Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor – Κώστας Παπαδόπουλος σε Τριαντάφυλλο: Μυρίζει το στόμα σου, φύγε από εδώ! (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπαν στο πρώτο τους τηλεφώνημα Μητσοτάκης-Μπάιντεν – Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το κείμενο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, ύστερα από τη στιγμή που ο δεύτερος εγκαταστάθηκε στο Λευκό Οίκο.

Η συνομιλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – στην οποία συμμετείχε ο κ. Μπάιντεν και διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης – και διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ενώ το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως θετικό. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το ζήτημα της πανδημίας, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα.

Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθεσε στον κ. Μπάιντεν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το ζήτημα άλλωστε είχε συζητηθεί νωρίτερα εκτενώς στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει μήνυμα προς τους Έλληνες για την 25η Μαρτίου και είχε τονίσει σ’ αυτό ότι οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα θεωρεί πως θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές στο διάστημα της προεδρίας του.

Ερμηνεύεται μάλιστα ως ιδιαίτερα σημαντικό και άκρως συμβολικό ως προς την υποστήριξή του προς την ελληνική πλευρά ότι δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παραμένει άγνωστο αυτή τη στιγμή εάν, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα το πράξει. Εκτίμηση άλλωστε και της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω με τον κ. Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κοινή ανακοίνωση των 27 ηγετών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει πως εκείνοι και τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, σε συνέχεια της έκθεσης της Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, με την κοινή ανακοίνωση – που είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το αρχικό κείμενο προς όφελος της ελληνικής πλευράς – δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας θα αξιολογηθεί, με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Ιούνιο.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι πρόκειται για μία διττή προσέγγιση που περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά. Σαφείς αναφορές εξάλλου υπάρχουν και στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές προς την Τουρκία, με βάση την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ που θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Πάσχα 2021: Πιο νωρίς οι αποφάσεις και η… Ανάσταση – Τι εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί
Δεν φοβούνται στο ΚΙΝΑΛ περαιτέρω διαρροή στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ- Τι λένε για στάση Παπανδρέου και… βενιζελικών
Μήνυμα Μητσοτάκη: Σύντομα επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας
Φώφη Γεννηματά: Με μια κατεστραμμένη οικονομία η πορεία της ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο δύσκολη
Διάγγελμα Μητσοτάκη ως την Πέμπτη μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το Πάσχα
Τσίπρας: Να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για κακοποίηση αθλητών στην ενόργανη γυμναστική