Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αίσιο τέλος για Ελλάδα και Κύπρο - Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία - TheCaller

Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Πήγε να βοηθήσει και μου τον έφεραν νεκρό» – Θρήνος στο τελευταίο «αντίο» στον 48χρονο Dj που πέθανε από ηλεκτροπληξία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αίσιο τέλος για Ελλάδα και Κύπρο – Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο αντανακλά πράγματι τις βασικές θέσεις της Ελλάδας και όσα είχε αναφέρει στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας και την ακραία ρητορική της

Δείτε επίσης

ΑΕΚάρα από τα παλιά! Με ανατροπή, με χαμένο πέναλτι και με γκολ στο 94’ «ξέρανε» τη Βόλφσμπουργκ (2-1)
Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η ελληνική αντιπρόταση – Τα 5 αυστηρά σημεία χωρίς, όμως, κυρώσεις
Σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, καθώς χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο και το αρχικό “όχι” Ελλάδας και Κύπρου στο κείμενο των συμπερασμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί με τρόπο που αντανακλά στο μέγιστο βαθμό τις θέσεις των δύο χωρών.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο αντανακλά πράγματι τις βασικές θέσεις της Ελλάδας και όσα είχε αναφέρει στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας και την ακραία ρητορική της, αλλά και το γεγονός ότι ο όποιος διάλογος θα πρέπει να  στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, αλλά εκτιμούν πως το κείμενο είναι κατά πολύ καλύτερο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Και το πιο σημαντικό είναι πως η αναφορά στο κείμενο για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, αν και δεν περιέχει τον συγκεκριμένο όρο, είναι πολύ σαφής και συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία. Επιπλέον, κατοχυρώνει τις κυρώσεις νομικά με την αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, το κείμενο μιλά συγκεκριμένα για «σύνολο εργαλείων», υποσύνολο των οποίων είναι οι κυρώσεις, ενώ παράλληλα δίνει προθεσμία στην Τουρκία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμορφωθεί. Αναγνωρίζεται, εξάλλου, η ελληνική θέση για το διάλογο και ότι δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Ο δρόμος της ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τερματισμός παράνομων μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας», επισήμανε με ανάρτησή του στο Twitter μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να βάλει εμπόδια ανάμεσά μας. Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική μακροπρόθεσμη ατζέντα». Η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο κ. Μισέλ τόνισε στις δικές του δηλώσεις ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς και ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, εάν χρειαστεί», αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις.

Πάντως, το αρχικό κείμενο που παρουσίασε δεν περιείχε αναφορά σε κυρώσεις, ενώ απουσίαζε και η ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας. Αντιθέτως, περιείχε πολλά από τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως το διάλογο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ή την αναθεώρηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό, ενώ κατέγραφε την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, το σχέδιο απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά ως μη ισορροπημένο. Ακολούθησε μια διακοπή της Συνόδου και συνάντηση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μέρκελ, Μακρόν και των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η ελληνική πλευρά κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βασιζόταν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, την πρόσκληση από την ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, να λάβει οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΕ εάν αποδείξει πράγματι ότι εννοεί την αποκλιμάκωση με συνέπεια και συνέχεια και εάν δεν το αποδείξει, να απειλείται τότε με κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε ένα τρίτο κείμενο, επί του οποίου αρχικά υπήρξαν ξανά αντιρρήσεις από την Κύπρο. Εν τέλει, όμως, το κείμενο έγινε δεκτό, αφού προστέθηκε μεταξύ άλλων η φράση για την έντονη καταδίκη των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, ότι η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να λάβει αποφάσεις για την Τουρκία έως το Δεκέμβριο και περιλαμβάνεται η φράση που ζήτησε η ελληνική πλευρά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Το κείμενο καλεί, τέλος, την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλασσίων διαφορών μεταξύ της ίδιας και της Κύπρου.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η ελληνική αντιπρόταση – Τα 5 αυστηρά σημεία χωρίς, όμως, κυρώσεις

«Ο Μπάιντεν θα κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα;»: Συζήτηση με Πέτρο Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη

Κορονοϊός: Συναγερμός για ασυμπτωματικό που μπήκε σε τρία πλοία και πήγε δύο νησιά! Ήρθε σε επαφή με πολύ κόσμο

Ροή Ειδήσεων

24/07/2021 | 20:34

Τόλης Βοσκόπουλος: «Η οικογένεια επέλεξε να καλύψει η ίδια όλα τα έξοδα της κηδείας»

24/07/2021 | 20:15

«Σε περίπτωση που δεν το είδατε προκρίθηκα πρώτος» – Απίστευτο τρολάρισμα Πετρούνια

24/07/2021 | 20:06

Ανείπωτη τραγωδία στην Αυλίδα: Πνίγηκε κοριτσάκι 5 χρονών – Είχε πάει για μπάνιο με τους γονείς του

24/07/2021 | 19:59

Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάνης: «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς»

24/07/2021 | 19:46

Λυκουρόπουλος: «Μεταφέραμε στο Λευτέρη τη συγγνώμη – Δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση»

24/07/2021 | 19:33

Έλλη Κοκκίνου: Γιόρτασε τα γενέθλιά της στην παραλιακή και έσβησε τα κεράκια με την ηλικία της (vid)

24/07/2021 | 19:22

Δημιουργείται Κέντρο Ικανοτήτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών

24/07/2021 | 19:14

Οργή στην Ουγκάντα: Την ώρα που ο κορονοϊός «θερίζει» δίνονται 25 εκατ. ευρώ για αυτοκίνητα βουλευτών

24/07/2021 | 19:00

Συναγερμός στη Χαλκιδική: Κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά σε κατασκήνωση

24/07/2021 | 18:46

«Κάποιος κόσμος νομίζει ότι εγώ κάνω ντόλτσε βίτα» – Η απάντηση του Αντώνη Ρέμου για τις «αναγκαστικές διακοπές»

24/07/2021 | 18:39

Θρίλερ στην Κρήτη: Ζευγάρι τουριστών αγνοείται στα ανοιχτά του Ηρακλείου

24/07/2021 | 18:27

Άγριες Μέλισσες: Έτοιμος… να εξοριστεί στη Λέρο ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος (ΦΩΤΟ)

24/07/2021 | 18:08

Μεγάλη φωτιά στην Κορινθία: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Ρυτό (ΒΙΝΤΕΟ)

24/07/2021 | 17:54

Ο χάρτης του κορονοϊού: Παραμένει πρώτη η Αττική με 985 νέα κρούσματα – Η γεωγραφική κατανομή

24/07/2021 | 17:49

Θήβα: Μαφιόζικο «χτύπημα» βλέπουν οι Αρχές – Γάζωσαν τον 44χρονο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του
ΣΥΡΙΖΑ για φωτιά στο Μάτι: «Ο Μητσοτάκης να ζητήσει συγνώμη για τότε – Δεν αποκλείεται νέο Μάτι»
Βελόπουλος: Δεν θα παραστεί στη δεξίωση της Προεδρίας – Η απάντηση της ΠΤΔ
Γεωργιάδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο
Μητσοτάκης: Aπαντά στους αντιεμβολιαστές με το άρθρο 25 του Συντάγματος
ΝΔ για Μάτι: Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους
Δόμνα Μιχαηλίδου για νέο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής: Είναι επένδυση για το αύριο, αφορά κάθε παιδί