Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Τι σημαίνει η στρατηγική επιλογή Τσίπρα για εκλογές τον Οκτώβρη

Σχέδιο να απολέσει ο βασικός του αντίπαλος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε έναν αγώνα αντοχής μέχρι τον Οκτώβρη ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, ποντάροντας στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και στον ίδιο τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εθνικές κάλπες.

Σχέδιο να απολέσει ο βασικός του αντίπαλος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε έναν αγώνα αντοχής μέχρι τον Οκτώβρη ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, ποντάροντας στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και στον ίδιο τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εθνικές κάλπες.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Τα διλήμματα είναι πολλά και παραμένουν πάνω στο τραπέζι, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει πιστά τους κανόνες, μέσω των οποίων στοχεύει στο να κερδίσει ακόμη και στο ...παραπέντε το παιχνίδι. Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δείχνει ότι δεν έχει αυταπάτες, ότι ζυγίζει προσεκτικά όλα τα δεδομένα κι ότι επενδύει στα “κρυφά χαρτιά” που μπορεί να αξιοποιήσει προχωρώντας στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Κάθε άλλο παρά τυχαία, χαρακτήρισε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας στρατηγική την επιλογή να προκηρύξει εκλογές όχι νωρίτερα από την εξάντληση της τετραετίας. Με μια πρώτη ανάγνωση ξεχωρίζει το μήνυμα ότι έχουν ήδη μηδενιστεί οι πιθανότητες προκήρυξης εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

Στο σημείο αυτό επέμεινε με την συνέντευξή του στον Αντέννα και παρουσίασε επί της ουσίας μέρος του σχεδίου με πρώτο “σταθμό” την 26η Μάη. Παρά τις διαφορετικές απόψεις και τις εισηγήσεις που έχει συγκεντρώσει για την προκήρυξη εκλογών, ο πρωθυπουργός δίνει αρνητική απάντηση σε όλους όσοι βλέπουν ως πιο πιθανή εξέλιξη την αύξηση της ψαλίδας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον στις ευρωεκλογές επιβεβαιωθεί το προβάδισμα της Πειραιώς. Η απάντηση αναλύεται πιο εύκολα από την εκτίμηση του ίδιου του κ. Τσίπρα ότι ξέρει να χάνει στις δημοσκοπήσεις αλλά να κερδίζει στις κάλπες. Το δε διάστημα που μεσολαβεί, αποτελεί για το κυβερνών κόμμα το κεντρικό συγκριτικό του πλεονέκτημα απέναντι στην μάχη με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Η επιχείρηση ξεκινά με τον πρωθυπουργό να ηγείται της πιο μακράς προεκλογικής εκστρατείας που σχεδιάζει για να διεμβολίσει την δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας. Από σήμερα και μέχρι τον Οκτώβρη θα συνεχίσει στους ίδιους έντονους ρυθμούς περιοδείες και στοχευμένες παρεμβάσεις ανά την Ελλάδα. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι το ισχυρό χαρτί του κόμματος θα είναι και σε αυτήν προεκλογική μάχη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προσέρχεται με την προοπτική του διαρκούς καλέσματος του Κ. Μητσοτάκη σε μονομαχία και δη για την οικονομία. Η αναφορά του για την μη μείωση του αφορολόγητου όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση είναι ένα από τα δείγματα γραφής. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι κινήσεις για τις 120 δόσεις αλλά και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα που με βάση τον σχεδιασμό θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται πριν από τις ευρωεκλογές.

Κάποιοι κυβερνητικοί δεν αμφιβάλλουν μάλιστα ότι η δήλωση σε παραλλαγές για το βράδυ των ευρωεκλογών έχει ήδη συνταχθεί και δεν αλλάζει αλλά προσαρμόζει τα βήματα της στρατηγικής επιλογής. Το σημαίνει αυτό το σκηνικό που περιγράφει εμμέσως πλην σαφώς η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και κρύβει προς το παρόν στο στρατηγικό του σχέδιο;

Ότι οι εθνικές εκλογές, όπως επιδιώκει, θα είναι ντέρμπυ. Ότι στις ευρωεκλογές που θα προηγηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες από το άνοιγμα της προοδευτικής συμμαχίας, συγκρατώντας γύρω από την Κουμουνδούρου κεντροαριστερές δυνάμεις. Ότι οι διεργασίες στο ευρωπαϊκό πεδίο στη συνέχεια για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν, όπως του σοσιαλδημοκράτη, Φρανς Τίμμερμανς θα φέρει σε δύσκολη θέση και το Κίνημα Αλλαγής, ακόμη και αν έχει εξασφαλίσει ένα εκλογικό ποσοστό κοντά στις προσδοκίες του για διψήφιο νούμερο. Ότι θα μηδενίσει εν πολλοίς το κοντέρ και θα καλέσει εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας τον ...Οκτώβρη. Ότι έτσι θα κουράσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που κινείται επί μακρό διάστημα στη λογική των πρόωρων εκλογών. Ότι στους Δήμους και τις Περιφέρειες τα πολλά αντάρτικα ψηφοδέλτια από την γαλάζια παράταξη θα δοκιμάζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες για την διαμόρφωση του τοπίου την επόμενη μέρα. Ότι η εξέλιξη της μη αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, θα προκαλέσει νέο κύκλο αμηχανίας στο εσωτερικό του κόμματος, με τους “μητσοτακικούς”, τους “καραμανλικούς”, τους “σαμαρικούς” και άλλους να αναζητούν λάθη και ευθύνες. Ότι η μη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα ανακατέψει την τράπουλα στο διάστημα των διερευνητικών εκλογών κι ότι η “επανάληψη” των εκλογών με απλή αναλογική θα αυξάνει αντί να μειώνει τα διάφορα και διαφορετικά σενάρια. ΚΙ ότι η προεδρική εκλογή θα είναι πολύ μακριά σε ένα τόσο πυκνό πολιτικό χρόνο...

Το σίγουρο είναι ότι πριν αναλυθεί το εκλογικό αποτέλεσμα των φετινών ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ουδείς μπορεί να “πανηγυρίζει” εκ των προτέρων ή να θεωρεί προδιαγεγραμμένες τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά όταν δεν μπορεί να διαγνώσει από τώρα το ποσοστό και το “μωσαϊκό” της αποχής...

Send this to a friend