Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Τι σημαίνουν οι επιτάξεις και τα κλειστά κέντρα στα νησιά - Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις

Με την επίταξη ακινήτων προχωράει στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου η κυβέρνηση, επιχειρώντας να θέσει σε πλήρη και ταχεία εφαρμογή το σχέδιό της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Με την επίταξη ακινήτων προχωράει στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου η κυβέρνηση, επιχειρώντας να θέσει σε πλήρη και ταχεία εφαρμογή το σχέδιό της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Το σχέδιο στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στις κλειστές δομές, οι οποίες υλοποιούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις.

Η επίταξη δικαιολογείται από την κυβέρνηση ως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας τάξης και υγείας. Το Μαξίμου επισημαίνει πως προηγήθηκε ανοιχτός διάλογος με αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς δίχως να υπάρξει συμφωνία, οπότε η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ εκτιμάται πως οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο και θα προχωρήσει κανονικά. Άλλωστε, επισημαίνεται πως η αποσυμφόρηση των νησιών μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από τα κλειστά κέντρα, ενώ θα δοθεί μήνυμα πως η Ελλάδα πλέον δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και «παράδεισος» για τους μετανάστες.

Τα κλειστά κέντρα δεν θα είναι... κλειστά, προκειμένου να μην αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα είναι ελεγχόμενα και σ' αυτά θα φιλοξενούνται όσοι φτάνουν στα νησιά προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για άσυλο. Επίσης, θα διαμένουν όσοι εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και όσοι δεν δικαιούνται ασύλου και άρα προορίζονται για επιστροφή. Όλοι θα δικαιούνται εξόδων με κάρτα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Επίσης, κάθε παραβίαση του κανόνα τάξης θα λειτουργεί αρνητικά ως προς την αίτησή του για άσυλο. Το ανώτατο όριο διαμονής ορίζεται σε τρεις μήνες, καθώς εντός 30 ημερών θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και εντός 60 ημερών σε δεύτερο.

Εκτός των άλλων δράσεων και της εφαρμογής του σχεδίου της, η κυβέρνηση θα επιδιώξει και τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα, το ζήτημα ενδέχεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Send this to a friend