Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Τι είπε ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο για τη συμφωνία του Eurogroup- Φιέστα στο Ζάππειο, «αγκαλιά» με τον Καμμένο ο Τσίπρας

  • «Πανηγύρια» από την κυβέρνηση για την απόφαση του Eurogroup
  • Τι λέει το Μαξίμου για τη συμφωνία

Πανηγυρικό τόνο προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση στις αποφάσεις του Eurogroup, υποστηρίζοντας πως «ξημέρωσε μια νέα μέρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά η φιέστα που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο το απόγευμα, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από κοινού στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, παρουσία ασφαλώς και του Πάνου Καμμένου.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας αστειεύτηκε απέναντι στον Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας μάλιστα πως δεν γλιτώνει από το να φορέσει γραβάτα, γιατί τα στοιχήματα είναι για να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι με τη συμφωνία πλέον το χρέος καθίσταται βιώσιμο και πως «παράλληλα έχουμε ένα στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας και έχουμε και την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα». Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η 21η Ιουνίου θα μείνει ως μια πολύ σημαντική μέρα στην ιστορία της Ευρώπης».

Σε ό, τι αφορά στον αντίκτυπο της συμφωνίας στον κόσμο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «γρήγορα ο λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται τόσο μέσα στο 2018 όσο κυρίως και στα αμέσως επόμενα έτη από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά κυρίως από την αναπτυξιακή προοπτική από τη θετική υποδοχή των αγορών που θα δημιουργήσει ένα κύμα επενδύσεων».

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου συνόψιζαν τα θετικά σημεία της συμφωνίας ως εξής:

  1. 10 χρόνια περίοδος χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032.
  2. 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.
  3. 15 δισ. εκταμίευση, τα οποία χρήματα αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού Δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ (πρόσθεση των προηγούμενων εκταμιεύσεων του ESM για το μαξιλάρι και τα χρήματα που έχουμε αντλήσει από τις εξόδους στις αγορές). Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων. Άρα το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο την βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις.
  4. Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων είναι η επίτευξη των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup.

Ειδικά για το δημοσιονομικό μαξιλάρι, οι ίδιες πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο, χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις». Κατά τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζεται πως «η επιστροφή ετησίως 1,2 δισ. ευρώ για κάλυψη είτε αναπτυξιακών είτε χρηματοδοτικών δαπανών, δίνει τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5%, αλλά θα έχουμε ετησίως επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ». Γεγονός που, σύμφωνα με τις αναγνώσεις του Μαξίμου, δίνει τη δυνατότητα για πολιτική παροχών.

Το Μαξίμου αρνείται επίσης ότι η συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποπτεία ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, επισημαίνοντας πως «πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022. Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων. Σημειωτέον ότι πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μία ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, τονίζεται ότι τελειώνει η διαδικασία των αξιολογήσεων και πως «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις, οι οποίες πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα».

Ως προς τα αποτελέσματα της συμφωνίας, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια να αφοσιωθεί χωρίς το βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους σε αναπτυξιακές πολιτικές, να πάρει δημοσιονομική ανάσα, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεό μας, εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές. Άρα, η συμφωνία αυτή επομένως βάζει οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα, εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές καταλήγουν ως εξής: «Η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές. Το παραπάνω, δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας. Σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα. Σημαίνει ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σημαίνει ότι ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τον ελληνικό λαό».

Send this to a friend