Αθήνα

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα! Οι επισκέψεις στα υπουργεία με φόντο τον ανασχηματισμό

Δεν είναι μόνο ότι θέλει να δείξει ο Αλέξης Τσίπρας ότι με τις επισκέψεις του στα υπουργεία, ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να επισημάνει στους υπουργούς που επισκέπτεται ότι από το έργο τους προσωπικά θα κριθούν στις αλλαγές που σχεδιάζει μετά τις 11 Σεπτέμβρη. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία. Θα έχει ήδη πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της Διεθνούς εκθέσεως Θεσσαλονίκης, θα έχει αναφέρει τους στόχους της κυβέρνησης για τη νέα περίοδο και για όλο το 2018 έχοντας μιλήσει στους φορείς των παραγωγικών τάξεων που θα ολοκληρωθεί με τη συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, θα περιμένει επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο από εκείνον, και στη συνέχεια με «λυμένα» τα χέρια να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Επομένως καθόλου δεν είναι τυχαίες οι επισκέψεις του στα υπουργία, και οι εξαγγελίες του ενώπιον των υπουργών όπως έκανε αντίστοιχα σε εκείνα που επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα. Οι εξαγγελίες δείχνουν επίσης ότι το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει και πάλι στο επικοινωνιακό ατού του κ. Τσίπρα και γι αυτό το λόγο οι ανακοινώσεις γίνονται από τον ίδιο.

Το φιλί στο μάγουλο που δέχθηκε από την υπουργό εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου κατά την είσοδό του στο υπουργείο ήταν ενόψει προφανώς τα «νέα» μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τους εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Ο πρωθυπουργός, από το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό εργαζόμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Αντικίνητρο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι οι συνεχείς έλεγχοι και οι αυστηρές ποινές όσον αφορά την αδήλωτη εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Είπε, επίσης, πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. «Το 2015 παραλάβαμε», όπως είπε, «ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ», προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

Μήνυμα στη Δικαιοσύνη μέσα από την υποστήριξη στο Π. Πολάκη

Στην ίδια επιχείρηση «προσωπικής επικοινωνιακής τακτικής» εντάχθηκε και η πριν από λίγες ημέρες (30 Ιουνίου) επίσκεψή του στο υπουργείο υγείας, όταν παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη που σχεδόν καθημερινά αναφέρει με αναρτήσεις του θέματα Δικαιοσύνης την οποία έχει στο στόχαστρό του, δηλώνοντας την πλήρη υποστήριξή του στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνούμε τα θεσμικά εμπόδια», είπε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του, κοιτώντας προς το μέρος του Παύλου Πολάκη και γελώντας με νόημα, ενώ μάλιστα στο σημείο εκείνο το κοινό που τον άκουγε διέκοψε με χειροκροτήματα.

Η αναφορά ήταν σαφής προς την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, που αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και χαρακτηρίζει την κριτική του «αστοιχείωτη». Ο κύριος Πολάκης προηγουμένως, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τους αναδρομικούς ελέγχους της εφορίας, είχε γράψει… ποίημα στο λογαριασμό του στο facebook, χαρακτηρίζοντας την Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε «νταβατζή»»!

Στην έναρξη της ομιλίας του ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι πρόκειται για μια ευχάριστη ήμερα και υπενθύμισε οτι έχουν υποδεχθεί τον κ. Τσίπρα και τον Απρίλιο του 2015 όταν μόλις είχαν αναλάβει τα καθήκοντα τους υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε οτι κέρδισαν το στοίχημα σε τρία επίπεδα: στην καθολική πρόσβαση και κάλυψη των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, στην στήριξη του ΕΣΥ, στην ηθικοποίηση του συστήματος με βασική έκφανση του την εξεταστική στη Βουλή για την υγεία.

Ήθελε να προλάβει τους συμβασιούχους αλλά τελικά δεν τα κατάφερε

Την 1η Ιουνίου σειρά πήρε το υπουργείο του Πάνου Σκουρλέτη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που τελικά δεν τα κατάφερε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στους δήμους στον τομέα της καθαριότητας να βγούνε στους δρόμους με τις γνωστές για όλους τους πολίτες συνέπειες αλλά και την κόντρα που προκλήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων έως το τέλος το 2017, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη

Με οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια η λύση

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στόχος μας, πρόσθεσε είναι «η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων».

Και άλλες εξαγγελίες στο υπουργείο παιδείας

Στις 9 Μαϊου του ίδιου έτους άλλη μια επίσκεψη σε υπουργείο έγινε από τον πρωθυπουργό για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, επισκέφθηκε το υπουργείο παιδείας και ανακοίνωσε πλήθος αλλαγών με πρώτο την κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια , ενώ περιέγραψε το τριετές πλάνο για τη δημόσια εκπαίδευση το οποίο περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, μεταρρύθμιση της διαδικασίας εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία.

Ανακοίνωσε 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή το νήπιο και το προνήπιο ενώ τόνισε ότι «κανένα παιδί δεν θα μένει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία» ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με στόχο να μην υπερβαίνουν οι μαθητές τους 22 καθώς και την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της χώρας.

Ενέργεια με τη σέσουλα …

24 Μαϊου ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας σε αυτή την επίσκεψή του, ανάμεσα σε άλλα είπε ότι ''H ενέργεια βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Είναι εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει την γεωπολιτική της χώρας μας που έχει μια ιδιαίτερα στρατηγική θέση. Έχουμε συνθήκες σταθερότητας και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Στόχος η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Η Ελλάδα να γίνει ένα διεθνές Ηub στις μεταφορές και στην ενέργεια. Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος περνάνε από την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η ενεργειακή συνεργασία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και κατέχει περίοπτη θέση, τόσο για τις σχέσεις μας με Κύπρο και Αίγυπτο, όσο και σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Τουρκία''.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό:

· Εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, με ταχύτητα ενός χλμ. την ημέρα.

· Προχωρά η κατασκευή της πλωτής ομάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

· Παράλληλα, εργαζόμαστε εντατικά σε διπλωματικό επίπεδο για την ωρίμανση μεγάλων στρατηγικών ενεργειακών έργων, όπως ο αγωγός Eastmed, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο IGB, η διασύνδεση Eurasia Interconnector.

· Γίνεται ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων, ένα έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

· Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, υπογράφουμε 3 συμβόλαια με εταιρείες όπως η Total, τα ΕΛΠΕ για την εκμετάλλευση οικοπέδων. Ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση νέων οικοπέδων.

· Αναθεωρείται, επίσης, το νομικό πλαίσιο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Όπως, επίσης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε αιολικά πάρκα.

Επανάληψη του ίδιου σκηνικού και το 2015

Φυσικά είχαν προηγηθεί και άλλες επισκέψεις σε υπουργεία το 2015 όπως στο υπουργείο υποδομών και το υπουργείο εξωτερικών με αντίστοιχες εξαγγελίες οι οποίες πολλές από αυτές έμειναν στο ράφια των υπουργών. Αν δείτε κιόλας από τις φετινές εξαγγελίες και δεσμεύσεις για μέτρα στα υπουργεία που επισκέφθηκε, πραγματικά πολύ λίγα από αυτά που ανακοίνωσε έχουν προχωρήσει έστω και στο ελάχιστο πλην το θέμα των συμβασιούχων που ψήφισε αναγκαστικά στη βουλή κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση και άλλες επισκέψεις σε υπουργεία για να δείξει ακριβώς ότι παίρνει πάνω του όλο το βάρος της αλλαγής εικόνας της κυβέρνησης έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στις απαιτούμενες βελτιωτικές κινήσεις που εκείνος θα κρίνει με βάσει την απόδοση των υπουργών του.