 | 00:01
Νίκος Κούρκουλος: Ο ρόλος του Μάνου Κατράκη στην καριέρα του νεαρού ποδοσφαιριστή του ΠΑΟ
04/12/2023 | 18:29
Σοκάρει ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος: «Μου έβγαλε το σορτσάκι και μου λέει τώρα ήρθε η ώρα να μας πεις τι συμβαίνει»
05/12/2023 | 11:02
Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Ο γάμος μας θα κοστίσει γύρω στις 50.000 ευρώ, ο Νεκτάριος είναι κιμπάρης»

04/12/2023 | 14:00
Ο Ανδρουλάκης ευχαρίστησε το ζευγάρι ηλικιωμένων που έκανε δωρεά 100.000 ευρώ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου
04/12/2023 | 12:08
Οι πρώτες δηλώσεις της Θεοφανίας Παπαθωμά μετά τον χωρισμό από τον Γρηγόρη Πετράκο

04/12/2023 | 14:58