Αθήνα

 

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kivotos
Νέα Σμύρνη: Ο 24χρονος Ελλάδιος που έκανε ψευδείς καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» ο ένας από τους τρεις μαστροπούς της 14χρονης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αίσιο τέλος για Ελλάδα και Κύπρο – Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο αντανακλά πράγματι τις βασικές θέσεις της Ελλάδας και όσα είχε αναφέρει στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας και την ακραία ρητορική της

Δείτε επίσης

ΑΕΚάρα από τα παλιά! Με ανατροπή, με χαμένο πέναλτι και με γκολ στο 94’ «ξέρανε» τη Βόλφσμπουργκ (2-1)
Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η ελληνική αντιπρόταση – Τα 5 αυστηρά σημεία χωρίς, όμως, κυρώσεις
Σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, καθώς χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο και το αρχικό “όχι” Ελλάδας και Κύπρου στο κείμενο των συμπερασμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί με τρόπο που αντανακλά στο μέγιστο βαθμό τις θέσεις των δύο χωρών.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο αντανακλά πράγματι τις βασικές θέσεις της Ελλάδας και όσα είχε αναφέρει στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας και την ακραία ρητορική της, αλλά και το γεγονός ότι ο όποιος διάλογος θα πρέπει να  στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, αλλά εκτιμούν πως το κείμενο είναι κατά πολύ καλύτερο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Και το πιο σημαντικό είναι πως η αναφορά στο κείμενο για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, αν και δεν περιέχει τον συγκεκριμένο όρο, είναι πολύ σαφής και συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία. Επιπλέον, κατοχυρώνει τις κυρώσεις νομικά με την αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, το κείμενο μιλά συγκεκριμένα για «σύνολο εργαλείων», υποσύνολο των οποίων είναι οι κυρώσεις, ενώ παράλληλα δίνει προθεσμία στην Τουρκία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμορφωθεί. Αναγνωρίζεται, εξάλλου, η ελληνική θέση για το διάλογο και ότι δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Ο δρόμος της ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τερματισμός παράνομων μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας», επισήμανε με ανάρτησή του στο Twitter μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να βάλει εμπόδια ανάμεσά μας. Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική μακροπρόθεσμη ατζέντα». Η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο κ. Μισέλ τόνισε στις δικές του δηλώσεις ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς και ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, εάν χρειαστεί», αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις.

Πάντως, το αρχικό κείμενο που παρουσίασε δεν περιείχε αναφορά σε κυρώσεις, ενώ απουσίαζε και η ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας. Αντιθέτως, περιείχε πολλά από τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως το διάλογο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ή την αναθεώρηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό, ενώ κατέγραφε την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, το σχέδιο απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά ως μη ισορροπημένο. Ακολούθησε μια διακοπή της Συνόδου και συνάντηση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μέρκελ, Μακρόν και των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η ελληνική πλευρά κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βασιζόταν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, την πρόσκληση από την ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, να λάβει οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΕ εάν αποδείξει πράγματι ότι εννοεί την αποκλιμάκωση με συνέπεια και συνέχεια και εάν δεν το αποδείξει, να απειλείται τότε με κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε ένα τρίτο κείμενο, επί του οποίου αρχικά υπήρξαν ξανά αντιρρήσεις από την Κύπρο. Εν τέλει, όμως, το κείμενο έγινε δεκτό, αφού προστέθηκε μεταξύ άλλων η φράση για την έντονη καταδίκη των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, ότι η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να λάβει αποφάσεις για την Τουρκία έως το Δεκέμβριο και περιλαμβάνεται η φράση που ζήτησε η ελληνική πλευρά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Το κείμενο καλεί, τέλος, την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλασσίων διαφορών μεταξύ της ίδιας και της Κύπρου.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η ελληνική αντιπρόταση – Τα 5 αυστηρά σημεία χωρίς, όμως, κυρώσεις

«Ο Μπάιντεν θα κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα;»: Συζήτηση με Πέτρο Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη

Κορονοϊός: Συναγερμός για ασυμπτωματικό που μπήκε σε τρία πλοία και πήγε δύο νησιά! Ήρθε σε επαφή με πολύ κόσμο

Ροή Ειδήσεων

(1200 × 600 px) (1)

23/03/2023 | 00:30

Σασμός: Σκάει η βόμβα! Ο Αστέρης μαθαίνει ότι ο Πετρής είναι παιδί του

23/03/2023 | 00:22

Ουκρανία: 14 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

23/03/2023 | 00:19

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη

23/03/2023 | 00:15

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα Πέμπτη, χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

23/03/2023 | 00:11

23 Μαρτίου: Η ηρωική απελευθέρωση της Καλαμάτας

23/03/2023 | 00:04

23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

23/03/2023 | 00:01

Τα ζώδια της Πέμπτης

22/03/2023 | 23:55

Χριστίνα Κολέτσα: Αντρας με ακολούθησε μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μου

22/03/2023 | 23:44

Survivor: «Μαριονέτα σου δεν γίνομαι» – Και η Χαμπέρη απέναντι από τον Μαρτίκα
202207010838148071

22/03/2023 | 23:27

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ουδέποτε δέχθηκα θεσμική πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Στόχος μου ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ»

22/03/2023 | 23:18

Σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Σπόρτιγκ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, οι ζωές μας έχουν αξία»

22/03/2023 | 23:12

H Γη της Ελιάς: Το βίντεο με τον Μάνο που θα ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα
1200

22/03/2023 | 22:52

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή που ο «δράκος» της Κηφισιάς επιτίθεται στο 8χρονο κοριτσάκι

22/03/2023 | 22:44

ΗΠΑ: Μαθητής έβγαλε όπλο και πυροβόλησε σε σχολείο του Ντένβερ – Δύο ενήλικες τραυματίες

22/03/2023 | 22:34

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ερωτεύομαι ακόμη σαν 18χρονος»
1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές του Μαΐου, η τραγωδία στα Τέμπη και η υποψηφιότητα Καραμανλή
202207010838148071
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ουδέποτε δέχθηκα θεσμική πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Στόχος μου ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ»
mitsotakis ypourgiko260122 scaled
Μητσοτάκης για Μύκονο: «Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου – Εξωνυχιστικός έλεγχος όλων των πολεοδομικών καταγγελιών»
220504200737 tsipras e 9519
Τσίπρας: Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει κάθε πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του νερού
Μάντζος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και δεν είναι σχολιαστής της πραγματικότητας»
ΝΔ: Δυο φορές ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πριν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, και αρνήθηκε